Теми статей
Обрати теми

«Дела давно минувших дней…», або якщо відсунути прибуткові збитки

Войтенко Тетяна, податковий експерт
У декларації з податку на прибуток за 2019 рік були задекларовані збитки. Підприємство звітує щокварталу. Якщо у рядку 03 декларації за I квартал 2020 року не показати від’ємне значення минулих років, чи можна буде потім поставити ці збитки, наприклад, у другому кварталі? Чи тоді треба йти шляхом виправлення помилок? Розберемо цю ситуацію детально.

У чому проблема?

За вимогами п.п. 140.4.2 ПКУ платники податку на прибуток зменшують фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення (ВЗ) об’єкта оподаткування минулих (податкових) звітних років. Зверніть увагу: йдеться виключно про податкові збитки! Тобто ті, які зафіксовано в прибутковій декларації за минулий звітний рік. Минулорічні ж бухгалтерські збитки на прибутковий об’єкт оподаткування ніяк не впливають.

Коригування на податкові збитки роблять абсолютно всі прибутківці, включаючи й малодохідників,

незалежно від їх рішення застосовувати/не застосовувати різниці, визначені відповідно до положень розд. III ПКУ (п.п 134.1.1 ПКУ).

Працює різниця за непогашеними збитками минулих років так. Суму минулорічного ВЗ, задекларованого в рядку 04 прибуткової декларації за попередній рік, переносять до рядка 3.2.4 додатка РІ звітної декларації: квартальної — для квартальників, річної — для річників. Причому в неї потраплять усі накопичені, але не погашені прибутком збитки минулих років, у тому числі й зовсім старі збитки, облік яких регулює п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Тим самим непогашені податкові збитки, які перейшли з минулого року, у складі показника рядка 03 декларації зменшать прибутковий об’єкт оподаткування поточного звітного періоду.

Для прибутківців-квартальників податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 137.4 ПКУ). Тому ВЗ з рядка 04 декларації за 2019 рік вам треба перенести до рядка 3.2.4 додатка РІ до декларації за I квартал 2020 року:

img 1

А оскільки прибуткову декларацію складають наростаючим підсумком з початку року, то це ж значення вам належить продублювати в рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації за півріччя, три квартали та увесь 2020 рік.

Припустимо, підприємство задекларувало податковий збиток за 2019 рік у сумі 10 тис. грн. Тоді його фіксують у рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації за I квартал 2020 року і потім перетягують в усі подальші декларації за податкові (звітні) періоди поточного 2020 року. Тобто показник рядка 3.2.4 додатка РІ буде незмінним протягом усього звітного року. Якщо податковий збиток-2019 буде підправлений через виявлену помилку, то рядок 3.2.4 теж доведеться уточнити.

А якщо все-таки в податковій декларації за I квартал 2020 року минулорічний прибутковий збиток не показувати?

Збиток-2019 Одразу в півріччя

Здавалося б, що тут такого, якщо від’ємне значення за 2019 рік перенести на пізніший строк — включити до рядка 3.2.4 додатка РІ до прибуткової декларації, скажімо, за півріччя 2020 року. Бюджет же при позитивному значенні рядка 02 декларації за I квартал 2020 року тільки виграє. Адже збиток-2019 не зменшить прибутковий об’єкт. А отже, у результаті цього податок на прибуток за I квартал 2020 року буде сплачений у більшому розмірі.

Повинні вас розчарувати. Така думка помилкова! За I квартал 2020 року дійсно до бюджету піде більша сума податку, але постраждає півріччя. Усьому виною все той же наростаючий підсумок. Діє він і для рядка 19 декларації з податку на прибуток. Саме показник цього рядка податківці вважають узгодженим податковим зобов’язанням (ПЗ), і саме його вони розносять до інтегрованої картки платника податку. Заниження (а іноді й завищення) значення цього рядка фіскали розцінюють як привід для застосування штрафу.

Нагадаємо: значення рядка 19 розраховують як різницю між показниками рядків 17 і 18. Тобто в рядку 19 квартальник відображає суму податку на прибуток за останній квартал звітного (податкового) періоду. Ну а у прибутківця-річника значення рядків 17 та 19 завжди однакові — він просто не заповнює рядок 18.

Саме суму з рядка 19 треба сплатити до бюджету у встановлені законом строки. Якщо значення рядка 19 виявиться заниженим, то, очевидно, що виникне недоплата. Під нею розуміють недодекларовані (а не недоплачені) ПЗ. Якраз заниження ПЗ і є штрафонебезпечним порушенням. До речі, на піврічний податковий (звітний) період карантинний мораторій поки не поширюється.

Наведемо простий приклад такої прибуткової помилки (див. табл. 1).

Таблиця 1. Прибутковий збиток не/у своєму звітному періоді (грн)

img 2

На перший погляд здається, що причепитися тут ні до чого. Адже прибутковий об’єкт за I квартал через те, що не відображений минулорічний збиток у сумі 10 тис. грн, підприємство завищило: замість належних 5400 грн задекларувало 7200 грн. Отже, підстав для застосування штрафів нібито немає. У декларації ж за півріччя зафіксували вже правильну суму ПЗ з урахуванням минулорічного збитку. Проте правильна сума показана в рядку 17 піврічної декларації (9000 грн). А ось її рядок 19 виявився неправомірно заниженим на 1800 грн. Адже в ньому треба було відобразити 3600 грн, а не 1800 грн, як зробило підприємство. Тому цілком імовірно, що при недекларуванні минулорічного прибуткового збитку в I кварталі податківці угледять підстави для застосування штрафу за заниження ПЗ за півріччя.

А якщо діяти через виправлення помилки?

Збиток не показуємо, а потім виправляємо

Якщо таки вирішили минулорічний збиток у декларації за I квартал 2020 року не відображати, тоді підтягнути цю різницю до рядка 3.2.4 додатка РІ можна буде через процедуру виправлення помилок. На вибір платника ст. 50 ПКУ пропонує два шляхи самовиправлення: (1) за допомогою подання уточнюючої декларації (УД) або (2) через додаток ВП у складі поточної прибуткової декларації.

Виправляючись за допомогою УД, доведеться наново відзвітувати за всі викривлені помилкою періоди. Тобто за звітні періоди, що уточнюються, треба заповнити декларації та всі необхідні додатки з урахуванням виявленої помилки. Детальніше про виправлення помилок через УД див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 25, с. 11.

При виправленні через додаток ВП пам’ятайте: до однієї поточної декларації можна додати тільки один додаток ВП. Тобто виправити за допомогою додатка ВП довгограючу ОЗ-помилку (скажімо, якщо не показували збиток-2019 ні за I квартал, ні за півріччя, ні навіть за 3 квартали) за один період не вийде. Як виправляти помилки за допомогою додатка ВП до поточної декларації з податку на прибуток, див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 25, с. 15.

Чи буде самоштраф? Як ви знаєте, штрафонебезпечними є тільки ті помилки, в результаті яких сума ПЗ була занижена (п. 50.1 ПКУ). Перенесення збитків минулих років зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток поточного звітного періоду (у квартальників — за I квартал 2020 року). Тобто ця помилка не призводить до заниження ПЗ. Відповідно жодні штрафні санкції не застосовуються. Власне, і форма прибуткової декларації нарахувати самоштраф у цьому випадку не дозволить.

Дивіться, як виглядатимуть УД за умови, що збиток-2019 у сумі 10 тис. грн ви не показали ні за I квартал, ні за півріччя 2020 року, а потім вирішили таки виправити прибуткову помилку (див. табл. 2).

Таблиця 2. Виправляємо ОЗ-помилку через УД (грн)

img 3

Як бачимо, сума надмірно нарахованого ПЗ за I квартал 2020 року (1800 грн) через невідображення минулорічного збитку в сумі 10 тис. грн зафіксована з мінусом у рядку 26 УД. Її фіскали проведуть за особовим рахунком платника податку як переплату.

Оскільки помилки припустилися тільки в прибутковій декларації, то вона ніяк не зачіпає фінзвітність. Тому в цьому випадку податківці дозволяють не подавати її наново разом із УД. Проте в тій УД, що подається, все одно треба поставити позначку «+» в клітинці «ФЗ».

Також нагадаємо: перенесення минулорічних податкових збитків фіскали розцінюють як пільгу (код пільги — «11020301»). Тож доведеться подати пільговий додаток ПП. Але тільки у тому випадку, якщо збитки частково або повністю зіграли в зменшення поточного податку на прибуток. Про те, як заповнити додаток ПП, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 11.

І ще. У неподанні додатка ПП у складі декларації криється небезпека. Податківці за аналогією з фінзвітністю можуть визнати всю декларацію неподаною, якщо пільговий ПП взагалі не додали, а повинні були. Але за I квартал поточного 2020 року ця проблема не актуальна, оскільки штрафи за цей період скасовані.

висновки

  • Якщо прибуткові збитки-2019 не включити в декларацію за I квартал 2020 року, а відобразити цю різницю за півріччя, то ПЗ другого кварталу в рядку 19 виявляться заниженими.
  • Перенесення збитків минулих років зменшує прибутковий об’єкт поточного року (у квартальників — за I квартал). Відповідно виправлення такої помилки не призводить до недоплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі