Теми статей
Обрати теми

Різниці при зміні спрощеної системи на загальну

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.11 Бази знань

Висновок документа

Загальносистемник має збільшувати фінрезультат на суму коштів, отриманих за товари, відвантажені на спрощенці, тільки тоді, якщо він застосовує податкові різниці із розд. ІІІ ПКУ

Проблема з оподаткуванням юрособою, що перейшла з ЄП на загальну систему, операції з відвантаження товарів на ЄП і отриманням оплати уже на загальній системі, відома всім. Така операція узагалі випадає з-під оподаткування.

Судіть самі. Відвантаження пройде повз ЄП-дохід, оскільки на ЄП оподатковується виручка від реалізації (п. 2 п.п. 292.1 ПКУ). У свою чергу, оплата не позначається на фінрезультаті прибутківця, оскільки після переходу на загальну систему базою оподаткування стала не виручка, а бухобліковий дохід (п.п. 134.1.1 ПКУ). А він визначається за фактом відвантаження (п. 5 П(С)БО 15).

Нечесно, вам не здається?

Щоб виправити цю несправедливість, законодавці запровадили з початку 2017 року податкову різницю для таких операцій. Відповідно до неї юрособа — новий платник податку на прибуток мала збільшити свій фінрезультат на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування у 3 групі ЄП (на платників сільгоспЄП це коригування не поширюється).

Але законодавці цю різницю закинули у п.п. 140.5.12 ПКУ, і це стало їх помилкою. Всі різниці з розд. ІІІ ПКУ застосовують тільки високодохідники і малодохідники-добровольці. Звичайні малодохідники із розд. ІІІ ПКУ застосовують тільки різниці, що стосуються перенесення від’ємного значення минулих періодів.

А тому навіть після появи цієї різниці мало що змінилося. Мало яка юрособа, яка переходила на загальну систему, ставала одразу високодохідником або самостійно підписувалася під податкові різниці. Тобто і після 2017 року нові загальносистемники, які не зобов’язані застосовувати податкові різниці, різницю із п.п. 140.5.12 ПКУ не застосовували. З цим формальним підходом погодилися і фіскали (листи ГУ ДФС у Полтавській обл. від 26.11.2018 р. № 4954/ІПК/16-31-12-04-23, ГУ ДФС у Черкаській обл. від 26.01.2018 р. № 298/ІПК/23-00-12-0413). Хоча і зазначали, що тим, хто буде застосовувати цю різницю, доведеться збільшувати фінрезультат на всю суму отриманих коштів за відвантаження на ЄП, а не тільки прибуток.

На наш погляд, логічно застосовувати цю податкову різницю всім прибутківцям: як високодохідникам, так і малодохідникам («Податки & бухоблік», 2020, № 6, с. 22 та 2019, № 34-35, с. 12).

Законодавці знали про цю проблему і вирішили ще раз її розв’язати. Для цього 23.05.2020 р. внесли зміни до ПКУ і перемістили цю різницю із п.п. 140.5.12 ПКУ до п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ («Податки & бухоблік», 2020, № 45, с. 14). Такими діями вони хотіли поширити її дію на новоспечених малодохідників-відказників. Річ у тім, що різниці із підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ мають застосовувати всі суб’єкти.

Але фіскали у роз’ясненні, що коментується, продовжують наполягати, що різниця по такій перехідній операції, навіть після того, як вона переїхала у підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, все одно має застосовуватися тільки тими юрособами, які зобов’язані застосовувати податкові різниці. Хоча у п.п. 134.1.1 ПКУ не вказано, що малодохідники-відказники можуть не застосовувати різниці, вказані в інших розділах, а не в розд. ІІІ ПКУ.

Висновок фіскалів нелогічний, та все ж дуже привабливий. Але, дивлячись на його певну несправедливість, радимо новим малодохідникам-відказникам, які хочуть його застосовувати, отримати у фіскалів індивідуальну консультацію з подібним висновком і тихенько радіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі