Теми статей
Обрати теми

Касова книга і видача зарплати за відомістю

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство виплачувало своїм працівникам заробітну плату за першу половину місяця за відомістю на виплату заробітної плати. При цьому під таку відомість воно оформило видатковий касовий ордер (ВКО). Водночас випадково у касовій книзі у графі «Номер документа» замість номера ВКО вказали номер відомості. Що загрожує за такі дії?

Усі бухгалтери знають, щоб оформити видачу заробітної плати за видатковими відомостями, слід скласти два документи (п. 32 розд. ІІІ Положення № 148):

1) саму видаткову відомість, в якій наводиться перелік осіб, яким виплачується зарплата, сума їх заробітної плати, а також вказується підпис особи, яка її отримала. Правила її заповнення шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 26;

2) ВКО під таку відомість. Його оформляють на загальну суму проведених підприємством касових операцій.

За правилами, прописаними у п. 32 розд. ІІІ Положення № 148, при заповненні ВКО під видаткову відомість бухгалтер не повинен заповнювати реквізити «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача». Інші реквізити є обов’язковими до заповнення.

До відома! Податкова і Нацбанк рекомендували заповнювати такі ВКО по-іншому. Так, банкіри (лист Нацбанку від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560) та фіскали (лист ГУ ДФС у Київській обл. від 08.08.2018 р. № 3459/ІПК/10-36-14-06-16) наполягають, щоб у рядку «Видати» ВКО на видачу готівки за видатковою відомістю слід зазначити П. І. Б. відповідальної особи за здійснення вказаної госпоперації, тобто касира. Звичайно, це не випливає з норм Положення № 148. Але такої позиції банкіри і фіскали дотримувалися з давніх-давен, тому радимо її враховувати.

Оскільки і при видачі заробітної плати за відомістю складається ВКО, то логічно його реквізити (а саме номер) указувати у касовій книзі. Якщо ж випадково бухгалтер зазначив у касовій книзі замість номера касового ордеру номер видаткової відомості, виникає запитання, чи буде це помилкою?

Щоб дати відповідь на це запитання, слід пригадати, з яких документів наводять інформацію про здійснені касові операції у касовій книзі. Як свідчить сама форма касової книги (її форма наведена в додатку 5 до Положення № 148), а зокрема, пояснення щодо її заповнення: записи в касовій книзі здійснюються на підставі інформації з касових документів.

До касових документів п.п. 11 п. 2 розд. І Положення № 148 відносить касові ордери та відомості на виплату готівки, розрахункові документи, квитанції програмно-технічних комплексів самообслуговування, відомості закупівлі сільськогосподарської продукції, інші прибуткові та видаткові касові документи, тобто документи, за допомогою яких оформляються касові операції, звіти про використання коштів, а також відповідні журнали встановленої форми для реєстрації цих документів та книги обліку.

Враховуючи це, а також спираючись на правила заповнення касової книги, можна стверджувати, що у ній може відображатися інформація з будь-якого касового документа із вищезазначеного переліку, в тому числі і із відомості на виплату готівку.

Цей висновок підтверджує також п. 23 розд. ІІІ Положення № 148, який говорить, що видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3) або видатковими відомостями.

Таким чином, на наш погляд, формально помилки не буде, якщо у касовій книзі буде зазначений номер не касового ордера, а саме видаткової відомості.

Водночас не виключено, що податківці можуть розцінити це по-іншому і вважати це порушенням та спробують застосувати вигадані штрафні санкції, наприклад штраф за неоприбуткування готівки... Хоча, на наш погляд, тут про жодні штрафи йтися не повинно. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 26.

Щоб не давати їм шансу розвернутися, радимо виправити своє упущення і замінити у касовій книзі номер відомості на номер ВКО, складеного під неї. Робити виправлення у касовій книзі дозволяє п. 39 розд. IV Положення № 148. Робиться таке виправлення за загальними правилами виправлення у первинних документах. А саме бухгалтеру слід закреслити неправильні дані і замість них зазначити правильні. Факт здійснених виправлень має підтвердити своїм підписом касир, а також головний бухгалтер або особа, яка його заміщує. І тоді проблем у підприємства бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі