Теми статей
Обрати теми

Переводимо на іншу постійну роботу: оплатні нюанси

Савченко Олена, налоговый эксперт
У «Податки & бухоблік», 2020, № 64, с. 14 ми розглянули кадрові питання переведення працівника на іншу постійну роботу, а також порядок відображення такого переведення в таблиці 5 Звіту з ЄСВ. За кадром залишилися оплатні нюанси переведення. В яких випадках працівникові належить доплата при переведенні? Як зміна окладу у зв’язку з переведенням позначиться на розрахунку відпускних? Як впливає переведення на індексацію? Знімаємо ці питання.

Доплата, якщо заробіток став менше

Для працівника, переведеного на іншу постійну роботу, ч. 1 ст. 114 і ст. 170 КЗпП передбачають особливу гарантію. Вона звучить так: при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за ним зберігається колишній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

Вимоги «не нижче середнього» треба дотримуватися, навіть якщо таке переведення з ініціативи працівника

Важливо! Збереження середнього заробітку означає, що протягом двох тижнів з дня переведення працівникові здійснюється доплата до зарплати на новій роботі з тим розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній роботі.

Що розуміти під нижчеоплачуваною роботою? На жаль, відповідь на це запитання в законодавстві не знайти. Свою позицію щодо цього висловили фахівці Мінсоцполітики в листі від 21.11.2019 р. № 1707/0/206-19.

Вони дійшли такого висновку: нижчеоплачуваною вважається робота, умови оплати якої передбачають менший розмір загального заробітку порівняно із середнім заробітком на попередній посаді (роботі).

Як визначити, чи є робота на новій посаді нижчеоплачуваною? Для цього порівнюємо середньоденний заробіток на попередній посаді з денним заробітком на новій посаді.

Порівняння проводимо в порівнянних умовах (див. роз’яснення фахівця Мінекономрозвитку в «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 25). Діємо так:

1) розраховуємо середньоденну зарплату за попередньою посадою. Тут керуємося Порядком № 100*. Тобто в загальному випадку розрахунок середньоденної зарплати (ЗПсер) здійснюємо виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю переведення працівника;

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

2) визначаємо денний заробіток за новою посадою. Розрахунок здійснюємо виходячи з повністю відпрацьованого місяця в нових умовах. Враховуємо всі складові зарплати, які належать працівникові цього місяця за новою посадою (роботою): оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру, суми індексації, доплату до мінзарплати тощо.

Не враховуємо: разові премії, матеріальну допомогу на оздоровлення, нецільову благодійну допомогу.

Денний заробіток (ДЗ) розраховуємо за формулою:

ДЗ = ЗП : Дгр,

де ЗП — зарплата, яка була б нарахована працівникові на новій посаді (роботі) за повністю відпрацьований місяць, на який припали «гарантійні» два тижні;

Дгр — кількість робочих днів у такому місяці за графіком роботи на новій посаді. Визначаємо виходячи з умови повністю відпрацьованого місяця;

Якщо «гарантійні» два тижні припадають на різні календарні місяці, то денну зарплату обчислюємо окремо для кожного такого місяця

3) порівнюємо розраховані показники.

Якщо денний заробіток нижчий середньоденної зарплати, працівникові на різницю між цими величинами нараховуємо доплату за кожен робочий день протягом перших двох тижнів. Після закінчення двотижневого періоду зарплату обчислюємо згідно з умовами, встановленими за новою посадою.

Приклад 1. Працівник переведений на іншу постійну роботу з 03.08.2020 р. Умови оплати праці на попередній роботі: оклад — 7000 грн, щомісячна премія — 25 % окладу з урахуванням зайнятості. Умови оплати праці на новій посаді: оклад — 6500 грн.

Розрахуємо середньоденну зарплату.

Розрахунковий період: червень — липень 2020 року. Припустимо, що ці місяці відпрацьовані працівником повністю. Кількість робочих днів у розрахунковому періоді — 43.

Заробітна плата в розрахунковому періоді — 17500 грн ((7000 грн + 7000 грн х 25 % : 100 %) х 2 міс.).

Середньоденна зарплата становить: 17500 грн : 43 роб. дн. = 406,98 грн/роб. дн.

Перші два тижні роботи на новій посаді припали на один місяць — серпень. Тому розраховуємо одну денну зарплату. Кількість робочих днів у працівника в серпні становить 20. Тоді денний заробіток працівника дорівнює:

6500 грн : 20 роб. дн. = 325 грн/роб. дн.

Середньоденна зарплата вища за денний заробіток. Отже, за кожен робочий день протягом двох тижнів з дня переведення працівникові нараховуватиметься доплата 81,98 грн/роб. дн. (406,98 - 325).

Оскільки на період з 3 по 16 серпня (два тижні з дня переведення) припало 10 робочих днів, то сума доплати становитиме 819,80 грн (81,98 грн/роб. дн. х 10 роб. дн.).

Працівник відпрацював серпень повністю. Тоді його зарплата за цей місяць становитиме:

6500 грн + 819,80 грн = 7319,80 грн.

Нюанси з розрахунком за Порядком № 100

Тут ітиметься про коригування виплат, що беруть участь у розрахунку відпускних, компенсації за невикористану відпустку, оплати днів відрядження, якщо в розрахунковому періоді працівникові підвищувався оклад (тарифна ставка).

У загальному випадку коригування не здійснюється, якщо підвищення окладу (тарифної ставки) пов’язане з переведенням на іншу, більш високооплачувану роботу (посаду).

Проте майте на увазі:

1) якщо в розрахунковому періоді відбулося підвищення окладів, а після цього працівника перевели на іншу посаду, то зарплату, нараховану за старою посадою до підвищення, коригують на коефіцієнт підвищення.

Якщо за старою посадою оклад підвищувався вже після переведення працівника, то коригування за старою посадою не проводять;

2) якщо в розрахунковому періоді після переведення працівника відбулося підвищення окладів за новою посадою, то зарплату, нараховану за старою посадою, на коефіцієнт підвищення за новою посадою не коригують. А ось за новою посадою коригування проводять у загальному порядку.

Зауважимо, що проєктом змін до Порядку № 100 планується скасувати проведення коригування виплат, що беруть участь у розрахунку відпускних. Тож стежте за нашими публікаціями.

Переведення та індексація

Працівника переводять на нову посаду. У цьому випадку базовим місяцем для обчислення індексації працівникові стає місяць останнього підвищення окладу (тарифної ставки) за новою посадою, за якою індексується зарплата (п. 102 Порядку № 1078**).

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Приклад 2. Працівника переводять на нову посаду з 1 вересня 2020 року. Востаннє оклад за його старою посадою підвищувався в січні 2019 року, а за новою — у липні 2019 року.

Базовим місяцем для працівника стає липень 2019 року.

Тепер розглянемо випадок, коли працівника перевели на нову посаду (місце роботи) і в місяці переведення за цією посадою підвищується оклад (тарифна ставка) (див. приклад 3).

У цьому випадку керуємося п. 5 Порядку № 1078. Місяць переведення стає базовим.

При цьому сума індексації в місяці підвищення окладу (тарифної ставки) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму можливої індексації. Якщо ж оклад підвищений на суму меншу, ніж сума можливої індексації, з’являється індексація-різниця. Її суму знаходимо так: від суми можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, віднімаємо суму, на яку був підвищений оклад (тарифна ставка).

Приклад 3. Працівника переводять на нову посаду з 1 вересня 2020 року. У цьому ж місяці (вересні 2020 року) на підприємстві підвищують оклади. До цього оклади підвищувалися в січні 2019 року. Раніше оклад за новою посадою був 4800 грн. Після підвищення став 4860 грн. Доплат, надбавок, премій немає.

Сума можливої індексації за новою посадою у вересні (від базового місяця січня 2019 року) — 68,11 грн. Сума підвищення окладу за новою посадою — 60 грн (4860 грн - 4800 грн). Отже, з’являється індексація-різниця:

68,11 грн - 60,00 грн = 8,11 грн.

Вересень 2020 року стає для працівника базовим місяцем.

Зарплата працівника за вересень 2020 року становить:

4860 грн (основна зарплата) + 8,11 грн (індексація-різниця) = 4868,11 грн.

Окремо зупинимося на ситуації, коли переведення на нову посаду не з початку місяця. У цьому випадку суму індексації визначаємо за кожною посадою окремо, пропорційно відпрацьованому часу на такій посаді. При цьому враховуємо, що базові місяці за попередньою і за новою посадами можуть не збігатися.

І ще один момент. Якщо працівник небюджетного підприємства переведений на новостворену посаду, то базовим місяцем для нього буде місяць створення нової посади (її уведення до штатного розпису). Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою.

Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 15, с. 79.

висновки

  • При переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану посаду протягом двох тижнів з дня такого переведення йому здійснюється доплата до зарплати на новій роботі.
  • Доплата виплачується з тим розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній роботі.
  • Базовим місяцем для обчислення індексації за новою посадою буде місяць останнього підвищення окладу (тарифної ставки) за цією посадою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі