Теми статей
Обрати теми

Земельний податок для фізосіб — 2019

Нестеренко Максим, податковий експерт
Традиційно наші публікації про земельний податок присвячені перш за все юридичним особам. Однак поряд із підприємствами цей податок сплачують також і фізичні особи. У сьогоднішній статті поговоримо саме про цю групу платників і про особливості нарахування та сплати ними земподатку.

Платники податку

Платниками земельного податку є дві категорії фізосіб (п.п. 14.1.72, п. 269.1 ПКУ): (1) власники земельних ділянок; (2) постійні землекористувачі.

Право власності на земельну ділянку підтверджується свідоцтвом про право власності або держактом на землю (якщо воно набуте до 01.01.2013 р.).

Щодо землекористувачів варто знати: оскільки тимчасові сплачують орендну плату, то платниками земельного податку є тільки постійні землекористувачі.

Статусу платника земельного податку фізособа набуває з дати державної реєстрації відповідного права на земельну ділянку (БЗ 112.01).

Важливо: якщо у фізособи є у власності нерухомість, але право власності на земельну ділянку під такою нерухомістю не оформлено (немає запису у Держземкадастрі), така фізособа не може вважатися платником земподатку (БЗ 112.01, див. також лист ДФСУ від 02.11.2018 р. № 4661/К/99-99-13-03-01-14/ІПК).

Отже, припустимо, що ви як фізична особа є платником земподатку. Що вам потрібно із цим робити? Як нараховувати і сплачувати земподаток?

Сплата податку

Перш за все — головне правило:

фізособам земельний податок нараховують самі фіскали (за місцезнаходженням ділянки)

До 1 липня поточного року фізособі-платнику за місцем її реєстрації надсилається податкове повідомлення-рішення (ППР) про суму податку (п. 286.5 ПКУ). Підставою для нарахування земподатку є дані Держземкадастру (п. 286.1 ПКУ).

Фізособи сплачують земподаток протягом 60 днів з дня вручення ППР (п. 287.5 ПКУ).

Іноді на практиці стається так, що до 1 липня ППР фізособі не надійшло. Звісно, для більшості — це привід зрадіти, що земподаток у поточному році сплачувати не треба. Однак буває інакше. Наприклад, якщо ви переїжджали, ППР можуть надходити вам на попереднє місце реєстрації. У такому разі пошта протягом місяця намагатиметься знайти вас і вручити ППР, а потім відправить його назад до податкової. Майте на увазі: згідно з п. 42.4 ПКУ у цьому випадку ППР вважатиметься врученим у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення. І саме з цього дня вам почнеться відлік 60-денного строку на сплату.

Аби уникнути такої ситуації й точно знати, чи нараховано вам земподаток, можна обрати один з двох шляхів: (1) звернутися до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки (БЗ 112.06); (2) перевірити інформацію про нарахування земподатку в електронному кабінеті (див. повідомлення ДФСУ від 31.05.2019 р.*).

* sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/380398.html

У загальному випадку фізособи сплачують земподаток через установи банків та поштові відділення. У селах і селищах у фізосіб також є право сплачувати цей податок через каси місцевих рад (пп. 57.5, 287.5 ПКУ, БЗ 112.06). Нарешті, ви можете сплатити земподаток за допомогою платіжної картки через електронний кабінет (БЗ 140.03).

За несплату земподатку за належним чином врученим ППР фізособі загрожують штрафи, передбачені ст. 126 ПКУ, і пеня згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ. А от якщо ППР фізособі не вручене або надіслане листом без повідомлення про вручення, податкові зобов’язання вважаються неузгодженими. Відтак, відповідальність за несплату не застосовується (БЗ 112.07).

А якщо вам прийшло зайве ППР чи ви не згодні із сумою податку, яку зазначено у врученому ППР, і вважаєте, що цю суму розраховано помилково? Тоді потрібно подати заяву до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

На підставі цієї заяви фіскали і платник проводять звірку даних, після чого у разі виявлення розбіжностей фіскали протягом 10 робочих днів перераховують суму податку і надсилають нове ППР (п. 286.5 ПКУ, БЗ 112.07). На нашу думку, за таких обставин 60-денний строк слід рахувати виходячи з дати вручення нового ППР. Адже попереднє ППР вважається скасованим.

Особливі випадки

У деяких ситуаціях фізособі складно зорієнтуватися і визначитися, чи є вона платником земельного податку. Розглянемо такі ситуації.

Багатоквартирні будинки. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, перебувають у віданні ОСББ (якщо його створено), або підприємств, які здійснюють управління цими будинками (ст. 42 ЗКУ).

Тобто саме юридична особа (ОСББ чи підприємство, яке здійснює управління будинком, де ОСББ не створено) повинна сплачувати земподаток за ділянки під багатоквартирними будинками. Фізособи — власники квартир не є платниками земподатку за такі ділянки (БЗ 112.01).

Тож для власників квартир у багатоквартирних будинках питань щодо сплати земподатку немає.

Питання виникають щодо власників нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках (наприклад, приміщень, де здійснюють свою діяльність перукарні, невеличкі магазини чи інші господарюючі суб’єкти). Вони теж є співвласниками усього будинку.

Однак їм часто надходять ППР з вимогою сплатити земельний податок за ділянку під багатоквартирним будинком, за яку платити повинне ОСББ чи управитель (див. також Узагальнюючу податкову консультацію № 602** і листи ДФСУ від 16.04.2019 р. № 1611/6/99-99-13-03-02-15/ІПК і від 17.05.2019 р. № 2226/6/99-99-13-03-01-15/ІПК). Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 66, с. 23.

** Затверджена наказом Мінфіну від 06.07.2018 р. № 602.

За таких обставин власникам нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку необхідно звертатися до органів ДФС з вимогою скасувати ППР.

Фізособа — ФОП. Зверніть увагу! Якщо фізособа зареєстрована як підприємець, це не завжди означає, що для цілей сплати земподатку вона буде користуватися тими правилами, якими користуються звичайні фізособи. Фіскали у БЗ 112.05 наголошують:

якщо право власності на земельну ділянку або право постійного користування землею оформлено на ФОП, такий ФОП має подавати «земельну» декларацію

Тобто самостійно нараховувати земподаток і сплачувати його за правилами, встановленими для суб’єктів господарювання (докладно читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 5, с. 7, 10).

Тож ФОП може чекати ППР тільки щодо тих ділянок, які оформлені на нього як на громадянина. А за «підприємницькі» ділянки потрібно звітувати самостійно. Це стосується в основному ФОП на загальній системі. Чому? Читаймо далі!

Фізособа — ФОП на ЄП. За загальним правилом ФОП — єдиноподатники груп 1 — 3 звільняються від сплати земподатку за земельні ділянки, які використовуються ними для провадження господарської діяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). «Земельну» декларацію за такі ділянки їм подавати теж не потрібно (БЗ 112.05).

Це звільнення поширюється у тому числі і на випадки, коли земельну ділянку підприємець-єдиноподатник здає в оренду іншій особі, адже це теж вважається використанням у господарській діяльності з метою отримання доходу (БЗ 112.01).

Що стосується ФОП — єдиноподатників групи 4, то вони звільняються від сплати земельного податку за умови, що використовують земельну ділянку для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Зауважте! На практиці фіскали деінде надсилають ППР єдиноподатникам. За таких обставин ФОП має звернутися до фіскалів із заявою та копіями правовстановлюючих документів (БЗ 112.04), щоб підтвердити своє право на звільнення від земподатку.

На підставі цієї заяви фіскали здійснять перерахунок податку (п. 286.5 ПКУ).

Фізособа — орендодавець. У загальному випадку фізособи, які надають свої земельні ділянки в оренду, є платниками земподатку. Однак із цього правила є виняток для фізосіб, які здають свої ділянки в оренду єдиноподатнику групи 4. Такі фізособи-орендодавці звільняються від сплати земподатку за здану в оренду ділянку (п. 281.3 ПКУ).

При цьому між фізособою і сільгоспЄПником має бути укладено саме договір оренди. Договір суборенди права на звільнення від сплати земподатку не дає (див. лист ДФСУ від 13.05.2019 р. № 2130/6/99-99-12-02-03-15/ІПК). Те ж саме стосується передачі ділянки за іншими договорами (наприклад, емфітевзису) (див. лист ГУ ДФС у Херсонській обл. від 10.12.2018 р. № 5173/ІПК/21-22-12-04-11).

Як бачите, фізособа, щоб перевірити, чи обґрунтовано їй нараховано земподаток, сама має розуміти механізм його розрахунку. Тож давайте поговоримо про це!

Як розрахувати земподаток

До об’єктів оподаткування земельним податком належать земельні ділянки, які перебувають у власності або у постійному користуванні фізосіб, а також земельні частки (паї), які належать фізособам на праві власності (п. 270.1 ПКУ). База оподаткування залежить від того, чи проведено нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки.

Здебільшого у власності фізосіб перебувають земельні ділянки, НГО яких проведено. У таких випадках саме НГО земельної ділянки буде базою для обчислення земельного податку. Якщо ж ідеться про земельну ділянку, НГО якої НЕ проведено, базою оподаткування буде площа земельної ділянки (п. 271.1 ПКУ).

Ставки земельного податку встановлюються у відсотках бази оподаткування. Також тут має значення власне призначення земельної ділянки.

Конкретні розміри ставок встановлюються рішеннями органів місцевого самоврядування

Переглянути актуальні розміри ставок можна на офіційному сайті ДФСУ***. А розрахувати суму земподатку — за допомогою онлайн-сервісів, наприклад: dpa.dp.ua/pnm/.

*** Див.: sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/

Пільги фізособам

Згідно зі ст. 281 ПКУ для певних категорій фізосіб встановлюються пільги зі сплати земельного податку.

Зверніть увагу: для того, аби скористатися пільгою, фізособа, яка має на неї право, повинна до 1 травня поточного року подати до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки: (1) заяву про надання пільги; (2) копії правовстановлюючих документів на земельну ділянку; (3) документи, що посвідчують право на пільгу (БЗ 112.04).

При цьому фіскали наполягають, що пільга починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву****. А невикористані пільги не можуть бути перенесені на інші податкові періоди (БЗ 112.04).

**** При цьому фіскали наголошують: щорічне подання такої заяви не передбачене (БЗ 112.04). Тобто достатньо подати таку заяву один раз, аби користуватися пільгою в усі роки, допоки земельна ділянка буде у власності пільговика.

Тобто виходить, що без заяви або ж із заявою, але без документів фіскали не врахують ваше право на пільгу при складанні ППР. Хоча, строго кажучи, із ПКУ це не випливає.

Право на пільги зі сплати земподатку мають виключно громадяни України. Іноземці та особи без громадянства «земельними» пільгами користуватися не можуть (БЗ 112.04).

Докладніше кожну з категорій пільговиків розглянемо у табл. 1.

Фізичні особи, які мають пільги зі сплати земельного податку

Пільгова категорія

Коментар

Інваліди першої і другої групи

Для того, щоб скористатися пільгою, потрібно разом із заявою надати посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи

Особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років

Право на цю пільгу має кожен із батьків подружжя, яке виховує трьох і більше дітей (БЗ 112.04). Тобто якщо у обох батьків є у власності земельні ділянки, то кожен із них може отримати пільгу.

Підстава для пільги — посвідчення батьків багатодітної родини

Пенсіонери (за віком)

Право на цю пільгу належить не усім пенсіонерам, а лише тим, які вийшли на пенсію за віком. Щодо решти пенсіонерів (наприклад, тих, які вийшли на пенсію за вислугу років), то вони матимуть право на цю пільгу лише після досягнення ними пенсійного віку (БЗ 112.04).

Підстава для пільги — пенсійне посвідчення

Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII

Право на цю пільгу мають у тому числі й учасники АТО та/або операції об’єднаних сил, яких відповідно до законодавства визнано ветеранами війни (БЗ 112.04). Підстава для пільги — посвідчення учасника бойових дій або іншої особи, на яку поширюється дія зазначеного Закону

Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Для того, щоб скористатися пільгою, потрібно разом із заявою надати посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» або «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1 — 3 категорії)

Фізособи, які належать до перелічених категорій, можуть отримати пільгу лише в межах установленого ліміту площі земельної ділянки. Ці ліміти для різних видів використання земельної ділянки наведено у п. 281.2 ПКУ.

Звільнення від сплати земподатку, передбачене для пільговиків із п. 281.1 ПКУ, наразі поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. Тобто пільгується встановлена п. 281.2 ПКУ загальна площа земельних ділянок, незалежно від їх кількості. Наприклад, якщо у вас у власності дві ділянки на території міста під житлові будинки і їх загальна площа не перевищує 0,10 гектара, ви все одно маєте право на пільгу.

А якщо у фізособи у власності кілька земельних ділянок пільгованого призначення і вони знаходяться на території населених пунктів різних типів? Тоді пільговані ліміти площ визначаються окремо по кожному типу населеного пункту (БЗ 112.04).

Нарешті, якщо у вас у власності декілька ділянок, і їх сукупна площа перевищує ліміт, установлений п. 281.2 ПКУ, потрібно до 1 травня поточного року подати фіскалам заяву у довільній формі і обрати, до якої ділянки (ділянок) у межах ліміту буде застосовано пільгу (п. 281.4 ПКУ).

На цьому завершимо нашу розмову про земельний податок для фізосіб. Найближчим часом поговоримо про податок на нерухомість для них.

висновки

  • Земельний податок сплачують фізособи, які є власниками або постійними користувачами земельних ділянок.
  • Земельний податок за ділянки під багатоквартирними будинками сплачує юрособа — ОСББ чи управитель такого будинку.
  • Земельний податок фізособи сплачують на підставі податкового повідомлення-рішення протягом 60 днів із дня його вручення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі