Теми статей
Обрати теми

Покупець не доплатив 60 євро: чи загрожує валютний нагляд?

Адамович Наталія, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Децюра Сергій, податковий експерт, Івлєва Наталія, експерт з оплати праці, Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Малєєва Алла, податковий експерт, Ольховик Ольга, податковий експерт, Савченко Олена, налоговый эксперт
За ЗЕД-контрактом покупець не доплатив 60 євро. Чи загрожує підприємству-експортерові валютний нагляд?

Ні, валютний нагляд у цьому випадку підприємству не загрожує. Банк завершив його або на дату надходження платежу від покупця, коли заборгованість виявилася в межах незначної суми (еквівалент 150 тис. грн.), або 07.02.2019 р. А можливо, ваша експортна операція взагалі під валютний нагляд не потрапляла. Пояснимо детальніше.

У частині нагляду за розрахунками за експортними й імпортними операціями із 7 лютого цього року (дати набрання чинності Законом про валюту* і низкою виданих під цей Закон нормативів) відбулися дуже істотні зміни. Питання нагляду за дотриманням строків розрахунків за експортними й імпортними операціями тепер регулюються переважно Інструкцією № 7**.

* Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

** Інструкція про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7.

Згідно з цією Інструкцією банк здійснює валютний нагляд за дотриманням резидентом граничних строків розрахунків*** за експортною операцією, якщо на дату митного оформлення продукції або виконання резидентом робіт/послуг, експорту немайнових прав розрахунки не завершені (у тому числі частково) або в банку немає інформації про завершення розрахунків.

*** З 07.02.2019 р. він становить 365 календарних днів.

Експортні операції потрапляють під нагляд, а точніше — відлік граничного 365-денного строку розрахунків «стартує» починаючи з дати (ч. 2 і 3 ст. 13 Закону про валюту, п. 6 Інструкції № 7) оформлення МД типу ЕК-10 «Експорт», ЕК-11 «Реекспорт» на експортовану продукцію, що підлягає митному оформленню, або — підписання акта чи іншого документа, що засвідчує постачання нерезидентові товару відповідно до умов експортного договору (якщо товар не підлягає митному оформленню).

Водночас з 07.02.2019 р. на підставі ч. 7 ст. 11 Закону про валюту скасовано валютний нагляд за експортно-імпортними операціями, суми яких не перевищують мінімального розміру фіноперації, що підлягає фінмоніторингу, — еквівалент 150 тис. грн. Перерахунок валюти контракту в гривні для цих цілей повинен здійснюватися за курсом НБУ на дату здійснення операції експорту або імпорту (див. п. 22 Положення № 5****).

**** Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

А згідно з п. 9 Інструкції № 7 банк завершує валютний нагляд за граничними строками проведення розрахунків, якщо сума незавершених розрахунків за експорт, імпорт товарів не перевищує так званої незначної суми — 150 тис. грн. Сума незавершених розрахунків для цих цілей визначається за офіційним курсом НБУ на дату останньої події за відповідною операцією (остання дата платежу/надходження грошових коштів, дата постачання товару, дата зарахування зустрічних однорідних вимог).

Тому на дату надходження неповної оплати від покупця (якщо вона надійшла після 07.02.2019 р.), коли заборгованість зменшилася до 60 євро, банк уже зняв вашу експортну операцію з валютного нагляду. Хоча вона могла і зовсім під нагляд не потрапити — якщо експорт відбувся після 07.02.2019 р. і загальна сума експортної операції (чи контракту) не перевищила еквівалента 150000 грн.

А якщо такий незначний експорт відбувся до 07.02.2019 р. (або неповна оплата від нерезидента надійшла до 07.02.2019 р.), банк, імовірно, зняв її з нагляду 7 лютого.

Але в будь-якому разі подальший валютний нагляд за цією експортною операцією вам уже не загрожує. Детальніше про незначну суму читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 21, с. 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі