Теми статей
Обрати теми

Перехід у високодохідники: облікові моменти

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Мікропідприємство (малодохідник) працює без урахування різниць. За підсумками 2019 року плануємо отримати доходи вище 20 млн грн. Які дії чекають на підприємство в обліку при зміні прибуткового статусу на високодохідне?

Особливих норм, що регулюють порядок прибуткового оподаткування під час переходу підприємства з малодохідників у високодохідники, у ПКУ немає.

Найголовніше, до чого потрібно підготуватися: ставши висоскодохідником, підприємству доведеться коригувати фінрезультат на різниці з розд. III ПКУ. І щоб правильно розрахувати деякі різниці, підприємство повинно буде:

1. Завести податковий облік ОЗ. Для цього на 1 січня року, у якому підприємство стає високодохідником, потрібно буде обов’язково визначити:

перелік об’єктів, які відповідають критеріям ОЗ за правилами ПКУ (тобто для розрахунку податкової амортизації обрати об’єкти, первісна вартість яких складала більше 6000 грн., а за об’єктами ОЗ, введеними в експлуатацію до 01.09.15 р., — більше 2500 грн.), і

їх податкову балансову вартість для графи 3 додатка АМ (який, ставши високодохідником, ви зобов’язані будете подавати разом з декларацією з податку на прибуток). Як її визначити, у ПКУ не прописано. Податківці рекомендують (див. БЗ 102.05) орієнтуватися на бухгалтерську балансову (залишкову) вартість ОЗ і НМА, що склалася на 1 січня року, у якому платник став високодохідником. Тобто у вашому випадку на 01.01.2019 р.

2. Вести податковий облік результатів операцій із цінними паперами (у додатку ЦП). Щоправда, переносити показники з минулих малодохідних періодів у додаток ЦП не потрібно. Розрахунок у ньому ведуть виключно за підсумками операцій, виконаних у звітному високодохідному періоді.

3. Розраховувати різниці за створеними раніше резервами та забезпеченнями. У високодохідників податковий облік резервів та забезпечень за рахунок різниць поділений на три групи (резерви сумнівних боргів (РСБ) / сумнівну заборгованість регулюють різниці з п. 139.2 ПКУ; інші резерви (крім «трудових») регулюють різниці з п. 139.1 ПКУ, а «трудові» резерви не викликають коригувань у податковому обліку). І якщо резерви/забезпечення, що викликають коригування, були створені в малодоходному періоді, а коригуватися (зменшуватися)/використовуватися будуть уже у високодохідному, то будьте готовими повторно зменшити фінрезультат.

Увага! Якщо ж ваше підприємство як юрособа, яка відповідає критеріям мікропідприємництва*, скористалося правом не створювати в бухобліку резерви та забезпечення (абз. 4 п. 8 розд. І П(С)БО 25), то, залишаючись мікропідприємством, і далі, незважаючи на перехід до складу високодохідників, ви все так само можете працювати без створення резервів та забезпечень.

* Детальніше про градацію підприємств див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 103, с. 2.

Для податковоприбуткових цілей мікростатусу ви не втрачаєте. Тому спеціально нараховувати РСБ і забезпечення не потрібно.

Просто щодо дебіторської заборгованості, під яку не створювався РСБ, ви повинні будете в обліку з податку на прибуток застосувати «особливі» різниці:

— з абзацу третього п.п. 139.2.1 ПКУ, згідно з якою фінрезультат до оподаткування збільшують на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму РСБ;

— з абзацу третього п.п. 139.2.2 ПКУ, згідно з якою фінрезультат до оподаткування зменшують на суму списаної дебіторської заборгованості, але тільки якщо списана заборгованість відповідає хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених п.п. 14.1.11 ПКУ. Детальніше про перехідні особливості зміни статусу прибутківця див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 22, с. 7.

4. Поквартальна звітність. Ставши високодохідником за підсумком 2019 року, ви повинні будете починаючи з наступного 2020 року подавати декларацію з прибутку поквартально. При цьому, незважаючи на річний бухперіод, подавати поквартально доведеться й фінзвітність (як додаток ФЗ), але за своїми спрощеними формами (1-мс і 2-мс).

У 2019 році поквартально звітність не подаєте, навіть якщо перевалити за 20 млн вже у середині року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі