Теми статей
Обрати теми

Реєстратори розрахункових операцій

За загальними правилами застосовувати РРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу.

У разі здійснення операцій, не пов’язаних з реалізацією, РРО не застосовується.

Позареалізаційними податківці вважають надходження за тими операціями, доходи від яких включають до складу інших операційних або інших доходів (зокрема, надходження від відшкодування раніше списаних активів, роялті тощо).

При цьому врахуйте: податківці наполягають на тому, що позареалізаційні надходження, такі як отримання орендних платежів і плати за передані корпоративні права, проводити через РРО потрібно (див. 109.02 і 109.03 БЗ).

Суб’єкти господарювання з Переліку № 1336, на який посилається ст. 10 Закону про РРО, замість РРО повинні застосовувати розрахункові книжки (далі — РК) і книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО).

Відразу зазначимо: з 01.10.2018 р. суб’єкти господарювання можуть відмовитися від ведення КОРО, зареєстрованих на РРО. Але врахуйте — це не стосується суб’єктів господарювання, які ведуть КОРО на господарську одиницю замість РРО. Вони зобов’язані це робити, як і раніше.

А ось випадки, коли можна обійтися без застосування як РРО, так і РК з КОРО, перелічені в ст. 9 Закону про РРО. Утім, такі особи мають право застосовувати власні РРО без їх переведення у фіскальний режим роботи (ч. 4 ст. 13 Закону про РРО).

Мають право не застосовувати РРО фізичні особи — підприємці, які є платниками єдиного податку (п. 296.10 ПКУ). Це стосується всіх ФОП групи 1 і ФОП груп 2 — 4 за умови, що їх обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У розрахунку граничного обсягу доходу беруть участь усі види доходів (готівкові, безготівкові, доходи в матеріальній і нематеріальній формах), отримані від здійснення підприємницької діяльності протягом календарного року (107.04 БЗ). «Цивільні» доходи ФОП враховувати не потрібно.

Якщо дохід ФОП-єдиноподатника груп 2 — 4 у календарному році перевищить мільйонний рубіж, то застосувати РРО йому потрібно з першого числа першого місяця кварталу, наступного за місяцем такого перевищення (абзац третій п. 296.10 ПКУ).

Врахуйте: раз перевищивши мільйонний критерій, єдиноподатник зобов'язаний буде застосовувати РРО в усіх майбутніх податкових періодах протягом його реєстрації як платника єдиного податку. Іншими словами, подальше зниження обсягів доходу від РРО його не врятує. І навіть повторна реєстрація платником єдиного податку після перевищення порога в 1 млн грн. — це не підстава бути звільненим від РРО (див. 109.02 БЗ, лист ДФСУ від 02.02.2018 р. № 438/К/99-99-14-05-01-14/ІПК).

Важливо: РРО-звільнення не працює (!) у випадках реалізації суб’єктом господарювання технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також ліків та медвиробів. У таких випадках застосування РРО (!) обов’язкове.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Реєстратор розрахункових операцій (спецвипуск)

2019, № 23

2

Дохід опустився нижче 1 млн грн.: чи треба застосовувати РРО

2018, № 103, с. 29

3

Ліки і медвироби — з РРО!

2018, № 101, с. 22

4

РРО-тонкощі для підприємця-єдинника

2018, № 99, с. 28

5

Продаж «давальницької» продукції: чи потрібен РРО?

2018, № 95, с. 29

6

РРО/КОРО-нововведення від Мінфіну. На черзі від НБУ?

2018, № 85, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі