Теми статей
Обрати теми

ФОП-ЄП + 1 млн = POS-термінал + РРО

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
ФОП є платником єдиного податку (ЄП) групи 2. За результатами роботи до кінця ІІ кварталу 2019 розмір отриманого доходу може перевищити мільйонну межу. Чи зобов’язаний ФОП застосовувати при здійсненні розрахунків РРО, якщо розрахунки покупців товарів із ФОП відбуваються або шляхом безготівкового перерахування коштів на поточний рахунок ФОП, відкритий у банку, або в офіс ФОП у безготівковій формі через POS-термінал?

ФОП на ЄП груп 2 та 3 може не застосовувати РРО тільки у двох випадках:

— якщо він не потрапляє взагалі під дію ст. 3 Закону про РРО;

— якщо він звільнений від використання РРО відповідно до п. 296.10 ПКУ і ст. 9 Закону про РРО.

При цьому, щоб діяв РРО-імунітет, прописаний у п. 296.10 ПКУ, ФОП — платники ЄП груп 2 і 3 повинні дотримуватися двох вимог:

а) не торгувати технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, а також ліками і медичними виробами;

б) обсяг їх доходу протягом календарного року має не перевищувати 1 млн грн.

Як тільки в одному з періодів зазначена межа буде перевищена, застосування РРО для ФОП — платника ЄП стане обов’язковим. При цьому йому доведеться застосовувати РРО з 1-го числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення (абзац третій п. 296.10 ПКУ).

Так, якщо межу у 1 млн платник ЄП перевищить у ІІ кварталі 2019 року, то йому доведеться почати використовувати РРО з 01.07.2019 р.

Водночас перевищення мільйонної межі говорить тільки про те, що ФОП — платник ЄП має використовувати РРО, якщо здійснює розрахункову операцію в розумінні Закону про РРО.

Нагадаємо, що розрахунковою операцією в розумінні Закону про РРО є приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу) (ст. 1 Закону про РРО).

Отже, тільки коли розрахунки за проданий товар здійснюються у готівковій формі або з використанням замінників грошей (платіжні картки, жетони тощо), використання РРО ФОП — платником ЄП, який перевищив мільйонну межу, є обов’язковим.

Коли ФОП буде отримувати оплату за відвантажений товар виключно у безготівковій формі, а саме шляхом перерахування коштів покупцем із свого поточного рахунку на рахунок ФОП згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, то така операція не визнається розрахунковою в цілях застосування Закону про РРО. А тому ФОП при здійсненні таких операцій використовувати РРО не повинен.

Із цим погоджуються і фіскали (див. лист ГУ ДФС у Київській обл. від 28.03.2018 р. № 1265/ІПК/10-36-14-06-16).

Що ж стосується проведення оплати через POS-термінал в офісі ФОП, то в цьому випадку уникнути використання РРО не вдасться. На цьому наголошують і фіскали у листі ГУ ДФС у Київській обл. від 28.03.2018 р. № 1265/ІПК/10-36-14-06-16 та категоріях 109.10 та 109.20 БЗ (ср. ).

Пояснюється це тим, що коли ФОП — платник ЄП, який зобов’язаний використовувати РРО, проводить розрахунки через POS-термінал, то розрахунки відбуваються у безготівковій формі, але за допомогою платіжної картки. А це якраз вписується в поняття «розрахункова операція» в цілях застосування Закону про РРО. А тому при отриманні коштів як оплати від покупця через POS-термінал без РРО не обійтися.

Підсумовуючи вищесказане, зазначимо, що коли дохід ФОП на ЄП у ІІ кварталі 2019 року перевалить за 1 млн грн., він буде зобов’язаний проводити операції через РРО лише у випадку розрахунків через POS-термінал.

До відома! При проведенні розрахунків через POS-термінал ФОП — платник ЄП в обов’язковому порядку видає покупцю розрахунковий документ — фіскальний касовий чек РРО або розрахункову квитанцію термінала. При цьому фіскальний чек РРО, з’єднаний або поєднаний із терміналом, має містити окремі додаткові реквізити. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 23, с. 79.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі