Теми статей
Обрати теми

Якщо заблоковано РК до ПН на неплатника

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Підприємство помилково зареєструвало податкову накладну (ПН) на неплатника ПДВ. Хочемо прибрати її з ЄРПН. Але мінусовий розрахунок коригування (РК) заблокували. Що робити? Адже пакет документів, як при звичайному розблокуванні, ми не можемо подати — у нас же не було операції.

Прагнення підприємства зареєструвати зменшуючий РК до помилкової ПН зрозуміле — воно втратило регліміт і тепер намагається відновити статус-кво.

Сьогодні, нагадаємо, будь-які (!) РК, складені на неплатника ПДВ (тобто з типом причини «02»), підлягають обов’язковому моніторингу і можуть блокуватися. Тобто

під моніторинг потрапляють не лише зменшуючі, але й нульові і навіть збільшуючі РК,

незважаючи на відповідність чотирьом ознакам безумовної реєстрації (відсікаючим критеріям) з п. 3 Порядку № 1165*.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Тож абсолютно усі такі РК перевіряють у загальному порядку на предмет ризиковості платника, його позитивної податкової історії та ризиковості операцій (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 5).

Якщо платник виявиться ризиковим або, навпаки, — позитивним (із позитивною податковою історією), до моніторингу на відповідність критеріям ризиковості операцій справа просто не дійде.

У ризикового платника усі РК на неплатника блокуються, а у позитивного — реєструються в ЄРПН, незалежно від того, чи відповідають відображені в них операції критеріям ризиковості. Тому на відповідність критеріям ризиковості операцій моніторять тільки ті РК на неплатника, які складені не ризиковим і не позитивним платником.

За останнім із додатка 3 до Порядку № 1165 критерієм ризиковості операцій під блокування підпадають усі зменшуючі РК, складені на неплатників ПДВ та подані для реєстрації після закінчення 14 календарних днів з дати складання ПН (за умови її своєчасної реєстрації). Тобто усі зменшуючі коригування, які здійснюються щодо неплатників ПДВ після 14-денного строку, для податківців — ризикові (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 31, с. 19).

Виходить, направлений вами на реєстрацію мінусовий РК на неплатника ПДВ міг бути заблокований за одним із двох критеріїв: ризиковості платника або ризиковості операції. Насамперед треба позбавитися від свого ризикового статусу, якщо такий присвоєний підприємству. Для цього треба діяти в порядку, визначеному п. 6 Порядку № 1165. І тільки потім займатися розблокуванням РК. Адже виключення з ризикових платників і розблокування РК — два окремі процеси. Перший повинен передувати другому.

Оскільки ПН помилкова, то відповідно відсутні первинні документи, що підтверджують постачання товарів/послуг. Тому, щоб розблоковувати зменшуючий РК до неї,

податківці радять подати просто письмові пояснення про помилковий характер такої ПН (див. БЗ 101.18)

Для цього направляють «Повідомлення про надання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено» за формою J(F) 1312603. У його полі «Пояснення» вказують причини, за якими, приміром, операція підпала під ризикову (якщо з цієї причини зупинили реєстрацію РК). Якщо розміру поля «Пояснення» підприємству недостатньо для викладу усієї інформації, то пояснення можна подати окремо за формою J(F) 1360102.

Детальніше про те, як наразі момент відбувається блокування-розблокування ПН/РК, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі