Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилки в додатку Д2

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Виправлення помилки в декларації з ПДВ спричинило зміни в додатку Д2. Як виправити показники в додатку Д2: ставити дельту помилки чи, як у додатку Д5, мінусувати неправильний рядок і додавати правильний?

У разі виправлення помилок у рядку поданої раніше декларації з ПДВ, до якої прив’язаний додаток, разом з уточнюючим розрахунком (УР) повинен бути поданий уточнюючий додаток, що містить інформацію про уточнювані показники (п. 3 розд. IV Порядку № 21). Аналогічно уточнювати в складі УД слід додатки з помилками, які не впливають на показники декларації, що виправляється.

Сам же механізм заповнення уточнюючих додатків у Порядку № 21 ніяк не описаний. Тому нічого не залишається, як узяти на озброєння роз’яснення податківців, розміщене в БЗ 101.24, що пояснює порядок уточнення додатка Д2.

Сам собою додаток Д2 покликаний розшифрувати від’ємне значення (ВЗ) — різницю між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, що виникло в платника ПДВ, яке переносять до складу податкового кредиту наступного звітного періоду. У першій частині додатка Д2 платники й розшифровують суму ВЗ за періодами його виникнення.

У заголовній частині уточнюючого додатка Д2 проставляється відмітка «Х» навпроти поля 013 «Уточнюючий»; у полі 02 зазначається поточний звітний період, у якому виправляється помилка; у полі 03 проставляється період, у якому припустилися помилки.

А ось основну частину додатка Д2, за рекомендаціями податківців, слід заповнювати з урахуванням такого принципу:

в уточнюючому додатку Д2 наводити тільки уточнюючі показники (виправляти неправильні записи). Заново «переписувати» додаток Д2 не потрібно

При цьому, як пояснюють податківці, порядок виправлення неправильних записів у додатку Д2 залежить від допущеної помилки:

1. Якщо помилка в додатку Д2 вплинула на показники декларації. У цьому випадку в уточнюючому додатку потрібно розшифрувати значення графи 6 УР (рядка 21, до якого подається уточнюючий додаток Д2).

При цьому дотримуємося таких правил:

— якщо потрібно збільшити/зменшити числові дані за рядком, який раніше вже був у додатку, то просто зі знаком «+» (не ставиться) або «-» уточнюємо значення цього рядка (тобто заповнюємо відповідний рядок на дельту помилки);

— якщо необхідно повністю додати або прибрати рядок додатка, то для цього в уточнюючому додатку Д2 або додаємо зі знаком «+» (не ставиться) неврахований рядок, або прибираємо зі знаком «-» зайвий рядок.

У такому разі, заповнюючи сам УР за рядком 21: до графи 4 переносимо показники уточнюваної декларації, до якої й уточнюється додаток Д2; до графи 5 ставимо відповідні показники декларації з урахуванням виправлення помилок; у графі 6 відображаємо різницю.

2. Якщо помилка в додатку Д2 не зачіпає декларацію. Коли в самому додатку помилки не пов’язані із сумовими значеннями (наприклад, неправильно розшифрували період виникнення ВЗ), то їх виправляємо коректурним методом:

— повторюємо помилковий запис. При цьому вартісні показники сторнуємо (тобто показуємо зі знаком «-»);

— нижче наводимо правильний запис із виправленими показниками (включаючи вартісні дані);

— підсумковий рядок «Усього» не заповнюємо.

Як виправляти помилки, допущені в другій і третій частинах додатка Д2 (при отриманні/передачі ВЗ*), податківці окремо не пояснюють. Вважаємо, що для виправлення в цих частинах додатка Д2 більш підійде коректурний метод (за яким треба мінусувати неправильний рядок і додавати рядок з правильними даними).

* Про ПДВ-особливості передачі/отримання ВЗ див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 24, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі