Теми статей
Обрати теми

Економимо на працівниках. Аналіз варіантів

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємства економлять на усьому, у тому числі на працівниках. Часто-густо не озираючись на КЗпП. Але карантин закінчиться, а Держпраці заявиться. Наведемо популярні зараз варіанти економії і покажемо, що треба врахувати в кожному випадку. Розглянемо з позиції роботодавця, але це буде цікаво й працівникам.

Проблема

Відпустка за свій рахунок

Неповний робочий час

Простій

Зменшуємо оклади

Скорочуємо персонал

На що звернути увагу?

Примусово відправити працівника у таку відпустку роботодавець не може.

Домовляйтеся з працівником. На папері все повинно бути так, наче це саме працівник звертається до вас із проханням надати йому відпустку. Інакше ніяк

Якщо швидко, то ініціатива повинна йти від працівника. Тоді хоч із завтрашнього дня (ст. 56 КЗпП).

Якщо працівники проти, роботодавець може сам установити неповний робочий час у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Але потрібно зачекати2 місяці з дати попередження працівників

Простій можна ввести для усього підприємства або окремих відділів (цехів, підрозділів) чи окремих працівників.

Час простою не з вини працівника має бути оплачений з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)

Є два варіанти.

1. Полюбовний. Рішення зменшити оклади приймають збори трудового колективу. За нього голосують усі. Тоді оклади можна урізати хоч із завтрашнього дня.

2. Примусовий. КзпП дозволяє зменшувати розміри виплат працівникам у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, але з попередженням за 2 місяці

Пункт 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП надає право роботодавцю з власної ініціативи звільнити працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, в тому числі скороченням чисельності або штату працівників.

Працівникові, що звільняється на цій підставі, виплачують вихідну допомогу не менше середнього місячного заробітку

Які ризики?

Якщо відпустка за свій рахунок триває більше 15 к. дн., є небезпека, що інформацію про вас Пенсійний фонд передасть Держпраці. Звідки він дізнається такі подробиці? З ваших звітів з ЄСВ.

У результаті можна потрапити в поле інтересів Держпраці і до плану перевірок на 2021 рік

Якщо у вас у звітному місяці на 20 % і більше збільшилася кількість працівників з ознакою «неповний робочий час», Пенсійний фонд передасть цю інформацію Держпраці. Можна потрапити в план перевірок на 2021 рік

Якщо зарплати працівників опустяться нижче мінімалки (у зв’язку з оплатою у розмірі 2/3 окладу), аналізатор ЄСВ-звітів — Пенсійний фонд може передати таку інформацію Держпраці. Можна потрапити в план перевірок Держпраці на 2021 рік

Передати інформацію Держпраці можуть податківці. Нічого особистого. Просто зменшення фонду оплати праці призведе до зменшення сум ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Можна потрапити в план перевірок Держпраці на 2021 рік

Інформувати Держпраці про роботодавця можуть і податківці, і Пенсійний фонд (якщо чисельність скоротилася на 10 % або більше), і Центр зайнятості (якщо масове скорочення, подано форму № 4-ПН).

Можна потрапити в план перевірок Держпраці на 2021 рік

Як оформити? Де почитати?

У два кроки.

1. Працівник пише заяву. Наводить у заяві причину виходу у відпустку, дату початку відпустки і її тривалість. Але якщо карантинна відпустка — за свій рахунок, то дату її закінчення можна залишити відкритою.

2. Роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Детальніше у «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 13, № 27, с. 3

Якщо йдемо від працівника, то він пише заяву з проханням встановити неповний робочий час за ст. 56 КЗпП. На підставі заяви видаємо відповідний наказ.

Якщо йдемо від роботодавця, то потрібно дотриматися процедури з попередженням про майбутні зміни не пізніше ніж за 2 місяці.

Детальніше у «Податки & бухоблік», 2020, № 35, с. 17

У загальному випадку оформляють акт простою (спеціально створена комісія встановлює причини простою і строк простою) + наказ про простій. Але акт простою — папірець не обов’язковий. Його може і не бути. А ось наказ про простій бути повинен. Детальніше у «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 13

Варіант «від працівників». Проводите збори трудового колективу. УСІ працівники голосують за зменшення окладів, що зазначають у протоколі зборів. Вносите зміни в окладовстановлюючі документи підприємства.

Варіант «від роботодавця». Тут порядок той же, як і в разі переведення на неповний робочий час за ініціативою роботодавця

Доволі часто працівники, яких скоротили, шукають захисту в суді, оскільки вважають (а іноді і небезпідставно), що їх звільнення незаконне. Тож роботодавцю вкрай важливо дотримувати встановлену законом процедуру звільнення.

Детально про неї читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 35, с. 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі