Теми статей
Обрати теми

Перевірки та адміноскарження по-новому

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Податкова реформа вийшла масштабною за охопленням різних сфер. Однак радикальністю змін вона не скрізь може похвалитися. Дісталося порядку проведення перевірок та адміноскарженню. Давайте поговоримо про те, на що треба звернути увагу.

Порядок проведення перевірок

Планові перевірки. Раніше ПКУ не давав можливості вносити зміни в план-графік перевірок протягом планового року. Хоча це правило фіскали порушували. А тепер

унесення змін до плану на поточний рік допускатиметься не частіше одного разу у першому та одного разу у другому кварталах

Якщо зміни відбулися:

— у першому кварталі, то перевірка може початися не раніше 1 липня поточного року;

— у другому кварталі — не раніше 1 жовтня.

Оновлений план-графік у цьому випадку мають оприлюднити на сайті ДПСУ до 30 числа останнього місяця кварталу.

У будь-який час протягом року можна буде вносити тільки зміни, пов’язані зі зміною найменування платника, первісно включеного в план-графік, та/або виправленням технічних помилок.

У цьому випадку оновлений план фіскали зобов’язані оприлюднити до 30-го числа місяця, що передує місяцю, в якому проводитиметься перевірка. Наприклад, якщо перевірка — 20 серпня, то оновлений план-графік повинні опублікувати до 30 липня.

Позапланові документальні перевірки. 1. Мають з’явитися декілька нових підстав для їх проведення. Це:

— інформація та/або документи від іноземних держорганів, з яких стає зрозуміло, що платник у вже перевіреному періоді порушував податкове, валютне та інше підконтрольне фіскалам законодавство (новий п.п. 78.1.21 ПКУ). Перевіряти в такому разі будуть тільки те, що стало підставою для цієї перевірки;

— інформація про те, що нерезидент здійснює госпдіяльність через незареєстроване постійне представництво й без постановки на облік в українській податковій (п.п. 78.1.22 ПКУ). Поки не зовсім зрозуміло, як працюватиме цей підпункт. Необхідно, щоб набули чинності всі зміни щодо обліку нерезидентів (див. «Облік платників (нерези та великі)» цього номера). До того ж Мінфін та КМУ повинні розробити належну підзаконну нормативку для цих цілей.

Важливо! Якщо податківці виявлять госпдіяльність нерезидента через постійне представництво без взяття на облік, то до майна нерезидента можуть застосувати арешт (новий п.п. 94.2.9 ПКУ). Припускаємо, що йдеться про майно, яке знаходиться на території України та пов’язане з незареєстрованою госпдіяльністю.

2. Податківці вже не зможуть проводити перевірки за судовим рішенням (рішенням слідчого судді) (п.п. 78.1.11 ПКУ). Відповідний пункт виключили з ПКУ.

Коли набуває чинності? Новий п.п. 78.1.21 ПКУз 01.07.2020 р. Усі інші зміни — з 23.05.2020 р. Але не забуваємо про тимчасові «карантинні» зміни*. Тож цього року навряд чи нові положення щодо планових перевірок працюватимуть так, як написано.

* Детальніше — у «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 2 і № 37, с. 19.

Строки проведення перевірок

1. Якщо платник під час позапланової документальної перевірки надає документи менше ніж за 3 робочих дні до її завершення, то податківці можуть продовжити строк проведення такої перевірки ще на 3 робочих дні.

2. Проведення документальної планової і позапланової перевірки може призупинятися (нова редакція п. 82.4 ПКУ).

Раніше положення про призупинення діяли тільки для великих платників.

Якщо фіскали не надішлють копію наказу про призупинення у строки, передбачені у ПКУ, то платник зможе вимагати призупинити перевірку не менше ніж на 5 робочих днів (новий п. 82.5 ПКУ).

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

Документи & пояснення під час перевірки

Загальне. Права податківців розширилися. Додалося право фіскалів у процесі перевірки отримувати письмові пояснення від посадових осіб з питань, що стосуються предмета перевірки та їх документального підтвердження, у тому числі щодо здійснення госпдіяльності без держреєстрації (п.п. 20.1.46 ПКУ в новій редакції).

Зверніть увагу: витребувати письмові пояснення, а також їх документальне підтвердження податківці зможуть тільки письмово (новий п.п. 16.1.15 ПКУ).

З іншими документами, що витребують у процесі перевірки, складніше. Положення п. 85.4 ПКУ в новій редакції прямо не говорять про те, що запит має бути письмовим. Зате наразі установлено, що він повинен надійти платникові не пізніше ніж за 5 робочих днів до дати закінчення перевірки.

Роботодавцеві. Нагадаємо: податківці можуть перевіряти сферу трудових відносин (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 86, с. 21). Так-от, фіскали зможуть отримувати пояснення від оформлених і неоформлених працівників із приводу:

— укладення трудового договору;

— оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами);

— дотримання податковим агентом законодавства щодо оподаткування зарплати, пасивних доходів, додаткового блага тощо.

Пам’ятайте: акт податкової перевірки може стати підставою для «космічних» штрафів за ст. 265 КЗпП (п. 2 Порядку № 509). Тому не забувайте інструктувати своїх співробітників. Можна скористатися порадами, пов’язаними з візитами інспекторів праці (див. «Податки & бухоблік», 2018, № 86, с. 16).

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

Акт: заперечення платника

1. Як і раніше, у платника буде 10 робочих днів на подання заперечень до акта. Але якщо перевірка відбувалася на підставі п.п. 78.1.5 ПКУ (у зв’язку з поданням заперечень на акт або додаткових документів), то заперечення на акт за її результатами можна буде подати протягом 5 робочих днів з моменту отримання акта.

2. Усі заперечення, а також інші матеріали перевірки розглядатимуться спецкомісією протягом 10 робочих днів після їх отримання. Причому на такому розгляді може бути присутнім платник або його представник. Під час цього процесу платник може надавати письмові та/або усні пояснення, а також додаткові документи. За результатами розгляду комісія прийматиме висновок.

Коли набуває чинності? З 01.01.2021 р.

Строки давності: перевірки і донарахування

1. Згідно з новою редакцією п. 102.1 ПКУ

податківці зможуть провести перевірку податкового агента і визначити для нього суму грошового зобов’язання з ПДФО і ВЗ протягом 2555 днів (наразі — 1095 днів)

Вважаємо, що застосовуватися новий строк буде, зокрема, й до зобов’язань, за якими до 01.01.2021 р. не минув строк давності в 1095 днів.

Також оновлений п. 102.2 ПКУ буде передбачати, що у разі подання уточненки провести перевірку можна буде тільки у межах поданих уточнень. Сьогодні в ст. 102 ПКУ такого застереження немає.

Щодо місцевих податків встановлюватимуться свої правила. Так, за річною «місцевою» декларацією податківці зможуть провести донарахування протягом 1095 днів з дня граничного строку сплати зобов’язання, а не з граничного строку подання такої декларації.

2. Значно збільшився перелік випадків для зупинення строків давності (див. п. 102.3 ПКУ в редакції від 01.01.2021 р.).

Так, наприклад, відлік строків давності зупинятиметься на будь-який період, протягом якого податківці не можуть проводити перевірки і самостійно здійснювати донарахування у зв’язку з оскарженням платником у судовому порядку наказу про проведення перевірки. Виняток: визнання протиправним такого рішення та/або його скасування.

Наприклад, ви отримали наказ про призначення перевірки 03.02.2021 р. Період, що перевіряється: квітень 2019 року — грудень 2020 року. За зобов’язаннями, що перевіряються, строк давності — 1095 днів. Ви не допустили фіскалів до перевірки та оскаржили наказ через суд. Судова тяганина тривала 2 роки, наказ суд не скасував. Чи можуть податківці провести донарахування зобов’язань за квітень 2019 року — грудень 2020 року? Так, можуть. Адже перебіг 1095 днів перериватиметься на період такого оскарження.

І не забувайте, що в період призупинення штрафні санкції, встановлені в ПКУ, не застосовуються.

Коли набуває чинності? З 01.01.2021 р.

Податкове повідомлення-рішення (ППР)

Зміст. ППР за обсягом стане значно більше. Так, якщо ППР буде виноситися за результатами перевірки, то фіскали повинні будуть у ньому стисло викласти суть порушення (новий п.п. 58.1.1 ПКУ). Також у ППР за результатами перевірки зазначатиметься інформація про докази відсутності вини платника, пом’якшувальні або звільняючі від відповідальності обставини. З практичної точки зору для платника з’являється більше можливостей зачепитися за формальні мінуси ППР. Це означає ще більше шансів це рішення скасувати.

Коли випишуть ППР? Якщо платник подавав заперечення, то ППР буде виписано протягом 5 робочих днів з дня винесення висновку спецкомісією (див. вище).

А якщо заперечень або додаткових документів ви не подавали, то строк для винесення ППР залишиться тим самим — 15 робочих днів з дня отримання акта.

Коли набуває чинності? З 01.01.2021 р.

Строки для сплати зобов’язання за ППР? Вже з 23.05.2020 р. сплатити зобов’язання за ППР можна протягом 10 робочих днів з моменту його отримання (раніше — протягом 10 календарних днів).

Адміноскарження

1. Строк для подання скарги можна буде відновити (п. 56.3 ПКУ). Так, протягом 6 місяців, що настають за закінченням строку для подання скарги (тобто з 11 робочого дня після отримання спірного рішення), платник все ще зможе подати скаргу. Тільки до неї обов’язково треба буде додати клопотання про продовження строку для оскарження. Його можна «запхнути» й у саму скаргу. Також можна подати документи, що підтверджують поважність причин пропуску.

Будьте обережними з цим механізмом!

Виходячи з нової редакції п.п. 56.17.1 ПКУ грошові зобов’язання платника, як і раніше, вважатимуться узгодженими на 11 робочий день, з дня отримання спірного рішення.

2. Скарги на рішення будь-яких територіальних органів треба буде подавати виключно до ДПСУ. Щодо блокувань ПН/РК жодних змін не відбулося. Усе так само скарга подається до Центральної комісії при ДПСУ.

А ось нерезиденти, які працюють в Україні через відокремлені підрозділи і постійні представництва, спочатку подають скаргу в ту податкову, яка прийняла спірне рішення. У новому п. 56.31 ПКУ наведено перелік таких рішень. Наприклад, до нього потрапили ППР з донарахуваннями з податку на репатріацію (п.п. 141.4.2 ПКУ).

Рішення ж за «нерезидентською» скаргою можна буде оскаржити через ДПСУ.

Коли набуває чинності? З 23.05.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі