Теми статей
Обрати теми

Подали УР, але намудрували зі сплатою ПЗ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Буває так, що виправили помилку, заповнили УР правильно, але зобов’язання за УР і штраф заплатили не туди, а то й зовсім забули заплатити. Що буде і що із цим робити? Давайте розбиратися.

Спершу нагадаємо загальний порядок сплати податкових зобов’язань (ПЗ) за УР.

1. Недоплату і самоштраф потрібно сплатити до (!) подання УР (п. 50.1 ПКУ).

2. Недоплата за УР сплачується з електронного ПДВ-рахунку, самоштраф і пеня (за її наявності) — з поточного рахунку прямо до бюджету (пп. 2001.2 і 2001.6 ПКУ, пп. 20 і 25 Порядку № 569).

Які наслідки чекають на платника в разі порушення порядку сплати ПЗ за УР, розглянемо нижче.

УР подали, але суми донарахувань і штраф не сплатили

Відразу підкреслимо: з дати подання УР суми в рядках 18 колонок 6 (недоплата) і 18.1 УР (самоштраф) вважаються узгодженими зобов’язаннями й у разі їх несплати перетворюються на податковий борг. Тому якщо подати УР, але не сплатити зазначені платежі, такий промах платникові обійдеться нарахуванням штрафу в розмірі 5 % від суми заниженого податку (недоплати) згідно з п. 120.2 ПКУ за порушення порядку, передбаченого п. 50.1 ПКУ.

Податківці до того ж лякають платника штрафом за п. 126.1 ПКУ (див. 138.01 БЗ). Але якщо в п. 120.2 ПКУ сказано, що при самостійному донарахуванні суми ПЗ інші штрафи, зазначені в гл. 11 розд. ІІ ПКУ, не передбачені, то про застосування ст. 126 ПКУ мови бути не може. Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 15, с. 3.

Вважаємо,

не загрожують платникові при самовиправленні й додаткові санкції за п. 123.1 ПКУ за несплату нарахованої суми ПЗ за УР

Нагадаємо: в п. 123.1 ПКУ йдеться про випадок, коли контролери самостійно визначають суму ПЗ. Тоді до платника застосовується штраф у розмірі 25 % від суми визначеного ПЗ. А при повторному протягом 1095 днів такому порушенні — у розмірі 50 % суми нарахованого ПЗ. Цей штраф обійде стороною платника, що виправився, навіть незважаючи на порушення ним порядку, встановленого п. 50.1 ПКУ (ср. ).

На думку фіскалів, неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків, зборів, платежів також призводить до накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.) згідно зі ст. 1632 КпАП.

Майте на увазі: податківці хочуть застосовувати штраф за п. 126.1 ПКУ, пеню й адміністративну відповідальність згідно зі ст. 1632 КпАП, навіть якщо платник неправильно заповнив реквізити платіжних документів і помилково направив кошти на невідповідний код бюджетної класифікації. Як наслідок, сума грошового зобов’язання платника податків не буде погашена (138.01 БЗ).

Розглянемо ситуацію, коли донарахований податок за УР сплатили не туди. Чим така помилка загрожує платникові?

Донарахований податок за УР сплачений прямо до бюджету

Через те що податок за УР безпосередньо з поточного рахунку сплатили до бюджету, а не через електронний ПДВ-рахунок, податківці можуть побачити тут порушення порядку самовиправлення й оштрафувати платника за п. 120.2 ПКУ. Нагадаємо: сума штрафу становить 5 % від суми самостійно нарахованого заниженого ПЗ (недоплати).

Проте вважаємо, що тут є всі підстави відбиватися. Адже, за великим рахунком, порушення самих умов сплати такого донарахування, прописаних п. 50.1 ПКУ, відсутні. Підкреслимо: ця норма вимагає тільки сплати податку до подання УР. Податок же до бюджету сплачений був у зазначений строк. Отже, додаткових штрафних санкцій згідно з гл. 11 розд. ІІ ПКУбути не повинно.

А ось істотний мінус тут у тому, що податок буде сплачений двічі.

Річ у тому, що сума податку за УР має бути сплачена з електронного ПДВ-рахунку на підставі окремих Реєстрів, поданих податківцями до Казначейства. При цьому Казначейство такі суми у будь-якому разі автоматично спише з ПДВ-рахунку платника (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тому

незалежно від того, що сплата ПЗ була здійснена платником з поточного рахунку безпосередньо до бюджету, донараховані в УР зобов’язання підуть до бюджету ще і з ПДВ-рахунку

Коштів на ПДВ-рахунку достатньо. Платник не несе відповідальності за несвоєчасне перерахування/неперерахування коштів з ПДВ-рахунку до бюджету. Його справа — просто забезпечити наявність достатньої суми коштів на своєму ПДВ-рахунку з метою своєчасного і повного розрахунку з бюджетом (101.27 БЗ).

Крім того, як зазначають податківці (101.27 БЗ), посилаючись на п. 40 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, штрафні санкції і пеня, передбачені ПКУ, за порушення встановлених строків для самостійної сплати ПЗ з ПДВ не застосовуються за наявності коштів на ПДВ-рахунках платників сум, достатніх для їх сплати. Цей момент ще раз підтверджує, що додаткові штрафні санкції платникові не загрожують.

Коштів на ПДВ-рахунку не вистачає. Якщо на момент подання УР грошей на електронному ПДВ-рахунку платника не вистачає, все одно, вважаємо, для штрафів підстав немає (у тому числі й за прострочення сплати узгоджених ПЗ за п. 126.1 ПКУ). Адже сплачені безпосередньо до бюджету ПЗ за УР будуть відображені за особовим рахунком платника, а отже, по суті, податкового боргу не виникне.

Водночас зобов’язання за УР так і залишаються неоплаченими за окремими реєстрами, наданими до Казначейства. Не забуваємо: потрапити до бюджету вони повинні саме з електронного ПДВ-рахунку (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). Тому усі кошти, що надходять на ПДВ-рахунок, одразу списуватимуться в рахунок сплати податку за УР.

Відповідно у платника з’явиться переплата на особовому рахунку, а ПДВ-рахунок, можливо, доведеться поповнювати для сплати ПЗ за поточними ПДВ-деклараціями.

Переплата за особовим рахунком. Якщо самоштраф або пеня (за її наявності) ще не сплачені, тоді вони автоматично спишуться за рахунок такої переплати. І їх не доведеться платити додатково.

А як використати решту переплати на особовому рахунку?

Зверніть увагу: тільки ті переплати з ПДВ, які потрапили до бюджету через ПДВ-рахунок, повернути можна виключно на такий ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ). У нашому випадку переплата, по суті, сформувалася за рахунок помилково перерахованої суми ПДВ з поточного рахунку платника, а не з його ПДВ-рахунку. Тому, думаємо, у платника не повинно бути проблем з поверненням коштів на свій поточний рахунок. Тобто

переплату, що виникла, платник може повернути на свій поточний рахунок у банку

Для цього потрібно дотримуватися звичайної процедури, прописаної в п.43.3 ПКУ (див. лист ДФСУ від 13.02.2017 р. № 3576/7/99-99-07-02-03-17), тобто подати до контролюючого органу заяву в довільній формі на повернення надміру перерахованих коштів із зазначенням напряму їх використання на поточний рахунок.

Про всі премудрощі, як повернути переплату з бюджету і не втратити регліміту, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 58, с. 22.

Самоштраф закинули на ПДВ-рахунок

Отже, штрафні санкції (самоштраф і пеня) сплачуються безпосередньо до бюджету з поточного рахунку (п. 25 Порядку № 569 (101.17 БЗ)).

Перерахувавши суму нарахованого штрафу на електронний ПДВ-рахунок, платник, по суті, просто його поповнить і через показник ∑ПопРах збільшить свій регліміт. Сума переплати, що утворилася на ПДВ-рахунку, так і буде там бовтатися. А сплата самоштрафу жодним чином не позначиться на особовому рахунку платника.

Звісно, не біда, коли є переплата на особовому рахунку платника. Тоді у будь-якому разі вона буде автоматично списана в рахунок сплати самоштрафу.

Якщо переплати за особовим рахунком немає — штраф залишиться не сплаченим. А раз так, умови застосування п. 50.1 ПКУ не виконано

Отже, у платника виникає відповідальність за п. 120.2 ПКУ.

Переплата на ПДВ-рахунку. Переплата, що виникла на електронному ПДВ-рахунку, може бути направлена на погашення поточних ПЗ, податкового боргу або в рахунок погашення донарахувань за УР. Крім того, переплату на ПДВ-рахунку можна також повернути на поточний рахунок платника (п. 21 Порядку № 569), заповнивши гр. 4 «Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що може бути перерахована до бюджету (графа 1 - графа 2)» таблиці 2* додатка Д4 до декларації.

* Нагадаємо: таблиця 2 додатка Д4 призначена для зазначення відомостей про суму залишку на електронному ПДВ-рахунку, що перевищує суму, яка підлягає сплаті до бюджету.

У такому разі на суму, що підлягає перерахуванню з ПДВ-рахунку до бюджету або на поточний рахунок платника, зменшується регліміт платника. Це відбувається через зменшення загальної суми поповнення ПДВ-рахунку (∑ПопРах). Пам’ятайте: перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися в межах тієї суми, при якій зменшення показника ∑ПопРах не призведе до формування від’ємного значення суми регліміту (п. 21 Порядку № 569, 101.17 БЗ). Про всі інші умови при дотриманні, яких переплату можна повернути на поточний рахунок платника, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 13, 2019, № 58, с. 22.

Для наочності згрупуємо в таблиці нижче наслідки для платника, пов’язані з порушенням сплати ПЗ за УР.

Порушення сплати ПЗ за УР і розрахунки з бюджетом

Порушення сплати за УР

Штраф за п. 120.2 ПКУ

Штраф за п. 126.1 ПКУ

Розрахунки з бюджетом

Недоплата і самоштраф не сплачені

Нараховується 5 % від суми донарахованого податку (недоплати) за УР

Не повинен нараховуватися, податківці думають інакше

Недоїмка за особовим рахунком

Недоплата сплачена з поточного рахунку до бюджету

Не повинен нараховуватися

Не повинен нараховуватися

(1) Переплата за особовим рахунком (податок сплачено двічі);

(2) Можливо, доведеться поповнити ПДВ-рахунок

Самоштраф сплачений на ПДВ-рахунок

Нараховується 5 % від суми донарахованого податку (недоплати) за УР

Не повинен нараховуватися, податківці думають інакше

(1) Переплата за ПДВ-рахунку і

(2) Недоїмка за особовим рахунком

висновки

  • При затримці сплати узгодженої суми грошового зобов’язання за УР у платника виникає податковий борг.
  • При сплаті донарахованого податку безпосередньо до бюджету недоїмки за розрахунком з бюджетом немає. Але виникає переплата за особовим рахунком платника.
  • При дотриманні певних умов сума переплати на ПДВ-рахунку може бути повернена на поточний рахунок платника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі