Теми статей
Обрати теми

Відступлення вимоги боргу за гроші

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У підприємства є дебіторська заборгованість, строк погашення якої, припустимо, ще не настав. Проте гроші потрібні зараз. Як варіант: підприємство відступає право вимоги боргу третій особі (новому кредиторові) за грошову компенсацію. Компенсацію новий кредитор перераховує відразу. Така операція оформляється договором відступлення права вимоги. І в неї є безліч слизьких моментів. Отже, які важливі нюанси такого варіанта поповнення обігових коштів потрібно знати?

Відступлення права вимоги (далі — відступлення) — це заміна кредитора в зобов’язанні внаслідок передачі першим кредитором своїх прав іншій особі (новому кредиторові) на підставі правочину (п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦКУ).

Умови відступлення

Відразу попередимо: відступити право грошової вимоги з дисконтом (по суті, продати дебіторку дешевше за номінал) не фінансовій установі не вийде, Така операція вважається факторингом — фінансовою послугою. Тобто факторинг — це договір, у якому відбувається передача (1) грошового права вимоги (2) за винагороду. Винагорода може бути знижкою з номінальної вартості дебіторки. Отже,

передавати право грошової вимоги з дисконтом можна тільки банку або іншій фінустанові (ч. 3 ст. 1077 ЦКУ)

Інакше така угода може бути визнана недійсною. Якщо новий кредитор до фінустанови не належить, грошову дебіторку можна йому відступити виключно за номінальною вартістю.

А ось передача товарної заборгованості (перший кредитор оплатив за товар і відступив новому кредиторові право вимагати від боржника постачання товару) не вписується в першу ж ознаку факторингу — передається не грошова заборгованість, а відступається право вимагати постачання товару. Тож за таким договором оплата може встановлюватися з дисконтом без ризиків визнання її фінпослугою.

Оформляється відступлення угодою (договором), форма якої залежить від форми основного договору (ч. 1 ст. 513 ЦКУ). Згода боржника не потрібна, якщо інше не передбачене договором або законом. Але повідомити його про заміну кредитора потрібно у письмовій (!) формі. Інакше виконання зобов’язання першому кредиторові вважатиметься належним виконанням такого зобов’язання (ч. 2 ст. 516 ЦКУ).

Податкові «гойдалки»*

* Детальніше про відступлення права вимоги див. «Податки & бухоблік», 2016, № 92, с. 4, 2018, № 92, с. 12 і 24.

Податок на прибуток. Тут усе відносно спокійно. Стосовно операцій відступлення жодних коригувань фінрезультату розд. ІІІ ПКУ не передбачає (див. лист ДФСУ від 07.02.2018 р. № 518/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Повністю орієнтуємося на бухоблік.

Спрощенка. А ось із цієї миті в частині відступлення грошового зобов’язання починаються «гойдалки» навколо п. 291.6 ПКУ, який забороняє єдиноподатнику не грошову форму розрахунків. Податківці називають відступлення для першого кредитора механізмом розрахунку за правочином купівлі-продажу, а отже, розрахунок за товари відбувається не в грошовій формі (108.01.02 БЗ)**.

** Були і правильні роз’яснення фіскалів (див., наприклад, листи ГУ ДФСУ в м. Києві від 05.08.2016 р. № 17714/10/26-15-12-04-18, ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 09.10.2018 р. № 4341/ІПК/08-01-12-04-11).

Насправді, вважаємо, саме по собі відступлення жодним розрахунком за відвантажений товар не є. Відступлення — це спосіб заміни кредитора в зобов’язанні. А розраховуватися з продавцем (першим кредитором) за проданий товар буде не покупець, а третя особа (новий кредитор). Отже, якщо новий кредитор за договором відступлення компенсує першому кредиторові грошима (готівкою чи безготівкою), жодного порушення п. 291.6 ПКУ немає. Щоправда, у разі відступлення грошового боргу з дисконтом фіскали можуть убачити не грошові розрахунки за винагороду фактору.

У випадку з відступленням товарної заборгованості за грошові кошти, вважаємо, проблем узагалі бути не повинно, адже в першого кредитора був тільки рух грошових коштів — жодних розрахунків за товар немає.

ПДВ. Сама по собі операція відступлення не оподатковується ПДВ незалежно від форми розрахунку (п.п. 196.1.5 ПКУ). Тому в цій частині жодних ПДВ-наслідків немає (такого висновку, але обережно, дійшли в роз’ясненні 101.15 БЗ). Проте фіскали наполягають на ПДВ-звільненні тільки за умови компенсації за відступлене право грошовими коштами або цінними паперами (див. лист ДФСУ від 05.02.2018 р. № 476/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Але цей варіант ми не розглядаємо, адже нам цікаве залучення платником фінансів — тобто відступлення оформляється в обмін на грошові кошти.

Що стосується ПДВ-наслідків у межах основного договору постачання, то тут усе залежить від форми відступленого права (грошове чи товарне)

Почнемо з відступлення грошового боргу. У першого кредитора зберігається об’єкт оподаткування ПДВ і фактичним одержувачем товару залишається боржник (лист ДФСУ від 14.12.2015 р. № 26560/6/99-99-19-03-02-15). Причому жодних підстав для коригування раніше нарахованих ПЗ п. 192.1 ПКУ не містить.

У нового кредитора, в принципі, відсутня оподатковувана ПДВ операція (немає постачання). У межах договору відступлення відбувається лише рух грошових коштів (лист ДФСУ від 26.07.2018 р. № 3273/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Боржник показує ПК за датою отримання товару від першого кредитора, а перерахування коштів новому кредиторові — це друга подія з оплати раніше отриманого товару. Жодних ПДВ-наслідків, у тому числі коригувань ПК, не відбувається (лист ДФСУ від 15.11.2016 р. № 24597/6/99-99-15-03-02-15). Нема ПДВ-наслідків, навіть коли грошова заборгованість буде передана з дисконтом (новий кредитор — фінустанова). На суму дисконту перший кредитор покаже в обліку суму винагороди фактору у витратах періоду.

Податкові ризики в боржника. По-перше, якщо оплата за товар відбувається не продавцеві, то не виключені проблеми з бюджетним відшкодуванням ПДВ. По-друге, певні побоювання викликають консультації податківців щодо втрати права на ПК покупця, який не оплачував товар безпосередньо постачальникові (!) (лист ДФСУ від 09.10.2018 р. № 4355/6/99-99-15-03-02-15/ ІПК).

У випадку з відступленням товарної заборгованості перший кредитор втрачає право на ПК, адже операція постачання не відбулася. Для нового кредитора є факт придбання товару з оплатою третій особі (першому кредиторові), а отже, у нього має бути право на ПК. А боржник виконує зобов’язання постачання товару новому кредиторові. Відповідно йому логічно відкоригувати раніше нараховані ПЗ і скласти нову ПН на нового кредитора вже датою відступлення товарного боргу.

Проте податківці проти такого алгоритму дій і не бачать підстав для коригування ПЗ боржником (листи ДФСУ від 15.01.2018 р. № 149/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тому виникають такі ризики. Новий кредитор може залишитися без права на ПК, а в першого кредитора (без зменшуючого РК) під знаком питання можливість прибрати раніше нараховані ПЗ. Та й у боржника неоднозначна ситуація з перевиписуванням ПН на нового кредитора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі