Теми статей
Обрати теми

Продаж товарів у наборах: яке найменування зазначати в ПН і чеку РРО?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство здійснює роздрібну торгівлю за готівкові кошти з використанням РРО. Окремі товари ми реалізуємо в наборах. До кожного набору входять різні товари різної вартості та з різними кодами УКТ ЗЕД. Складання набору супроводжується оформленням первинного документа — акта комплектації. Чи можна в касовому чеку в полі «номенклатура товарів» зазначати «набір» без розшифровування найменувань товарів, що входять до його складу? Чи допустимо в податковій накладній (ПН) у «номенклатурній» графі зазначати «набір» і який код УКТ ЗЕД йому присвоювати?

Так, на наш погляд, у вашому випадку цілком можливо при заповненні ПН та касового чека відбутися одним рядком і не перелічувати «поіменно» всю номенклатуру товарів, що входять до набору. Головне, щоб усі первинні документи були витримані в одному стилі.

Податкова накладна. Як відомо, такий обов’язковий реквізит ПН, як «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця», повинен відповідати (!) формулюванням у первинних документах, які супроводжують постачання товарів/послуг, і не повинен містити інших даних. Тому якщо за даними бухгалтерської первинки та касового чека ви продаєте «набір» товарів, те ж саме потрібно писати й у ПН. Поготів, що сьогодні податківці не проти того, щоб продавці показували в ПН реалізацію наборів (комплектів) товарів, що містять декілька видів однієї товарної позиції й один (чи декілька) видів іншої товарної позиції одним рядком (див. листи ДФСУ від 04.01.2019 р. № 65/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 27.06.2018 р. № 2899/6/99-99-15-03-02-15/ІПК тощо, категорія 101.16 БЗ).

Як правильно визначити код УКТ ЗЕД, який потрібно присвоїти зібраному вами набору? Податківці рекомендують керуватися при цьому правилом 3 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД*. У вашій ситуації найдоречніше застосовувати правило 3 (b), у якому сказано, що «суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або вироблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах для роздрібної торгівлі» повинні класифікуватися за тим матеріалом або компонентом, який визначає основні властивості цього товару.

* Додаток до Закону України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII.

Якщо товар не можна класифікувати за якимось компонентом, що надає йому відмітну рису, то тоді визначайте код УКТ ЗЕД за правилом 3 (с) — класифікуйте його в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів зазначених товарних позицій.

І ще один момент. Оскільки ви — роздрібний торговець і продаєте товари за готівку кінцевому споживачеві, то виписуєте не звичайну ПН, а підсумкову. У цьому випадку клопоту із заповненням «номенклатурної» графи легко уникнути. Адже в підсумкових ПН, на наш погляд, цілком можна не перелічувати «поіменно» всі продані товари, а зазначати загальну суму постачань за день у розрізі груп товарів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 8).

Чек РРО. Спочатку згадаємо, що п. 11 ст. 3 Закону про РРО вимагає проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Визначення терміна «назва товару (послуги)» надає п. 2 розд. I Положення № 13. Це слово, сполучення слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) й однозначно ідентифікують товар або послугу в документообігу суб’єкта господарювання.

У вашому випадку акт комплектації є підставою для списання окремих складових набору та, одночасно, для оприбутковування нової облікової одиниці товарів — набору. Тому при програмуванні реквізиту «найменування товару» касового апарата можна зазначати не весь перелік складових набору, а його загальне найменування з акта комплектації. Єдине — стежте, щоб це найменування було унікальним, тобто дозволяло ідентифікувати кожен набір серед інших побратимів (з іншим наповненням).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі