Теми статей
Обрати теми

Несумові помилки в єдиноподатковій декларації: чи варто виправляти?

Амброзяк Наталя, юрист
Помилки (як дівчата) бувають різні. Ось і в деклараціях єдиноподатників схибити можна не тільки щодо суми доходу. Буває так, що промахуємося в несумових показниках: зазначено не ті КВЕДи, не той звітний період та інше. Виправляти чи не виправляти — ось у чому питання. У цій статті розберемося з дилемою і можливими наслідками невиправлення.

Формально несумові помилки (помилки в реквізитах, перелічених у пп. 48.3 і 48.4 ПКУ), як і сумові*, ми повинні виправити. Й інструментарій у єдиноподатника схожий для обох випадків. А саме, за допомогою подання декларації з типом:

* Про виправлення сумових помилок читайте на с. 2 і 7 цього тематичного номера.

— «звітна нова» — якщо виправляємося до закінчення граничного строку подання декларації;

— «уточнююча» або «звітна» — якщо виправляємося після закінчення такого граничного строку. При цьому, подаючи уточнюючу декларацію, не забувайте, що необхідно укластися в 1095 днів.

Розглянемо декілька найпоширеніших помилок і способів їх виправлення.

Помилка в коді/ах КВЕД

Для єдиноподатника види діяльності — наріжний камінь. Особливо важливий цей момент для платників єдиного податку груп 1 і 2. Тому в цьому розділі говорити ми будемо про декларацію ФОП-єдиноподатника.

Проблема № 1. Ви показали в декларації ФОП коди КВЕД, які не перебувають в Реєстрі платників єдиного податку (Реєстр ЄП). Таку помилку фіскали не можуть розцінити як отримання доходу від видів діяльності, не передбачених у Реєстрі ЄП. А це означає, що

у такому разі скинути з єдиного податку та/або застосувати підвищену ставку з донарахуваннями до єдиноподатника фіскали не мають права

Їм необхідно переконатися у фактичному здійсненні того чи іншого виду діяльності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19, с. 25).

Але існує ризик визнання такої декларації неподаною. Адже виникає питання про достовірність інформації, зазначеної в цьому документі. Так, наприклад, якщо єдиноподатник групи 1 або 2 здійснював види діяльності, не зазначені в Реєстрі ЄП, то в декларації ФОП додатково заповнюються відповідні рядки (рядки з кодами 02 і 04). Коли ж ідеться про помилку, то ці рядки, звісно, не заповнюються. Тобто, за логікою, виявивши невідповідність кодів КВЕД у декларації й у Реєстрі ЄП при незаповнених інших відповідних рядках, таку декларацію не повинні приймати (пп. 49.8, 49.11 ПКУ).

Зверніть увагу: фіскали вважають, що можуть визнавати декларацію неподаною навіть після того, як отримано квитанцію № 2 (у категорії 135.03 БЗ). З чим ми не згодні**. Але, як розумієте, цей спір, швидше за все, доведеться вирішувати вже в суді.

** Див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 27.

Чи потрібно виправляти? У принципі, можна залишити все як є. Проте не виключено, що доведеться відбиватися від претензій фіскалів (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 32, с. 27).

Як виправити? Якщо встигаєте виправитися до граничного строку подання декларації — подавайте звіт з типом «звітна нова». Не встигли — вдавайтеся до допомоги уточнюючої декларації. При цьому розділи, які стосуються виправлення сумових помилок (розд. VI декларації ФОП), не заповнюєте.

Проблема № 2. Замість одного виду діяльності госпсуб’єкта з Реєстру ЄП ви зазначили інший.

Визнати декларацію неподаною в цьому випадку податківцям навряд чи вдасться. Хіба що вони скористаються зазначеним вище роз’ясненням у категорії 135.03 БЗ. Та і скинути з єдиного податку госпсуб’єкта фіскали не зможуть. Тим більше, види діяльності у Реєстрі ЄП є: як ті, що вказані у декларації, так і ті, що там не вказані, але фактично здійснювалися.

Чи потрібно виправляти? Можна залишити все як є.

Як виправити? Якщо зберетеся все-таки внести виправлення, то порядок той же, що і для попередньої проблеми: за допомогою декларації з типом «звітна нова» або через уточнюючу декларацію. При цьому розділи, що стосуються виправлення сумових помилок (розд. VI декларації ФОП), не заповнюєте.

Помилково зазначений звітний період

Проблема № 1. ФОП (група 3 єдиного податку), подаючи декларацію, зазначив як звітний період не перший квартал 2019 року, а перший квартал 2018 року. При цьому госпсуб’єкт зареєструвався в другому кварталі 2018 року. Декларація була прийнята податківцями. Фіскали присвоїли їй статус несвоєчасно поданої. Водночас обов’язок з подання декларації за перший квартал 2019 року залишився невиконаним.

Чи потрібно виправляти? Цю помилку необхідно виправляти.

Як виправити? Передусім потрібно подати декларацію з типом «звітна», із зазначенням правильного звітного періоду. Добре, якщо ви укладетеся у строки подання декларації. Зробите це пізніше — декларація з правильним періодом вважатиметься несвоєчасно поданою. У такому разі на вас чекає штраф за ст. 120 ПКУ: 170 грн. — за перше несвоєчасне подання, 1020 грн. — за повторне таке порушення протягом року. Якщо ж укладаєтеся у звітний період, то штрафних санкцій не буде.

Що ж до декларації з неправильним періодом, то тут ситуація така. Може вийти так, що ви собі нарахували зайві грошові зобов’язання за «помилковий» період.

Анулювання поданої декларації ПКУ не передбачене

Але фіскали в роз’ясненні з категорії 135.02 БЗ усе ж визначили такий порядок. Причому сьогодні вони, посилаючись на п. 50.1 ПКУ, рекомендують іти через подання декларації з типом:

— «звітна нова» і зменшити податкове зобов’язання (до закінчення граничного строку подання «помилкової» податкової звітності) або

— «уточнююча» і також зменшити податкове зобов’язання (після граничного строку подання «помилкової» звітності).

До речі, раніше в цьому ж роз’ясненні (редакція діяла до 27.04.2018 р.) фіскали рекомендували звертатися в контролюючий орган з листом, у якому обґрунтувати обставини помилково поданої звітності і просити не визнавати таку звітність податковою.

Власне кажучи, жоден із запропонованих податківцями способів не відповідає положенням ПКУ. Проте на безриб’ї...

Вважаємо, що має сенс поєднати два способи і спочатку письмово звернутися у свою податкову, а потім — подавати «уточненку» або декларацію з типом «звітна нова».

Проблема № 2. Платник податків зазначає в декларації не свій звітний період. Наприклад, єдиноподатник на групі 3 замість того, щоб зазначити як звітний період «квартал», зазначає «місяць».

Чи потрібно виправляти? Потрібно. Оскільки виходить, що свого обов’язку з подання декларації за квартал такий госпсуб’єкт не виконав, до того ж в особовому рахунку податкові зобов’язання не були відображені (п. 296.8 ПКУ).

Як виправити? У цьому випадку потрібно подати декларацію з типом «звітна» за «правильний» звітний період. Адже виправляти «уточненкою» або декларацією з типом «звітна нова» нічого.

Проте якщо помилка виявилася вже після закінчення граничного строку подання декларації за «правильний» період, то штрафних санкцій за несвоєчасне подання цього документа не уникнути.

Звичайно, несумові помилки шкоди державі не завдають. Однак, як бачите, можуть серйозно попсувати кров бухгалтерові та/або госпсуб’єкту. Упевнені, що наша стаття допоможе вийти з подібної ситуації з найменшими втратами. Як мовиться, попереджений — отже, озброєний!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі