Теми статей
Обрати теми

Карантин у дітей. Як бути батькам?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
КМУ ввів карантин. Один із заходів захисту: закриття закладів освіти. Діти, звичайно ж, скажуть: «УРА!». А батьки? Що робити, якщо залишити дитину одну вдома — взагалі не варіант?! Як бути з дитиною, якщо садок/школа на карантині, а мама/тато працюють? Шукаємо відповіді на поставлені запитання.

Тут розглянемо два можливі варіанти. Перший — якщо поєднати роботу з доглядом за дитиною не виходить. Другий — коли батьки готові однією рукою дитину виховувати, а іншою — роботу робити. ☺

Робота почекає

Лікарняний. Коли чуєш слово «карантин», перше, що спадає на думку, — лікарняний лист. Але! Для догляду за здоровою дитиною на період карантину листок непрацездатності не видається. Це прямо прописано в п. 3.15 Інструкції, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Що ж робити батькам? Можна спробувати на період карантину узяти частину щорічної відпустки або піти у відпустку на дітей (за наявності права на неї). Звичайно, усю процедуру тут розглядати не будемо. Звернемо вашу увагу на окремі нюанси.

Щорічна відпустка. Пам’ятаємо, що є особи, які можуть іти у щорічну відпустку у будь-який зручний для них час, і не важливо, що написано в них у графіку відпусток (див. ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки*). Наприклад, жінки, що мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю; одинока мати (батько), яка виховують дитину без батька (матері), опікун, піклувальник. Відмовити їм не можна. Навіть прикриваючись виробничою необхідністю.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

І тут головне — не забути про строки. Стаття 115 КЗпП вимагає виплати відпускних не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. Інакше — порушення. Тому якщо ви сьогодні відправляєте працівника у щорічну відпустку із завтрашнього дня, не забудьте узяти у нього заяву про пізніший термін виплати відпускних.

Детально про щорічну відпустку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 31.

Соцвідпустка на дітей. Категорії осіб, які можуть претендувати на соціальну додаткову відпустку на дітей, зазначені в ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки.

На що звернути увагу, якщо працівник просить надати таку відпустку?

Додаткова відпустка на дітей надається (1) за календарний рік незалежно від відпрацьованого цього року часу (2) понад щорічні основну та додаткову відпустки.

Зверніть увагу: Мінсоцполітики наполягає, що

соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням (заявою) працівника

Тобто якщо працівник хоче — відмовити не можна (листи Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284 і від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Про строки виплати відпускних див. вище.

Детальніше про соцвідпустку на дітей див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 13.

Якщо для працівника гроші — не головне, то підійде і відпустка без збереження заробітної плати.

Відпустка за свій рахунок. Закон про відпустки ділить відпустки без збереження зарплати на два види. Перший вид — відпустки за свій рахунок, що надаються в обов’язковому порядку певним категоріям працівників або при настанні певних подій, установлених ст. 25 Закону про відпустки (далі — «безвідмовні» відпустки).

І тут на перше місце виходить п. 31 цієї статті. Він передбачає надання відпустки без збереження зарплати на період оголошення карантину на відповідній території. Відпустка надається матері або іншій особі, вказаній у ч. 3 ст. 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років.

Зазначимо, ст. 29 Закону України від 06.04.2000 р. № 1645-III проголошує: карантин встановлює і відміняє КМУ. Норму Закону виконано. Відповідна постанова є (див. постанову КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11.03.2020 р. № 211).

Переходимо до другого виду відпустки за свій рахунок — за угодою (домовленістю) сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки (далі — «договірні» відпустки). Щоб отримати таку відпустку, одного бажання працівника і наявності у нього певних причин недостатньо. Має бути і згода роботодавця. Якщо роботодавця не влаштує перспектива виходу працівника в «договірну» відпустку, то він може і відмовити.

Детальніше про відпустку за свій рахунок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 18.

Поєднуємо роботу з доглядом за дітьми

Приклад працівника, який зможе усе, — бухгалтер. Ну яка може бути у бухгалтера відпустка? Хоч коронавірус, хоч потоп або землетрус. Реєструвати ПН і займатися іншими корисностями хто буде? Отож. ☹

Розглянемо можливі варіанти організації робочого часу таких ось «живчиків».

Неповний робочий час. У загальному випадку встановлюється за домовленістю між працівником і роботодавцем. АЛЕ! Роботодавець зобов’язаний установити неповний робочий час, якщо з таким проханням до нього звертається, зокрема, жінка, що має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю (ст. 56 КЗпП).

Відмовити не можна. Інакше — порушення трудового законодавства!

Робота вдома. Ні, це не про працівників-надомників. Якщо працівник тимчасово (в період карантину) попрацює вдома, він не стає надомником (див. Конвенцію № 177 про надомну працю Міжнародної організації праці від 20.06.96 р.). Заводити «надомну катавасію» не потрібно. А що потрібно?

Якщо роботодавець не проти, працівник подає йому заяву з проханням дозволити працювати удома. У цій заяві, серед іншого, мають бути вказані дата початку і період, протягом якого працівник виконуватиме свої трудові обов’язки вдома. Якщо працівник хоче змінити графік роботи, про це також слід зазначити в заяві. Далі — наказ.

Гнучкий режим. Гнучкий режим робочого часу — це така форма організації праці, при якій для працівника встановлюється режим праці із саморегулюванням часу початку, закінчення і тривалості робочого часу протягом робочого дня.

Якщо сторони трудового договору не проти, то чом би й ні? Але треба все оформити документально (заява працівника + наказ + (за необхідності) зміни в правила внутрішнього трудового розпорядку).

А на завершення статті хочемо побажати вам і вашим близьким міцного здоров’я, довгих років життя. Нехай коронавірус, а також інші віруси та хвороби оминають вас.

висновки

  • Для догляду за здоровою дитиною на період карантину листок непрацездатності не видається.
  • Треба побути з дитиною вдома? Розгляньте варіант з відпусткою (щорічна, або соцвідпустка на дітей (за наявності права на неї), або відпустка за свій рахунок).
  • Хочете поєднати роботу з доглядом за дитиною? Варіанти є: неповний робочий час, робота вдома, гнучкий режим робочого часу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі