Теми статей
Обрати теми

Оренда

Облік орендодавця. Дохід від оренди відображається на субрахунку 713 (якщо це не основна діяльність орендодавця). При цьому всі витрати, пов’язані з цим доходом, він відображає на субрахунку 949. Якщо ж оренда — основна діяльність, дохід відображається на субрахунку 703 (див. лист Мінфіну від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329). При цьому всі витрати, пов’язані з отриманням «орендних» доходів, акумулюються на рахунку 23 з подальшим списанням цих сум на субрахунок 903.

Отримана авансом за декілька календарних місяців орендна плата спочатку відображається на рахунку 69, а вже потім, у місяці, за який вона отримана, потрапляє в дохід. Жодних спеціальних «орендних» коригувань розд. III ПКУ не передбачає. Тому всі доходи і витрати з оренди, сформовані в бухгалтерському обліку, орендодавець відображає і в податковоприбутковому. Різниці можуть виникнути лише в частині амортизації переданих в оренду об’єктів ОЗ і НМА (пп. 138.1, 138.2 ПКУ).

Операція з власне передачі активів в операційну оренду об’єктом оподаткування ПДВ не є (п.п. 196.1.2 ПКУ). А ось орендна плата оподатковується в загальному порядку (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). ПЗ орендодавець визнає за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ).

Облік орендаря. Прийняті в операційну оренду активи орендар обліковує на позабалансовому рахунку 01 за вартістю, зазначеною в договорі (п. 8 П(С)БО 14, Інструкція № 291). Нараховану орендну плату орендар визнає витратами.

Якщо орендна плата сплачена авансом за декілька календарних місяців, її відображають на рахунку 39, з подальшим списанням на витрати у відповідному місяці: на рахунки 23, 91, 92, 93 або 94. Якщо об’єкт, що орендується, використовується для створення (будівництва) власних необоротних активів, орендну плату капіталізують на рахунку 15.

Витрати у вигляді орендних платежів, відображені в бухгалтерському обліку, без жодних коригувань відображаються і в податковоприбутковому обліку орендаря. Орендарі, які працюють за МСФЗ і визнають орендований актив як право користування (п.п. 14.1.11 ПКУ), різниці за такими активами не визначають (п. 138.4 ПКУ).

Суми «вхідного» ПДВ за орендною платою орендар відносить до складу свого ПК. Якщо об’єкт використовується в безПДВшній або негоспдіяльності, орендар згідно з п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати «компенсуючий» ПДВ.

Компенсація комунальних послуг. За домовленістю орендар може компенсувати орендодавцю вартість комунальних послуг. Причому не у складі орендної плати, а окремим платежем. Тоді в обліку орендодавця сума компенсації відобразиться на субрахунку 719. А орендар відобразить її на тому самому «витратному» рахунку, що й орендну плату (23, 91, 92, 93 або 94). У податковоприбутковому обліку жодних особливостей ані для орендодавця, ані для орендаря немає — тут усе, як у бухобліку.

Якщо орендодавець є платником ПДВ, то всі компенсаційні платежі потрапляють у нього під оподаткування ПДВ у загальному порядку (п. 187.1 ПКУ). А суми вхідного ПДВ, сплачені у складі комунальних та інших послуг, пов’язаних з утриманням об’єкта оренди, орендодавець має право в загальному порядку включити до складу ПК.

Щодо орендаря, то при включенні вартості відшкодування комунальних послуг до складу орендної плати ПДВ-облік буде таким самим, як і щодо самих орендних платежів. Якщо ж орендар відшкодовує вартість комунальних послуг окремою сумою, то в ПДВ-обліку він має право на збільшення ПК за загальними правилами (п. 198.2 ПКУ).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Співвласники будівлі & ремонт, комуналка та оренда

2019, № 52, с. 10

2

Орендодавець відмовляється прийняти приміщення назад

2019, № 50, с. 19

3

Комунальні послуги

2019, № 33

4

Орендував → поліпшив → купив

2018, № 81, с. 14

5

Оренда

2018, № 74

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі