Теми статей
Обрати теми

Майданчик зі штучним покриттям: як облікувати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Підприємство побудувало майданчик зі штучним покриттям. Як визначити строк корисного використання такого активу та відобразити його в обліку?

Майданчик зі штучним покриттям може розглядатися і як окремий актив (якщо він виконує свої власні окремі функції), і як складова якоїсь споруди.

Майданчик — окремий об’єкт. У такому разі майданчик має усі ознаки основного засобу (ОЗ): вартість його перевищує 6000 грн. (зазвичай саме на цьому рівні підприємство встановлює вартісний критерій), а строк корисного використання — більше року.

Тому витрати на спорудження майданчика спочатку збирають на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», а після закінчення робіт готовий об’єкт зараховують на субрахунок рахунка 10 (вводять в експлуатацію).

На наш погляд, це має бути субрахунок 103 «Будинки та споруди» (про це свідчать і Державний класифікатор будівель та споруд ДК 018-2000*, і лист Мінфіну від 05.12.2011 р. № 31-08410-07-10/30264**).

* Затверджений наказом Держкомстандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 р. № 507.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 75, с. 7.

Після введення в експлуатацію майданчика вам знадобиться розрахувати суму щомісячної амортизації, використовуючи один з методів, прописаних у п. 26 П(С)БО 7. І одну з ключових ролей тут відіграє строк корисного використання майданчика.

Зверніть увагу, що П(С)БО 7 не обмежує суб’єктів господарювання в обранні строку корисного використання для ОЗ. Тому в бухобліку його визначають лише приблизно виходячи з того, як використовуватиметься об’єкт, наскільки він фізично і морально зношений, які обмеження існують щодо строків його використання тощо (пп. 4, 24 П(С)БО 7).

Водночас у податковому обліку при визначенні строку корисного використання ОЗ треба враховувати мінімальні строки корисного використання ОЗ. Вони встановлені п.п. 138.3.3 ПКУ для кожної групи ОЗ окремо.

Наприклад, майданчик зі штучним покриттям потрапить до групи 3 «Будівлі, споруди, передавальні пристрої». У ній для споруд установлений мінімальний строк корисного використання — не менше 15 років.

Хоча турбуватися про це слід лише високодохідникам і малодохідникам-добровольцям. Ці платники визначають амортизаційні різниці, передбачені пп. 138.1 — 138.2 ПКУ, і коригують на них бухгалтерський фінрезультат.

Для таких платників бажано, щоб сума щомісячної амортизації, нарахована в бухобліку, не відрізнялася від суми щомісячної амортизації в обліку податковому. Тому при встановленні строку корисного використання ОЗ у бухобліку логічніше орієнтуватися на мінімально допустимі строки корисного використання згідно з ПКУ (до речі, це дозволяє зробити останній абзац п. 26 П(С)БО 7). Тоді розбіжностей при розрахунку амортизаційних різниць не виникне.

Майданчик — поліпшення іншого об’єкта. Якщо побудований майданчик виконує не самостійні, а так би мовити взаємодоповнюючі функції, у такому разі в обліку вартість покриття збільшить первісну вартість будівлі/споруди, частиною якої воно є (у бухобліку — субрахунок 103 «Будинки та споруди», а в податковому обліку — ОЗ групи 3, строк — 20 років/15 років).

При цьому витрати на будівництво майданчика в періоді їх здійснення від початку групують за дебетом субрахунку 152.

Суму щомісячної амортизації в такому разі слід розраховувати виходячи зі строку корисного використання поліпшеного об’єкта.

Детальніше про облік поліпшень власних ОЗ читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 35-36, с. 5; 2017, № 94.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі