Теми статей
Обрати теми

Додаток ВП — виправлення помилок

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Солошенко Людмила, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
У разі допущення помилки в декларації з податку на прибуток і її виявлення після закінчення граничного строку подання такої декларації до органів ДПСУ платник податку може виправити допущену помилку одним з двох способів:
— шляхом подання уточнюючої декларації до помилкової декларації* або
— у складі поточної декларації через додаток ВП.

* Про те, як самовиправитися в такий спосіб, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25, с. 11.

Якщо ви обрали другий варіант, то цей розділ для вас — тут ми розбиратимемося з порядком заповнення додатка ВП.

Але спочатку декілька загальних моментів.

Самовиправитися через додаток ВП платник податків має право протягом 1095 календарних днів (пп. 50.1 і 102.1 ПКУ). При цьому такий строк відлічують із дня, наступного за:

— граничним днем для подання декларації — якщо декларація з помилкою була подана вчасно;

— днем фактичного подання декларації — якщо вона була подана пізніше граничного строку (з порушенням).

Подають додаток ВП разом з поточною декларацією з податку на прибуток у строки, передбачені для подання такої декларації**.

** Про строки подання декларації з податку на прибуток див. на с. 4.

Зауважте: подати з поточною декларацією можна тільки один додаток ВП. А коли так, то виправити через поточну декларацію можна тільки один помилковий період (див. роз’яснення в підкатегорії 102.20.02 БЗ).

Податкові зобов’язання поточного періоду і з додатка ВП згортаються. Тобто, виправляючись через додаток ВП, можливо, взагалі не доведеться платити поточні зобов’язання за декларацією «живими» грошима. Наприклад, якщо у разі виправлення помилки в додатку ВП «вилізла» переплата, то до бюджету за поточною декларацією потрібно сплатити тільки різницю. Те саме відбувається і за ситуації, коли «мінус» з поточної декларації «з’їдає» суму донарахувань за додатком ВП. І в тому, і в іншому випадку сума до сплати податку до бюджету згорнеться.

Зауважте: якщо в помилковій декларації мало місце заниження податкового зобов’язання, то при виправленні через додаток ВП доведеться сплатити штраф у розмірі 5 % від суми такої недоплати (п.п. «б» п. 50.1 ПКУ). Його суму зазначають у ряд. 28 або 31*** додатка ВП.

*** Залежно від виду заниженого зобов’язання.

Крім того, якщо «самовиправлені» зобов’язання і самоштраф сплачені із затримкою більше 90 календарних днів, то за період, що перевищує ці 90 днів, необхідно сплатити ще й пеню (п.п. 129.1.3 ПКУ), розраховану відповідно до абзацу другого п. 129.4 ПКУ.

А ось для нарахування пені за період заниження податкових зобов’язань (з відображенням у рядках 29 і 32 додатка ВП) нині формальні підстави в ПКУ відсутні (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4). Проте на практиці податківці цю точку зору не підтримують і продовжують нараховувати пеню за весь період заниження податкових зобов’язань, починаючи з 91-го календарного дня (див. роз’яснення з підкатегорії 132.02 БЗ). Тому не платити її можуть тільки платники, готові обстоювати неправомірність нарахування пені в суді.

Зверніть увагу:

виправити через додаток ВП можна тільки помилки, допущені в самій декларації з податку на прибуток

Якщо ж ви помилилися в якомусь із додатків до такої декларації, то виправитися в цьому випадку шляхом подання додатка ВП не вийде. Хоча теоретично можна скористатися п. 46.4 ПКУ і подати уточнений додаток як додаткове пояснення. Але, вважаємо, з таким способом виправлення фіскали можуть не погодитися. Тому помилки в додатках до декларації безпечніше виправляти тільки через уточнюючу декларацію.

Водночас якщо при заповненні додатка ВП виправляються показники, відображені в ряд. 01 і 02 декларації за минулий період, платнику податків необхідно подати до органу ДПСУ виправлену фінансову звітність (додаток ФЗ), на підставі якої були внесені дані до цих рядків. Про це податківці говорять у консультації, наведеній у підкатегорії 102.20.02 БЗ. Причому після набрання чинності наказом № 481 у додатку ВП з’явилася нова таблиця 3, у якій можна зазначити, які форми виправленої фінзвітності за період, що уточнюється, подаються.

Крім того, платник податків на підставі п. 46.4 ПКУ має право пояснити, з якою метою подається така фінзвітність.

Подаючи разом з декларацією додаток ВП, не забудьте в полі «Наявність додатків» такої декларації зробити про це відмітку «+» (у комірці під літерами «ВП»).

Як при виправленні помилки в декларації заповнити додаток ВП, ми покажемо в табл. 7.1 нижче. Крім того, у ній ми наведемо окремі нюанси заповнення самої декларації при здійсненні «виправних» заходів.

Таблиця 7.1. Порядок заповнення декларації та додатка ВП

Поле/рядок декларації або додатка

Яка інформація наводиться

Поточна декларація

Вступна частина

поле 1

Ставлять відмітку «Х» у комірці навпроти відповідного типу декларації. Тобто потрібно позначити «Звітна» (якщо декларація подається вперше) або «Звітна нова» (якщо декларація подається повторно до граничних строків її подання)

поле 2

Зазначають період, за який подається декларація, а також ставлять відмітку про базовий період (річники зазначають рік, квартальники — квартал)

поле 3

Наводять період, що виправляється

Розділ «Виправлення помилок»

До цього розділу переносять дані з рядків 26 — 29, 30 — 32 таблиці 2 додатка ВП

Додаток ВП до поточної декларації

Вступна частина

поле 1

Зазначають звітний період, у якому подається такий додаток. Це буде той самий період, який зазначений у полі 2 поточної декларації

поле 2

Наводять період, за який виявлено помилку і який уточнюватиметься (відповідає періоду, зазначеному в полі 3 поточної декларації)

Таблиця 1

У рядках таблиці 1 відображають правильні показники декларації за період, що уточнюється. Тобто заповнюють так, як мала б бути заповнена основна частина уточнюваної декларації без помилки

Таблиця 2

рядок 26

Зазначають результати виправлення помилок з податку на прибуток. Для цього порівнюють рядок 19 таблиці 1 додатка ВП з рядком 19 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП < рядка 19 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 19 таблиці 1 додатка ВП > рядка 19 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Завдяки змінам, унесеним до форми декларації наказом № 481, за допомогою цього ж рядка пільговики (пп. 142.1 — 142.3, підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) зможуть виправляти помилки, допущені при визначенні податкових зобов’язань, нарахованих у зв’язку з нецільовим використанням вивільнених від оподаткування «пільгових» коштів. Для цього потрібно порівняти дані рядка 35 таблиці 1 додатка ВП з рядком 35 уточнюваної декларації. Показник рядка 26 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 26 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань відображають зі знаком «-» (мінус)

рядок 27

Зазначають результати виправлення помилок при визначенні авансового внеску при виплаті дивідендів. Для цього порівнюють рядок 22 таблиці 1 додатка ВП з рядком 22 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП < рядка 22 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 22 таблиці 1 додатка ВП > рядка 22 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 27 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 27 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 28 і 29

При заниженні податкових зобов’язань, відображеному в рядку 26 та/або 27, слід нарахувати ще й самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 28), а можливо, й пеню (рядок 29) — див. с. 44.

Показники рядків 28 і 29 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 28 і 29 (відповідно) декларації звітного періоду

Рядок 30

Показують результат виправлення помилок з податку з доходів нерезидентів (так званого податку на репатріацію). Для цього порівнюють значення рядка 25 таблиці 1 додатка ВП та рядка 25 уточнюваної декларації:

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП < рядка 25 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання завищено;

— якщо рядок 25 таблиці 1 додатка ВП > рядка 25 уточнюваної декларації, то податкові зобов’язання занижено.

Показник рядка 30 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядка 31 декларації звітного періоду. Зменшення податкових зобов’язань показують зі знаком «-» (мінус)

рядки 31 і 32

При заниженні податкових зобов’язань, відображеному в рядку 30, слід нарахувати самоштраф — 5 % від суми такого заниження (рядок 31), а можливо, й пеню (рядок 32) — див. с. 44.

Показники рядків 31 і 32 таблиці 2 додатка ВП переносять до рядків 32 і 33 (відповідно) декларації за звітний період

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі