Теми статей
Обрати теми

Боремося з коронавірусом: облік, податки

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Щоб не допустити поширення коронавірусу COVID-19 серед співробітників, підприємства вживають різних профілактичних заходів. Зокрема, забезпечують працівників антисептичними та дезінфікуючими засобами, видають респіратори, маски для обличчя і захисні рукавиці, вимірюють температуру. Ми ж зосередимося на обліково-податкових моментах.

Дезінфікуючі засоби

Бухоблік. Спеціальні розчини для обробки рук, дезінфікуючі засоби для вологого прибирання приміщень і санітарно-гігієнічної обробки обладнання в бухобліку відображають як запаси на субрахунку 209 «Інші матеріали».

У момент фактичного передання таких спецрозчинів і дезінфекторів для використання їх вартість включають до складу витрат за функціональним призначенням: Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 209.

Податок на прибуток. Жодних різниць у платників податку на прибуток не буде. У частині витрат на такі знезаражувальні та миючі засоби в усіх прибуткових платників повний збіг із бухобліковим фінрезультатом.

ПДВ. Придбаваючи дезінфікуючі засоби, як завжди, відображають податковий кредит (ПК) з ПДВ. Головне — мати правильно оформлену та зареєстровану податкову накладну (ПН) або чек РРО на суму до 240 грн.

Компенсуючих податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ тут не буде. Якщо говорити про прибирання приміщення та обробку обладнання, то

витрати на придбання дезінфекторів є нічим іншим, як витратами на охорону праці

Тобто є обов’язковими і прямо пов’язані з госпдіяльністю. Адже санітарно-гігієнічні заходи та засоби, спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності, названі охороною праці в Законі України від 14.10.92 р. № 2694-XII. А необхідність утримувати робочі місця відповідно до вимог нормативних актів про охорону праці передбачена ст. 153 КЗпП.

Засоби дезінфекції, які безпосередньо не пов’язані з прибиранням, а торкаються саме працівників, також, вважаємо, можна віднести до охорони праці. Адже їх застосовують на виконання постанови № 211*. Утім, податківці вже давно пропагують підхід про ненарахування компенсуючих ПЗ за умови, що ці товари включаються до вартості товарів/послуг, постачання яких оподатковується ПДВ, і це підтверджує калькуляція ціни або інший схожий документ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 74, с. 3; 2019, № 54, с. 3).

* Постанова КМУ від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Головна умова оподаткування доходів фізичних осіб — можливість їх персоніфікувати. А ось знеособлені виплати не включають до оподатковуваного доходу фізичних осіб, тобто ПДФО з них не утримують. Не оподатковують їх і військовим збором (ВЗ). Це повною мірою торкається дезінфікуючих засобів. Не стягується з таких сум і єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Захисні маски та рукавиці

Бухоблік. Цілком очевидно, що очікуваний строк служби засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) від коронавірусу (респіраторів, одноразових масок, марлевих пов’язок, захисних рукавиць) менше року. Вони взагалі не призначені для повторного використання. Хіба що респіратори, де одноразовими є тільки фільтри. Тому такі предмети незалежно від їх вартості обліковують на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» за правилами П(С)БО 9 «Запаси». У момент передання ЗІЗ в експлуатацію їх вартість списують на витрати: Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 22. Детальніше про МШП читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 61, с. 7.

Податок на прибуток. Жодних МШП-різниць розд. III ПКУ не передбачає. Тобто витрати, відображені в бухобліку при переданні МШП в експлуатацію, без будь-яких коригувань «перекочують» і в декларацію з податку на прибуток.

ПДВ. Суму вхідного ПДВ, сплаченого у складі вартості ЗІЗ, включають до ПК на підставі п. 198.1 ПКУ. Звісно ж, за наявності належним чином складеної та зареєстрованої ПН.

Забезпечення працівників підприємства ЗІЗ за своєю суттю належить до заходів з охорони праці. Крім того, постанова № 211 вимагає забезпечити проведення профілактичних і протиепідемічних заходів. Таким заходом якраз і можна вважати придбання захисних масок і рукавичок. Тож в умовах протидії коронавірусу це є обов’язковою мірою.

А тому є всі підстави стверджувати, що забезпечення працівників ЗІЗ від коронавірусу має господарську спрямованість. Відповідно нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ не потрібно.

Видача працівникам ЗІЗ не вважається постачанням (право власності на ЗІЗ залишається за роботодавцем). Відповідно за цією операцією не виникають ПЗ із ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Захисні маски для обличчя та інші тканинні ЗІЗ підприємства розміщують на вході. Доступ до них мають всі охочі, включаючи сторонніх відвідувачів. Тому персоніфікація відсутня.

Об’єкт оподаткування ПДФО в цьому випадку не виникає

На цій же підставі (відсутність персоніфікації) вартість ЗІЗ від можливого зараження COVID-19 не оподатковують ВЗ і ЄСВ.

Безконтактний термометр

Бухоблік. Для безконтактного вимірювання температури застосовують цифрові інфрачервоні термометри з лазерним покажчиком. За бухобліковими мірками — це необоротні активи, оскільки передбачуваний (очікуваний) строк їх корисного використання напевно більше одного року.

Такі термометри залежно від вартості обліковують або у складі основних засобів (ОЗ) — субрахунок 106 «Інструменти, прилади та інвентар», або у складі малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА) — однойменний субрахунок 112. Для розмежування важливо, перевищено чи ні встановлену підприємством межу для визнання об’єкта МНМА.

Амортизацію таких об’єктів нараховують проводками: Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 (залежно від напряму їх використання) — Кт 131 (132).

Податок на прибуток. На відміну від бухобліку, в податковоприбутковому обліку поріг малоцінності ОЗ закріплений в ПКУ. На сьогодні він становить 6000 грн**. Необоротні активи вартістю менше 6000 грн ОЗ у розумінні ПКУ взагалі не є (п.п. 14.1.138 ПКУ). Тож різниці зі ст. 138 ПКУ за такими необоротними активами не визначають. Це означає, що вартість МНМА зменшить прибутковий об’єкт при нарахуванні бухамортизації. Вартість безконтактного термометра не дотягує до 6000 грн, тож за ним коригувань не світить.

** Законопроєкт № 1210 передбачає збільшити цю величину до 20000 грн.

ПДВ. Вхідний ПДВ, сплачений у складі вартості термометра, відносять до складу ПК. Знову ж таки нараховувати компенсуючі ПЗ не потрібно, оскільки придбання цього приладу пов’язане з охороною праці, тобто має господарську спрямованість.

ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Термометри працівникам не передають. Тому податку з доходів, ВЗ і ЄСВ не буде.

висновки

  • Засоби дезінфекції, якими забезпечують працівників з метою профілактики коронавірусу, на наш погляд, підпадають під охорону праці.
  • Видача працівникам ЗІЗ від коронавірусу вписується в межі заходів з охорони праці, тобто має господарську спрямованість. Об'єкт ПДФО не виникає, адже відсутня персоніфікація.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі