03.12.2020

Чим запам’ятався листопад

БухгалтерКА в законі? Думка Мінекономіки

Починаючи з 18.08.2020 р. розд. ІІІ Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003: 2010» дозволяє за потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт адаптувати для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи (наприклад, «юрист» — «юристка»). Проте Мінекономіки вважає, що й у штатному розписі, й у трудовій книжці працівниці назва посади повинна бути зазначена без адаптування до статі, тобто не «юристка», а «юрист».

Що ж, щодо штатного розпису — згодні. А ось щодо трудової книжки — маємо власну думку.

Лист Мінекономіки від 09.10.2020 р. № 3512-06/61698-07

«Податки & бухоблік», 2020, № 88, с. 24

Позики

Сьогодні позиками вже нікого не здивуєш, ними користуються практично всі суб’єкти господарювання, та й фізособа-громадянин не залишається осторонь (директор або засновник-фізособа часто надає своєму рідному підприємству позику).

Про те, які різновиди позик бувають і як грамотно її відображати в бухгалтерському і податковому обліку, ви дізнаєтеся із цього тематичного номера. Тут ми розповіли про правила дисконтування, особливості прощення позик, закінчення строків давності. Ви дізнаєтеся про податкові наслідки в різних ситуаціях, для різних сторін правочину і систем оподаткування. Сподіваємося, тут ви знайдете відповіді на всі основні і важливі запитання, що стосуються позикових операцій.

«Податки & бухоблік», 2020, № 89

Питання підприємців

Тематичний номер, присвячений актуальним питанням, які виникають у процесі реєстрації та діяльності ФОП. Особливу увагу приділено коштам ФОП, правилам готівкового обігу і розмежуванню підприємницьких та особистих коштів ФОП. Крім того, у номері проаналізовано особливості діяльності ФОП на спрощеній системі (зокрема, в контексті останніх законодавчих змін) та зроблено загальний огляд найактуальніших законодавчих змін, що вплинуть на діяльність ФОП.

«Податки & бухоблік», 2020, № 91

Карантин вихідного дня. Куди подіти працівників?

У листопаді, а саме з суботи 14 числа, діяв карантин вихідного дня. Звісно, перед роботодавцями постало питання: куди подіти працівників, які повинні були працювати в «карантинні» дні?

Ми пропонуємо такі варіанти.

Варіант 1 — простій. Роботодавець має право ввести його для окремих відділів (підрозділів) або окремих працівників. Тут ніяких перешкод немає.

Варіант 2 — зміна режиму роботи при збереженні зайнятості (приклад: була шестиденка — стала п’ятиденка).

Варіант 3 — встановлення неповного робочого часу.

Варіант 4 — оплачувана відпустка або карантинна відпустка за свій рахунок.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 92, с. 2

Річна інвентаризація

Інвентаризаційна кампанія — 2020 в самому розпалі. Хтось уже встиг проінвентаризувати свої активи і зобов’язання, а хтось тільки береться за цей процес. Якщо ви з тих, хто ще не встиг покінчити з річною інвентаризацією, радимо ознайомитися з цим спецвипуском.

У ньому наведено як базові «інвентаризаційні» питання, такі як строки й етапи проведення річної інвентаризації, створення інвентаризаційної та робочих інвентаризаційних комісій, видання наказу про проведення інвентаризації та ін., так і нюанси, пов’язані з інвентаризацією окремих активів і зобов’язань.

Крім того, цей спецвипуск дає інформацію про правила відображення результатів інвентаризації в обліку, а також про матеріальну відповідальність працівників, яку можуть спричинити небажані результати інвентаризації. Номер супроводжує велика кількість зразків заповнення інвентаризаційних документів.

«Податки & бухоблік», 2020, № 93

І знову ф. № 20-ОПП: звісточки від податківців

Стаття-довідник, побудована як дайджест найбільш актуальних податкових роз’яснень, що з’явилися протягом вересня-листопада і стосуються ф. № 20-ОПП. Надано редакційні коментарі щодо того, як податківці бачать правила укрупнення інформації у ф. №20-ОПП, у тому числі й укрупнення інформації про транспортні засоби. Крім того, розглядаються питання про присвоєння об’єктам оподаткування ідентифікатора, реєстрації РРО, діяльності у власній квартирі та повторного подання ф. № 20-ОПП щодо тих об’єктів, інформацію про які було втрачено через паперову ф. № 20-ОПП.

«Податки & бухоблік», 2020, № 94, с. 21

Звіт з ЄСВ

Цей тематичний номер буде цікавий абсолютно всім роботодавцям. Адже він присвячений ЄСВшному Звіту за формою № Д4.

Ви не знайдете в ньому нудної теорії. У тематичному номері, присвяченому Звіту з ЄСВ, ми розібрали конкретні ситуації, які виникають на практиці при відображенні в цьому Звіті виплат, що входять до бази нарахування ЕСВ, а саме зарплати, відпускних, лікарняних, допомоги по вагітності та пологах та винагороди за договорами підряду.

Не оминули стороною й «кадрову» таблицю 5 Звіту за формою № Д4. Ну і, звісно, привідкрили завісу у майбутнє — розглянули проєкт об’єднаної звітності з ЄСВ та ПДФО/ВЗ.

«Податки & бухоблік», 2020, № 95

Допомога ФОП на дітей. Частина друга та чи остання?

Уряд відновлює виплату соціальної допомоги на дітей ФОП на єдиному податку груп 1 і 2 за листопад та грудень 2020 року. Причому, якщо такі підприємці:

— отримували допомогу на дітей у травні — серпні 2020 року, виплату за листопад та грудень буде продовжено в грудні автоматично. Жодних додаткових документів подавати не потрібно;

— хочуть отримати її вперше (раніше не зверталися за такою допомогою), слід подати/надіслати до органів соцзахисту населення відповідний пакет документів. Зробити це потрібно до 15 грудня 2020 року.

Зазначимо, що допомогу можна отримати на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 96