Теми статей
Обрати теми

Відмова від проходження МСЕК

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Працівник перебуває на лікарняному вже більше 4 місяців поспіль. Від проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) він відмовився (є запис у листку непрацездатності). Чи можна оплачувати цей і наступні лікарняні листи?

Скажемо відразу, листок непрацездатності, наданий працівником, який відмовився від проходження МСЕК, підлягає оплаті на загальних підставах, як і подальші лікарняні листи (за наявності). А тепер подробиці.

Згідно з вимогами п. 4.1 Інструкції № 455 після закінчення 4 місяців (безперервно)* з дня настання тимчасової непрацездатності медзаклад направляє хворого для огляду в МСЕК. Це необхідно для того, щоб установити необхідність присвоєння йому групи інвалідності і для визначення відповідних умов роботи.

* При захворюванні на туберкульоз такий строк становить 10 місяців з дня настання непрацездатності.

Проте хворий має право й відмовитися від проходження комісії. Тоді в листку непрацездатності роблять запис — «Від проходження МСЕК відмовився» — і зазначають дату відмови. При цьому якщо фізособа продовжує хворіти, листок непрацездатності подовжується до відновлення працездатності або повторного направлення в МСЕК.

Важливо! При відмові від огляду МСЕК працівник не втрачає право на оплату лікарняного. Цьому є дві причини.

Перша — у загальному випадку Фонд соціального страхування (ФСС) виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам починаючи із шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) (абз. 1 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

У цій ситуації на момент настання тимчасової непрацездатності працівник перебуває в трудових відносинах з роботодавцем, а отже, є застрахованою особою та має право на допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Друга — серед підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, перелічених у ст. 23 Закону № 1105, добровільна відмова працівника від проходження МСЕК не названа.

Тому навіть у разі відмови від проходження МСЕК затяжний лікарняний підлягає оплаті в загальному порядку.

З такими висновками згодні й фахівці Мінсоцполітики (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 41, с. 25).

Підтримують їх і суди (див. ухвалу ВАСУ від 06.10.2015 р. № К/800/42824/14**, постанову Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 05.06.2014 р. у справі № 804/3856/13-а***).

** reyestr.court.gov.ua/Review/52194041

*** reyestr.court.gov.ua/Review/40835921

Але попереджаємо: тут є одна заковика. Річ у п. 2 ст. 23 Закону № 1105. Ця норма серед причин, з яких застраховані особи можуть втратити право на оплату лікарняного, називає:

— порушення режиму, встановленого для таких осіб лікарем;

— нез'явлення без поважних причин у призначений строк на МСЕК.

При цьому до порушення режиму п. 4.1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, включає, у тому числі: відмову від направлення і несвоєчасне з'явлення на МСЕК.

У зв’язку із цим є ризик, що під час перевірки контролери з ФСС визнають оплату лікарняного працівникові, який відмовився від проходження МСЕК, неправомірною.

Найцікавіше, що суди навіть можуть підтримати таку позицію перевіряючих (див. постанову Дніпропетровського окружного адмінсуду від 05.08.2013 р. у справі № 804/9337/13-а****).

**** reyestr.court.gov.ua/Review/33117551

Тому якщо хочете перестрахуватися, комісії із соцстрахування, створеній на підприємстві, є сенс установити строк порушення в 1 день а саме той день, коли працівник відмовився від проходження МСЕК (див. ч. 2 ст. 23 Закону № 1105).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі