Теми статей
Обрати теми

Комісіонер-спрощенець: інструкція до дій

Децюра Сергій, податковий експерт
Посередницькі договори приваблюють і платників ЄП. При цьому зазвичай платники ЄП у цих відносинах бажають бути саме комісіонером. Про те, кому зі спрощенців буде до снаги стати комісіонером і як це вплине на їх оподаткування, поговоримо далі.

Комісія тільки для обраних

Щоб зрозуміти, чи може платник ЄП бути комісіонером, слід пригадати всі умови перебування на ЄП.

Розпочнемо з загальних обмежень. У контексті здійснення посередницьких договорів всім платникам ЄП груп 1 — 3 заборонено:

1) займатися фінпосередництвом (п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ);

2) продавати за договорами комісії підакцизні товари (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Якщо платник ЄП не займається цими видами діяльності, то щоб бути комісіонером, лишається тільки визначити, на якій групі працювати.

ФОП, які є платниками ЄП групи 1, бути комісіонером взагалі не зможуть. Річ у тому, що коли мова іде про надання послуг, то платники ЄП цієї групи мають право надавати лише побутові послуги населенню (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Зазвичай за договорами комісії комітентом, якому комісіонер надає комісійну послугу (продає його товар), виступає юрособа, а таким особам надавати послуги ФОП на групі 1 заборонено.

Навіть якщо комітентом виступатиме звичайна фізособа, то ФОП — платник ЄП групи 1 також надавати такі послуги не зможе. На жаль, серед переліку дозволених послуг (див. п. 291.7 ПКУ) посередницьких послуг не відшукати. Тому комісіонерам на групу 1 ЄП і дивитися не слід.

Що стосується ФОП групи 2, то вони можуть надавати посередницькі послуги (бути комісіонером), але не у всіх випадках. Так, їм не вдасться бути комісіонером при наданні посередницьких послуг комітенту, який не є платником ЄП, чи населенню. Таким ФОП п.п. 2 п. 291.4 ПКУ дозволено надавати послуги тільки платникам ЄП (як ФОП, так і юрособам) та/або населенню (громадянам). Отже, надавати комісійні послуги платнику податку на прибуток чи ФОП-загальносистемнику на групі 2 не вдасться.

Щоб ФОП-ЄП групи 2 був комісіонером, він має надавати комісійні послуги правильним комітентам і при цьому продавати незаборонені товари

Щодо ФОП, які є платниками ЄП групи 3, то для них спецобмежень у посередництві немає. Тобто вони можуть надавати різноманітні посередницькі послуги. Головне — не порушувати умов перебування на ЄП.

Визначившись із групою ЄП, на якій ви будете надавати посередницькі послуги, потрібно також визначитися з «посередницьким» кодом виду госпдіяльності (посередницькі коди починаються з 46 чи 47 згідно з КВЕД) і внести його до Реєстру платників ЄП. Що буде за здійснення діяльності, не зазначеної у Реєстрі ЄП, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 18.

На що звернути увагу

Контроль доходу. Усі платники ЄП протягом календарного року постійно контролюють розмір отриманого доходу. Потрібно це їм для декількох цілей:

1) щоб і далі перебувати в певній групі ЄП чи взагалі бути спрощенцем. Нагадаємо: дохід ФОП —платника ЄП не повинен вийти за встановлений у п. 291.4 ПКУ граничний розмір: для групи 2 — 1,5 млн грн., для групи 3 — 5 млн грн.;

2) щоб ФОП не використовував РРО. Для цього ФОП — платники ЄП груп 2 та 3 за рік не повинні перевищувати межу, установлену в п. 296.10 ПКУ, у розмірі 1 млн грн. Водночас навіть дотримання цієї межі не врятує від РРО, коли ФОП стане торгувати технічно складними побутовими товарами, а також лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Враховуючи це, у платників ЄП виникає запитання: чи включати транзитні кошти (що надійдуть від продажу товарів, взятих на комісію) до свого доходу для розрахунку вищенаведених меж.

На наш погляд, такі суми до розрахунку вищезгаданих показників ураховувати не слід. Пов’язано це з тим, що порядок визначення доходу платниками ЄП за договорами комісії окремо прописаний у п. 292.4 ПКУ. Відповідно до нього

доходом комісіонера є сума отриманої винагороди від комітента

Причому датою визнання такого доходу є дата отримання такої винагороди комісіонером на банківський рахунок або готівкою.

Спираючись на це, вважаємо, що сума транзитних коштів не повинна включатися ні до розрахунку ЄП-межі, ні до РРО-межі. Сюди потрапить тільки сума комісійної винагороди.

Такий підхід останні декілька років підтримували і фіскали (листи ДФСУ від 22.01.2018 р. № 250/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК, від 08.11.2016 р. № 11794/Т/99-99-13-01-02-14, від 18.12.2015 р. № 11836/С/99-99-17-02-02-14, а також у консультації з 107.04 БЗ).

Водночас із когорти усіх роз’яснень контролерів вибивається те, що наведене у листі ДФСУ від 11.04.2019 р. № 1546/6/99-99-13-01-03-15/ІПК (ср. ). У ньому фіскали заявили, що доходом для визначення межі, яка дає право бути ФОП — платником ЄП групи 3, і межі для застосування ним РРО, є вся суму коштів, що надійшла на рахунки в банку чи в касу платника ЄП. Причому оподатковуваним доходом, який відображається у декларації з ЄП і оподатковується ЄП, є тільки сума комісійної винагороди.

Ми з таким підходом однозначно не згодні. Справа в тому, що у ПКУ прямо вказано, що доходом комісіонера є його винагорода (п. 292.4 ПКУ). Крім того, ці правила визначення доходу стосуються визначення як ЄП-межі, так і РРО-межі, а також доходу, з якого слід утримувати податок. Окремого порядку визначення доходу для цих цілей не передбачено.

Тому ми б рекомендували ігнорувати такі висновки фіскалів. І при визначення доходу для перебування в певній групі ЄП і застосування РРО брати тільки комісійну винагороду.

Заповнення Книги. Враховуючи те, що доходом є лише винагорода комісіонера-єдинника (п. 292.4 ПКУ), а надходять і транзитні суми, постає запитання: як слід заповнювати ФОП-спрощенцю Книгу обліку доходів або Книгу обліку доході та витрат?

Фіскали вважають, що у вищезгаданих Книгах слід відображати і транзитні суми. Але щоб такі суми не потрапили у декларацію платника ЄП і з них, наприклад, платник ЄП групи 3 не сплатив податок, заповнювати її слід за спецправилами. А саме (лист від 11.05.2018 р. № 2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК):

— за датою отримання коштів комісіонер у гр. 2 Книги вказує (повністю) суму, отриману від покупця, і відразу наводить її у гр. 3. Цими діями комісіонер оприбутковує всю виручку і виключає її зі свого доходу;

— за датою отримання від комітента суми комісійної винагороди зазначає суму останньої в гр. 2.

Такі вимоги фіскалів пов’язані з тим, що для ФОП на ЄП на Книгу покладені дві функції: облік доходів, а також оприбуткування грошових коштів. Якщо в Книзі вказати тільки винагороду, то можна нарватися на штраф. Детально про це читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 39, с. 13. Хоча після скасування Указу № 436 штрафів за неоприбуткування готівки боятися не потрібно.

Комісійна винагорода. Якщо комітентом є платник ЄП, то не радимо комісіонеру утримувати із транзитних коштів свою комісійну винагороду. Краще перерахувати комітенту всю отриману суму на його поточний рахунок, а потім нехай він поверне комісіонеру його винагороду окремим платежем.

Справа в тому, що коли комісіонер утримає із транзитних сум свою винагороду, то він підставить комітента — платника ЄП під здійснення «негрошових» розрахунків (п. 291.6 ПКУ), і той вилетить із тріском з ЄП. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 13.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі