Теми статей
Обрати теми

Тернистим шляхом до зірок: перипетії законопроєкту № 1210

Адамович Наталія, податковий експерт
Сьогодні, нарешті, можемо розібрати величезну порцію податкових змін, які привносить Закон № 466, дітище скандального законопроєкту № 1210. Ця податкова брила насувалася повільно й мала купу ризиків не докотитися, але все-таки накрила нас. Сьогоднішній номер присвячуємо аналізу цього Закону.

Законопроєкт № 1210 був зареєстрований у парламенті практично рік тому — 30.08.2019 р. Окрім усунення техніко-логічних неузгодженостей у ПКУ, він просував і низку новацій:

(1) упровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі (уведення правил BEPS);

(2) реформування інституту фінансової відповідальності;

(3) удосконалення процедури адміністрування податків і зборів, що не обійшлося й підвищенням окремих податкових ставок.

У ньому були уготовані поправки щодо підвищення штрафів, а також норми, що стосуються розширення прав податківців і посилення податкового контролю. Із важливими для платників новаціями поданого до парламенту законопроєкту № 1210 ми вас знайомили в «Податки та бухоблік», 2019, № 74, с. 2.

Як і варто було очікувати, законопроєкт № 1210 відразу був розкритикований і спровокував масу протестів. З огляду на свою об’ємність і критику з боку не лише комітетів, а й представників бізнесу, просувався зовсім невпевнено. Навіть ходили чутки про його поділ на три частини та окремий розгляд кожної з них у парламенті (щоб хоча б якась із запропонованих частин-новацій усе-таки пройшла). Щоправда, врешті-решт, до цього так і не дійшло. У першому читанні законопроєкт № 1210 був ухвалений тільки 03.12.2019 р.

До другого читання законопроєкт був істотно допрацьований. Від деяких фіскальних і жорстких норм депутати все-таки відмовилися (наприклад, безглузде положення щодо курсових різниць, правки у ПДВ у частині бази для експорту, спеціальні положення про сплату авансового внеску за конструктивними дивідендами тощо, підвищення ренти на видобуток залізної руди). Хоча основна їх частина так і залишилася в законі (наприклад, заборона на податкову амортизацію необоротних активів на період їх реконструкції, модернізації). На противагу ж поганим поправкам готувалися й «плюшки» (наприклад, уже безглузде збільшення граничного обсягу доходу для всіх груп єдиного податку). З доопрацюваннями, підготовленими до другого читання, ви так само вже знайомі з «Податки та бухоблік», 2020, № 8, с. 2; № 12, с. 22, 23. І хоча друге читання було заплановане на 20.12.2019 р., насправді його подальша доля вирішилася вже цього року. Верховна Рада ухвалила Закон № 466 тільки 16.01.2020 р.

Групою депутатів 17.01.2020 р. законопроєкт № 1210 був, по суті, заблокований. Проте 06.02.2020 р. законопроєкт № 1210 було розблоковано і 11.02.2020 р. передано на підпис Президентові. І, встигнувши вже неабияк запорошитися, все-таки потрапив під перо Президента й опублікований — 22.05.2020 р.

Основна частина змін набула чинності вже з 23.05.2020 р. (наступного дня після офіційного опублікування). Деякі норми набудуть чинності з 01.07.2020 р., а деякі варто чекати тільки з 01.01.2021 р. (строк вступу окремих норм Закону № 466 див. «Що та коли набуває чинності за Законом № 466» цього номера).

Утім, здається, це кінець перипетіям цього Закону. Ви будете сміятися (або плакати), але до нього вже готують зміни.

Отже, давайте розбиратися, що привносить Закон № 466 у ПКУ. Розпочнемо з обліку платників податків та адміністрування, а потім розглянемо нововведення за кожним податком. Їх дуже багато, одного тематичного номера для детального аналізу не вистачить. Тому ми ще не раз повертатимемося до норм цього Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі