Теми статей
Обрати теми

Єдинник списав кредиторку: дохід чи ні?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Юрособа — платник єдиного податку (ЄП) групи 3, яка обрала ставку 5 % (неплатник ПДВ), отримала від ФОП товар. Але так і не розрахувалася за нього. У звітному місяці закінчується строк позовної давності за кредиторською заборгованістю перед ФОП. Чи слід юрособі включати до свого оподатковуваного доходу суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності?

На перший погляд відповідь на це запитання можна знайти прямо в ПКУ, а саме у абзаці третьому п. 292.3 ПКУ. У ньому говориться, що сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, включається до доходу платника ЄП групи 3, який є платником ПДВ.

Враховуючи це, однозначно можна говорити, що у платників ЄП (як ФОП, так і юросіб), які перебувають у групі 3 і обрали ставку 3 %, сума простроченої кредиторки потрапляє до оподатковуваного доходу. Що ж стосується платників ЄП групи 3, які не є платниками ПДВ, тобто обрали ставку 5 %, то про них у абзаці третьому п. 292.3 ПКУ немає ні слова.

Тому спираючись на положення цього пункту і відсутність у ПКУ іншої вимоги про включення до доходу кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вважаємо, що при списанні такої кредиторки у спрощенця – неплатника ПДВ дохід не виникає. Про списання кредиторки читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 44, с. 28.

Водночас податківці з нами не погоджуються. Про це вони заявляють у листах від 22.02.2019 р. № 676/6/99-99-12-02-03-15/ІПК, від 25.05.2016 р. № 11405/6/99-99-12-02-03-15 та категорії 108.01.02 БЗ.

У цих роз’ясненнях фіскали прямо заявляють, що платник ЄП групи 3 за ставкою 5 % (не є платником ПДВ) до доходу включає суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Аргументують такий висновок фіскали тим, що оподаткований дохід у платника ЄП визначають на підставі даних спрощеного бухгалтерського обліку доходів та витрат, який ведуть спрощенці відповідно до ст. 296 ПКУ (п. 292.13 ПКУ). А згідно з правилами бухгалтерського обліку, що прописані у пп. 5 та 15 П(С)БО 15, доходом визнається сума зобов’язання, яке не підлягає погашенню.

А тому вони і наполягають, що сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, є саме оподатковуваним доходом платника ЄП групи 3, у тому числі й неплатника ПДВ.

Ми, звичайно, з таким підходом фіскалів не згодні. Річ у тому, що доходом платника ЄП за правилами ПКУ для юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) та матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

Як ми сказали вище, п. 292.3 ПКУ дозволяє лише включати до доходу списану кредиторську заборгованість, за якою минув строк позовної давності, тільки у платника ЄП групи 3, який є платником ПДВ.

Отже, на підставі цих норм ПКУ можна дійти висновку, що у платника ЄП групи 3, який не є платником ПДВ (тобто платника ЄП за ставкою 5 %), сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, до суми доходу не включається.

Що стосується аргументів фіскалів, що така сума є доходом платника ЄП у бухобліку і тому має бути доходом і для цілей сплати ЄП, то податківці трішки плутають правила бухобліку з правилами визначення оподатковуваного доходу платниками ЄП.

Для того, щоб певна сума, яка визнана доходом у бухобліку, була доходом для платника ЄП, потрібно, щоб вона була отримана у грошовій формі або в матеріальній чи нематеріальній, визначеній у п. 292.3 ПКУ. При списанні кредиторки за отримані товари грошової форми доходу немає, а через те, що мова йде про юрособу — неплатника ПДВ, то немає й доходу у нематеріальній формі за п. 292.3 ПКУ.

Звідси висновок: у платників ЄП групи 3 за ставкою 5 % списана кредиторська заборгованість ЄП не оподатковується.

Хоча, як ви розумієте, не факт, що податківці, почувши такі аргументи, не будуть наполягати на своєму. Тому тим платникам ЄП групи 3 — неплатникам ПДВ, які не бажають включати до доходів суму списаної кредиторської заборгованості, слід готуватися до судових баталій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі