Теми статей
Обрати теми

Лікарняний нараховано після звільнення

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Працівник був звільнений за власним бажанням у період хвороби. Вже після звільнення та проведення остаточного розрахунку він надав листок непрацездатності. Чи підлягає такий лікарняний лист оплаті? Як оподатковувати виплату за таким лікарняним листом?

КЗпП не містить прямої заборони на звільнення працівника в період його хвороби з його ініціативи. Тому за наявності заяви працівника про звільнення роботодавець може звільнити його в період тимчасової непрацездатності, якщо заздалегідь визначена дата звільнення припадає на такий період.

Інша справа, що роботодавець у такому разі зобов’язаний оплатити листок непрацездатності працівнику повністю, у тому числі й за дні хвороби, після звільнення. Адже право на матзабезпечення за рахунок коштів ФСС виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи і день звільнення), якщо інше не передбачено законом (див. ч. 2 ст. 22 Закону № 1105).

Виняток — ситуація, коли лікарняний лист наданий після закінчення 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності (встановлення інвалідності) (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105). Такий запізнілий листок непрацездатності оплаті не підлягає.

Але припустимо, що звільнений працівник так довго не тримав у себе лікарняний лист, а надав його відразу після закінчення тимчасової непрацездатності. У такій ситуації сміливо нараховуйте оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомогу по тимчасовій непрацездатності, подавайте заявку до ФСС.

Урахуйте, якщо працівник захворів в останній робочий день, за рахунок коштів роботодавця оплачуйте тільки один із п’яти днів хвороби, якщо в передостанній — два з п’яти і так далі, а от допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховуйте за всі дні починаючи з шостого дня хвороби. Річ у тім, що на відміну від Закону № 1105 у Порядку оплати перших п’яти днів.., затвердженому постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440, не зазначено, що оплату днів хвороби за рахунок коштів роботодавця потрібно здійснювати незалежно від звільнення працівника. Тому роботодавець за рахунок своїх коштів оплачує тільки ті з п’яти днів тимчасової непрацездатності, які припадають на період до дати звільнення (див. лист Мінсоцполітики від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12).

На момент нарахування лікарняних підприємство — колишній роботодавець і фізособа — колишній працівник уже не перебуватимуть у трудових відносинах. При цьому трудові виплати колишньому працівникові можуть потрапити до бази нарахування ЄСВ, тільки якщо вони нараховані за відпрацьований час або виплачуються згідно з рішенням суду як середній заробіток за вимушений прогул.

Лікарняні не лише не є виплатою за відпрацьований час, вони навіть не входять до фонду оплати праці (див. пп. 3.1, 3.3 Інструкції № 5). Саме тому на суму оплати лікарняного листа, нараховану колишньому працівникові після звільнення, ЄСВ не нараховуємо. Відповідно до Звіту з ЄСВ така виплата не потрапить.

А ось ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) не уникнути. Причому, оскільки лікарняні нараховують особі, яка на момент їх нарахування вже не перебуває з підприємством у трудових відносинах, то до загального оподатковуваного доходу їх уключають у складі інших оподатковуваних доходів (п.п. 164.2.20 ПКУ).

У формі № 1ДФ такі виплати відображають з ознакою доходу «127» (див. роз’яснення фахівця ДФСУ в «Податки та бухгалтерський облік», 2018 № 45).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі