Теми статей
Обрати теми

Комп’ютерні програми

Комп’ютерні програми (КП) належать до об’єктів права інтелектуальної власності (ст. 420 ЦКУ).

Бухоблік. У бухобліку як виключні права інтелектуальної власності (ІВ) на комп’ютерну програму, так і невиключні права на користування нею визнають нематеріальними активами (НМА) й обліковують у порядку, передбаченому П(С)БО 8 «Нематеріальні активи».

Придбані КП зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 10 П(С)БО 8) та накопичують витрати за дебетом субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів». А після введення в експлуатацію вони списуються:

— на субрахунок 125 «Авторське право та суміжні з ним права» — якщо підприємство придбаває виключні права на використання КП;

— на субрахунок 127 «Інші нематеріальні активи» — якщо підприємство придбаває примірник , що має місце в разі придбання КП для кінцевого користування.

Протягом усього строку корисного використання на вартість КП нараховують амортизацію (п. 25 П(С)БО 8).

Строк корисного використання КП і метод її амортизації підприємство обирає самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод (п. 27 П(С)БО 8). Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизацію нараховують прямолінійним методом.

Врахуйте: НМА з невизначеним строком корисного використання в бухгалтерському обліку амортизації не підлягають (п. 25 П(С)БО 8). Тому має сенс у розпорядчому документі по кожній комп'ютерній програмі вказувати термін її корисного використання.

Податок на прибуток. Малодохідники фінрезультат до оподаткування визначають за тими ж правилами, що й у бухобліку.

Високодохідним суб’єктам доведеться враховувати деякі нюанси.

Якщо підприємство придбаває виключні права інтелектуальної власності на КП, то така КП відноситься до податкової групи 5 НМА (102.05 БЗ). За такими об’єктами амортизацію нараховують протягом строку, передбаченого правовстановлюючим документом, але не менше 2 років.

Якщо придбаваємо КП як кінцевий користувач в обсязі, обмеженому правом користування нею, то КП відносимо до групи 6 НМА. Строк амортизації для таких НМА визначається за правовстановлюючим документом (імовірно, це буде той же строк, що й у бухобліку), але не менше двох і не більше десяти років.

Не забувайте про амортизаційні різниці (ст. 138 ПКУ).

Крім того, майте на увазі: якщо КП опиниться у складі невиробничих НМА, такі активи в податковому обліку амортизувати, в принципі, не можна (п.п. 138.3.2 ПКУ).

ПДВ. Операції з постачання програмної продукції звільнені від оподаткування ПДВ до 01.01.2023 р. (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Причому режим звільнення встановлений для операцій, а не для окремих осіб, і тому повинен зберігатися на всіх етапах, по всьому ланцюгу постачань КП.

І ще врахуйте: якщо КП постачається разом із системою/обладнанням (як невід’ємна частина), то операції розглядають як постачання обладнання і оподатковують 20 % ПДВ (оскільки постачання обладнання не пільгуються). Якщо КП — самостійний окремий елемент постачання, то операція як постачання КП звільняється від ПДВ.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Програмне забезпечення від нерезидента і ЗЕД-договір

2019, № 27, с. 30

2

Програмне забезпечення від нерезидента

2018, № 77, с. 3

3

ІТ-пільга: «свіжий» погляд ДФСУ

2018, № 47, с. 5

4

ІТ-пільга з ПДВ: що нового у 2018-му?

2018, № 7, с. 7

5

Тематичний номер: Комп’ютерні програми

2017, № 66

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі