Теми статей
Обрати теми

Специфіка блокування розрахунків коригування

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Коли говорять про блокування, зазвичай, розуміються створені перепони в реєстрації податкових накладних. Розрахунки коригування на другому плані. Мабуть, відіграють роль стереотипи: вважається, що правила реєстрації РК такі самі, як і ПН, та й РК часто сприймається як другорядний документ. Сміємо вас переконати, що це помилка. РК мають суттєву специфіку. Та й блокують їх анітрохи не менше, ніж ПН.

Відсікаючі критерії

Залежно від характеру ПН/РК і показників діяльності платника ПДВ, блокування можна взагалі уникнути. Як ви вже здогадалися, йдеться про п. 3 Порядку № 1165. У ньому передбачено 4 ознаки, при дотриманні яких ПН/РК узагалі не проходять моніторингу, а отже, і не блокуються. Ідеться про:

— ПН, які не видаються, і ПН на звільнені операції;

— критерії «500 тис. грн»;

— критерії «податкового навантаження»;

— врахованої Таблиці даних.

Детально ці ознаки ми розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17, с. 5.

Конструкція цієї норми не проста, можливо, через це хтось неправильно зрозуміє виняток у першому абзаці цього пункту. Так, у ньому зазначено, що ПН/РК перевіряються на відповідність цим 4 ознакам (за винятком РК на зменшення суми компенсації та РК на неплатника), і якщо ПН/РК відповідає їм, то реєстрація не зупиняється. Так ось, виняток, зроблений спеціально для цих РК, говорить про те, що вони якраз навпаки будуть моніторитися в будь-якому разі, незважаючи на відповідність зазначеним 4 ознакам. Тобто навіть якщо у вас достатнє податкове навантаження або ви відповідаєте ознаці «500 тис. грн», реєстрація зменшуючого РК або РК, складеного на неплатника, усе одно може бути зупинена.

Це чітко випливає з Критеріїв ризиковості операції, у пп. 5 і 6 яких прямо сказано про те, в яких випадках зупинятиметься реєстрація зменшуючого РК і РК, складеного на неплатника.

Іншими словами, зменшуючий РК і РК, складений на неплатника, завжди перебувають у групі ризику

Але це ще не вся специфіка. Давайте зазирнемо в першу ознаку. Не може зупинятися реєстрація:

1) ПН, яка не підлягає видачі одержувачеві (покупцеві);

2) ПН, яка складена на операцію, звільнену від оподаткування.

Як бачимо, йдеться тільки про ПН. Але погодьтеся, блокувати РК (так само як і ПН), які нікому не дають ПК, безглуздо, адже система СМКОР була задумана для того, щоб попередити передачу липового ПДВ іншому платникові. А тут жодного ПК немає. Можливо, тут просто забули згадати РК. Але факт залишається фактом: РК не зазначені. Але тут важливий інший фактор — можливості системи (не виключено, що на ПЗ такі РК просто не налаштовано).

Ризикові операції

У ризикових операціях є ціла низка критеріїв, характерних саме для РК. Це критерії пп. 4, 5, 6. Нагадаємо, за цими критеріями ПН/РК блокуються, якщо вони не потрапляють у відсікаючі критерії, а платник не є ризиковим та/або в нього немає позитивної історії. Саме після проходження всіх цих моніторингових жорен ПН/РК фільтруватиметься на предмет ризиковості операції.

Зміна номенклатури. Це п. 4 Критеріїв ризиковості операцій. Він передбачає блокування РК, який складений на платника і змінює номенклатуру постачання (для УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр, для послуг — перших двох). Цілком логічна підстава саме для РК. Адже хтось може спершу скласти ПН на «правильну» номенклатуру, вона пройде реєстрацію, а потім замінити номенклатуру на «неправильну», таким чином обійшовши СМКОР. Завдяки цьому критерію такий маневр не пройде. До речі, згадка в цьому критерії про відсутність цих кодів у врахованій Таблиці зараз виглядає архаїзмом, адже тепер Таблиця взагалі позбавляє від моніторингу будь-які ПН/РК (з урахуванням відсікаючих критеріїв). Головне, щоб податківці її врахували, а ось це вже не так просто.

Розбіжність купівлі і продажу. Це п. 5 Критеріїв ризиковості операцій. Його вже охрестили «хітом сезону», оскільки податківці використовують його дуже активно. Він спрацьовує, якщо сума компенсації вартості товару/послуги в зменшуючому РК перевищує різницю між придбаннями і продажами. Для чого він задуманий? Скажімо, у платника немає достатнього залишку на віртуальному складі, щоб зареєструвати ПН (він відразу потрапляє під ризиковість операції з п. 1 Критеріїв ризиковості операцій). Він просить дружнього платника зареєструвати на нього ПН на цей товар, після цього віртуальні залишки збільшуються. Далі він без проблем реєструє потрібну ПН на реального покупця. Ну а потім повертає липове придбання дружньому «постачальникові» через виписування ним РК, який зареєструє наш «покупець». Схема не хитра, саме такий РК і ловить цей критерій.

Теоретично чудово, але на практиці виникає два запитання.

По-перше, технічний бік: як ми з’ясували, невідповідність купівлі і продажу визначається за показниками діяльності покупця. А подавати пояснення та копії документів на розблокування зменшуючого РК повинен постачальник. І які документи він може подати? У нього немає первинки покупця!

Схоже, цей ребус потрібно вирішувати постачальникові і покупцеві разом

По-друге, під цей критерій може потрапити цілком законний правочин, який ми вже описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17, с. 14. Нагадаємо: обсяги покупок і продажів розраховуються в абсолютних цифрах. І якщо покупець, який купив товар на суму 100 тис. грн, продав 80 % цього товару за 110 тис. грн, а решту 20 % вирішив повернути постачальникові, то він потрапить під цей критерій, РК буде заблоковано (різниця між придбанням (100 тис. грн) і продажем (110 тис. грн) дає від’ємне значення, яке, звісно, менше за 20 тис. грн, що повертаються).

РК на повернення. Це п. 6 Критеріїв ризиковості операцій. Узагалі це дуже дивний критерій. Суть його в такому: якщо зменшуючий РК на неплатника реєструється після закінчення 14 днів з моменту складання ПН, яка зареєстрована без порушення граничних строків, то такий РК потрапляє в ризикові.

Швидше за все, 14 днів узяті із законодавства про захист прав споживачів, враховуючи можливість повернення товару протягом цього строку кінцевими споживачами. Тут є ціла низка «але».

По-перше, неплатники — це не лише фізособи — кінцеві споживачі, які використовують свої покупки для особистих, некомерційних цілей.

По-друге, за певних обставин споживач має право вимагати переглянути ціну або розірвати договір протягом усього гарантійного строку (наприклад, у разі виявлення істотного недоліку), що явно більше 14 днів.

По-третє, незрозуміло чому закцентовано на реєстрації ПН без порушення строку, адже це і так очевидні речі — граничний строк реєстрації ПН завжди перевищує 14 днів, а якщо ПН не зареєстрована, то цей РК до неї взагалі не зареєструють (навіть без урахування всіх блокувальних премудрощів). І в цьому полягає наступна особливість, про яку скажемо нижче.

РК до заблокованої ПН

Давайте поглянемо на специфіку РК з іншого боку, з боку заблокованої ПН. Раз у раз читачі звертаються до нас із запитанням:

чи можна зареєструвати РК, якщо ПН заблокована?

Відповідь проста — податківці не зареєструють цей РК, поки не буде розблокована ПН. Більше того, якщо цей РК буде зареєстрований несвоєчасно (або взагалі не зареєстрований), то вони застосують штраф згідно з пп. 1201.1 або 1201.2 ПКУ. За збільшуючим (і зменшуючим, складеним не на платника) — у загальні строки, а за зменшуючим, складеним на платника, — протягом 15 календарних днів з моменту його отримання покупцем. Про ці ситуації ми попереджали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 31. Відтоді стосовно цього особливих зрушень не відбулося. Нагадаємо: тоді ми радили боротися зі штрафом або через відсутність вини (це логічно, принаймні, у випадку зі зменшуючим РК), або шляхом зсунення строку повернення чи іншої події, що спричинила складання РК. Іншими словами, якщо є можливість оформити поворотну подію після розблокування ПН, то це був би оптимальний варіант. А ось зволікати з відправленням зменшуючого РК одержувачеві ми б не радили, адже в постачальника буде викривлений реєстраційний ліміт (у періоді виписування РК може вискочити показник ΣПеревищ, утім, він вискочить і в тому випадку, якщо РК буде зареєстрований із запізненням).

Інша річ, що в період з 1 березня по 31 травня 2020 року можна сподіватися на мораторій на застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, установлений Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533 (ср. ).

Нагадаємо: податківці роз’яснили, що штрафна амністія застосовується до штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Проте, щоб потрапити під неї, ПН/РК, за роз’ясненнями податківців, мають бути датовані періодом з 16.02.2020 р. по 15.05.2020 р. (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 29, с. 5). Утім, як застосувати цю амністію до зменшуючих РК, не зовсім зрозуміло (відштовхуватися, мабуть, потрібно від строку отримання цього РК, але тут потрібно чекати на роз’яснення податківців).

РК до заблокованої помилкової ПН

Ну й остання інформація — РК до заблокованої помилкової ПН. Суворо кажучи, тут РК узагалі складати не потрібно. Само собою, ця ПН у декларації не відображається. Проте іноді суди вимагають, щоб платник надав докази того, що він вживав заходи з «відкликання» цієї помилкової ПН. Один з варіантів, на який іноді йдуть платники, — складання зменшуючого РК. Зрозуміло, його ніхто не зареєструє. І звичайно, в декларації він теж не відображається. Проте по цьому шляху краще не йти (хтозна, на які фокуси здатна система).

Самі ж податківці говорять про інший варіант вирішити цю проблему — подати просто письмові пояснення про помилковий характер ПН, та й то як право, а не обов’язок.

висновки

  • Розрахунок коригування, на відміну від податкової накладної, має свою специфіку в плані застосування відсікаючих критеріїв блокування.
  • Зменшуючий РК і РК, складений на неплатника, можуть бути заблоковані.
  • Критерії ризиковості операції мають цілих три пункти, які стосуються саме блокування РК.
  • Поки не буде розблокована ПН, РК до неї не зареєструють. А це може призвести до застосування штрафу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі