Теми статей
Обрати теми

Засновник переїхав: чи змінюється щось у ТОВ?

Амброзяк Наталя, юрист
Один з учасників ТОВ змінив місце реєстрації (інакше кажучи, прописку). Ця ж адреса була зазначена як адреса місцезнаходження товариства в ЄДР. Чи треба юрособі вносити якісь зміни і куди?

Виходячи із ситуації потенційно можуть змінюватися дві групи даних:

1) безпосередньо про юрособу (місцезнаходження);

2) дані про учасника юрособи.

Перераховані відомості фігурують в ЄДР1 (пп. 8 і 10 ч. 2 ст. 9 «держреєстраційного» Закону № 7552).

1 Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

2 Закон України від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Крім того, дані про прописку засновника і, відповідно, місцезнаходження ТОВ можуть міститися в статуті.

Так, на сьогодні відомості про учасників ТОВ і його місцезнаходження не обов’язково зазначати в установчих документах товариства. Про це говорить ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ3.

3 Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Попереднє ж законодавство (до Закону про ТОВ) не вимагало зазначати в статутних документах місцезнаходження.

Проте до статуту краще зазирнути.

По-перше, ч. 6 ст. 11 Закону про ТОВ дозволяє додатково передбачити в установчих документах і місцезнаходження, і дані про прописку учасників. Можливо, учасники товариства вирішили ці відомості включити.

Нагадаємо: в ч. 5 ст. 11 цього Закону лише мінімальний набір даних.

По-друге, статут може ще й не бути приведений у відповідність до Закону про ТОВ. У такому разі ймовірність знайти у ваших установчих документах місце реєстрації учасника достатньо висока.

Тепер скажемо декілька слів про кожну категорію даних: місцезнаходження і дані про учасника ТОВ.

Місцезнаходження

Скажемо одразу:

не у усіх випадках знадобиться вносити зміни до даних про юрособу, що містяться в ЄДР

Один з ключових моментів — чи є хоча б якийсь зв’язок між учасником і житлом-місцезнаходженням ТОВ. Зокрема, не завжди зміна прописки означає втрату права власності або права користування квартирою. Таким чином, учасник може розпоряджатися цим житлом, а отже, і дані про місцезнаходження в ЄДР товариство може не оновлювати.

Якщо ж після зміни прописки учасник ТОВ жодного стосунку до попередньої адреси не має (що відбувається найчастіше), то вносити зміни доведеться. У цьому випадку залишити стару юрадресу можна тоді, коли є можливість домовитися з чинними власниками/користувачами квартири за старим місцем прописки.

Не вписується в ці принципи тільки ситуація, коли учасник ТОВ підкоригував запис у паспорті у зв’язку зі зміною найменування вулиці (декомунізація тощо). Зв’язок у цьому випадку між учасником товариства і житлом не втрачається, але оновити відомості про місцезнаходження в ЄДР усе ж потрібно.

Тут зробимо невелике застереження.

Відсутність будь-якого договору між фізособою-власником/користувачем та юрособою може викликати певні облікові наслідки.

Так, фіскали можуть розгледіти тут безоплатно отримані послуги (з юридичної точки зору — позичку). У бухобліку (а він на сьогодні виходить на перший план) за загальним правилом безоплатно отримані послуги породжують і доходи, і витрати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 24, с. 19). Але оскільки жодних документів ви не оформляєте, то й обґрунтувати витрати буде украй складно. Вихід із ситуації — оформити «самоакт» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102, с. 75).

Відсутність договору фіскали можуть спробувати перекрутити в орендні відносини між фізособою — власником квартири та юрособою. Але довести цей факт у ситуації з відсутніми платежами і договором — це щось ну дуже малоймовірне. Така позиція податківців не пройде і першої судової інстанції.

У будь-якому випадку актуальна адреса місцезнаходження в ЄДР украй важлива.

Штрафів за невнесення даних до ЄДР немає

Але саме на адресу з цього держреєстру орієнтуються треті особи. До останніх зараховуємо податківців, суди, інші держоргани, контрагентів тощо.

Уся важлива кореспонденція надсилається за адресою, зазначеною в ЄДР.

У деяких ситуаціях відсутність реакції на ті чи інші листи може призвести до негативних наслідків. Наприклад, у випадках з інформаційним запитом від податківців можна дочекатися небажаної перевірки. Звісно, якщо засновник переїхав і до попереднього місця прописки не має жодного стосунку, то можна проґавити важливі для ТОВ листи.

Дані про учасника юрособи

На цьому питанні зупинимося дуже коротко.

Як ми сказали вище, дані про прописку учасника юрособи фігурують в ЄДР і можуть міститися в статуті товариства. Їх актуалізація не така критична, як адреса місцезнаходження товариства. Проте в ЄДР і статуті повинні міститися достовірні дані. Тому внести зміни все ж треба.

Як унести зміни?

Для того щоб внести зміни до ЄДР і, у разі потреби, до статуту, звертаємося до держреєстратора (через Центр надання адмінпослуг) або до нотаріуса. Також нормативно передбачено право подання документів в електронному вигляді. Але на практиці ця можливість до кінця не реалізована4.

4 Див. за посиланням: online.minjust.gov.ua/registration-ur

Вам знадобляться такі документи:

— заява (форма 35);

5 Затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

— квитанція про сплату адміністративного збору. Адмінзбір у 2019 році — 580 грн.;

— оригінал (нотаріально засвідчена копія) довіреності від юридичної особи (якщо пакет документів подає не директор).

Той, хто подає документи, обов’язково повинен пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Якщо дані про місцезнаходження та/або прописку учасника товариства є в статуті, то до пакета документів додаємо:

— рішення загальних зборів учасників про затвердження нової редакції статуту, оформлене протоколом. При цьому пам’ятайте: підписи учасників на протоколі загальних зборів засвідчуються нотаріально (п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону № 755);

— нову редакцію статуту (статут має відповідати вимогам Закону про ТОВ). Підписи усіх учасників на цьому документі засвідчуються нотаріально (п. 9 ч. 1 ст. 15 Закону № 755).

Зверніть увагу: саме внесення змін до ЄДР є відправною точкою для подальших змін в інших реєстрах (Єдиному банку даних платників податків — юридичних осіб, Реєстрі платників ПДВ тощо).

Залежно від типу даних (місцезнаходження або дані про учасника) і виду реєстру після змін в ЄДР відомості оновлюватимуться автоматично, або юрособі доведеться подавати певні заяви. Дані про учасника після внесення відповідних записів до ЄДР оновлюються автоматично, а ось дані про місцезнаходження вимагатимуть додаткових дій6.

6 Детальніше про наслідки зміни місцезнаходження можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 13, с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі