Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність мікропідприємств: проміжна чи річна

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство відповідає всім критеріям мікропідприємства. За підсумками 2018 року ми подавали спрощену фінансову звітність за формою № 1-мс. Чи повинні ми у 2019 році подавати проміжну фінансову звітність?

Ні, подавати у 2019 році проміжну фінансову звітність не потрібно, хіба що ви є прибутківцем-високодохідником. А ось чому так — давайте розбиратися.

Вимога про складання проміжної фінансової звітності — за підсумками першого кварталу, першого півріччя і 9 місяців — родом зі ст. 13 Закону про бухоблік. Водночас п. 2 Порядку № 419 дозволяє окремим підприємствам не складати і не подавати проміжної фінансової звітності. Серед таких щасливчиків, зокрема, мікропідприємства, які відповідають критеріям, установленим ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік.

Нагадаємо: «мікро» є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

— балансова вартість активів — 350 тис. євро;

— чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. євро*;

* Критерії, виражені в євро, перераховують за середньорічним курсом НБУ.

— середня кількість працівників — до 10 осіб.

«Мікро» у 2019 році вважається підприємство, яке відповідало зазначеним критеріям за підсумками фінансової звітності за 2017 рік

Цікаво, що для цілей надання фінзвітності статус «мікропідприємства» закріплюється за вами як мінімум на найближчі 2 роки. Відбувається так у силу вимог ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік: якщо підприємство однієї з категорій (мікро-, мале, середнє або велике) за показниками річної фінзвітності протягом 2 років поспіль не відповідає цим критеріям, то воно «переходить» до іншої категорії.

Що це означає стосовно вашої ситуації?

Із запитання випливає, що підприємство у 2017 — 2018 роках відповідало критеріям мікропідприємства й у 2018 році подавало фінзвітність за формою № 1-мс. Щоб потрапити до «старшої» групи в таких умовах (відповідно, надавати звітність щокварталу та/або за іншою формою), ви повинні найближчі 2 роки не відповідати цим критеріям. Тобто у 2019 році ви в будь-якому разі звітуєте як «мікро» — подаєте звітність за формою № 1-мс та 2-мс за підсумками року. Більше того, якщо у 2019 році ви «переростете» в «мале», то і це не стане приводом для прощання зі спрощеною звітністю у 2020 році. І тільки якщо й у 2020 році ви не «впишетеся» в категорію «мікро», тільки тоді з 2021 року ви повинні будете залишити цю групу. Звичайно ж, якщо на той час щось не зміниться в правилах подання фінзвітності**. ☺

** Наприклад, Мінфін підготував проект змін до Порядку № 419, який передбачає зобов’язати подавати квартальну фінзвітність малі підприємства й іноземні представництва.

Єдине, це висновок не для вас, якщо в податковоприбуткових цілях ви є високодохідником (тобто ваш річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.). Адже фінансова звітність сьогодні є додатком до декларації з податку на прибуток і її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ). Тому високодохідники, які за правилами п. 137.4 ПКУ подають декларацію з податку на прибуток щоквартально, вимушені разом із нею складати і спрощену квартальну фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати за формою № 1-мс і 2-мс.

На це свого часу звертав увагу Мінфін у листі від 21.02.2017 р. № 11130-02-2/4779, а також податківці у своїй консультації з категорії 102.23.02 БЗ.

Про те, хто подає проміжну звітність за 1 квартал 2019 року, а відповідно, хто її складати не зобов’язаний, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 28, с. 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі