Теми статей
Обрати теми

Чотири винятки зі штрафного мораторію

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Щоб життя при карантині платникам не здавалося малиною, депутати зробили декілька винятків із уведеного на строк усієї весни штрафного мораторію. Більшість цих винятків (фактично їх — чотири види) досить суттєві, і ми їх усі зараз детально розглянемо.

Далі проаналізуємо всі види винятків зі штрафного мораторію, які наведені в спеціальному п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Гадаємо, наші читачі повинні бути в курсі, які неприємності і загрози на них можуть чекати в періоді дії мораторію. Як-то кажуть, попереджений — означає озброєний!

Отже, з'ясуємо, застосування яких санкцій законами № 533 та № 540 не призупинено.

Страхові порушення

Перший виняток — порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії. Санкції за ці порушення містяться в ст. 1231 ПКУ.

Нагадаємо, цією статтею передбачено за дострокове розірвання згаданих договорів (протягом перших п’яти років за будь-якою з причин за певних умов) або за порушення інших вимог, установлених ПКУ до таких договорів, а також до договорів добровільного медичного страхування, санкцію для страхувальника у вигляді збільшення фінансового результату до оподаткування звітного періоду на суму попередньо сплачених платежів, внесків, премій із нарахуванням пені в розмірі 120 відсотків облікової ставки НБУ, що діяла на кінець звітного періоду, в якому відбулося розірвання договору або такий договір перестав відповідати вимогам, передбаченим ПКУ.

При цьому штрафні санкції за заниження податкового зобов’язання (ПЗ) з податку на прибуток (за ст. 123 ПКУ) як до страховика, так і до страхувальника не застосовуються.

Санкція за ст. 1231 ПКУ фактично передбачає, що її до себе застосовує платник самостійно. Якщо ж він це проігнорує, то виявити такі порушення і розрахувати розмір санкції податківці зможуть за даними документальної перевірки, які, як нам відомо, до літа призупинені. Але зазначимо, оскільки ці санкції потрапили до винятків зі штрафного мораторію, то за такі порушення, здійснені у весняному періоді, податківці й після закінчення перевірочного мораторію матимуть право застосовувати ст. 1231 ПКУ.

А може — ще й у комплекті зі штрафом за заниження ПЗ (за ст. 123 ПКУ), оскільки платник сам до себе не застосував вищезгадану санкцію.

Порушення щодо майна, яке перебуває у податковій заставі

Другий виняток — санкції за відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу. Вони передбачені у ст. 124 ПКУ. За таке «беззгодне» відчуження заставленого згадана стаття передбачає накладення штрафу в розмірі вартості відчуженого майна.

Нагадаємо, що на такі порушення фіскали складають Податкове повідомлення-рішення за спеціальною формою «З» — тільки відповідно до акта перевірки. Але вважаємо, що факти таких відчужень майна камеральною перевіркою фіскалам теж виявляти неможливо, а документальні перевірки до кінця весни — під мораторієм. Що ж до фактичних перевірок, то вони дозволені у періоді мораторію тільки щодо пально/спиртово/алкогольно-табачних питань (детальніше див. «Мораторій на податкові перевірки»).

Тому, імовірніше, факти відчуження навесні майна, що перебувало у податковій заставі, будуть виявлені та покарані фіскалами тільки після закінчення перевірочного мораторію.

Пальні, спиртові, алкогольні та тютюнові порушення

Третій виняток становлять санкції у підакцизних сферах обігу пального-спирту-алкоголю-тютюну. І тут СПД варто надто не розслаблюватись, оскільки штрафний мораторій у згаданому п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не поширюється, зокрема, на п’ять видів «санкційних» підгруп порушень вимог законодавства у згаданих сферах. Тобто щодо цих видів порушень у фіскалів руки взагалі не зв’язані!

Надалі нижче в таблиці перелічимо й проаналізуємо кожен з п’яти видів цих порушень.

Види порушень і застосовних санкцій

№ з/п

За що не припиняють карати

Види та розмір можливих санкцій

Примітки

1

Порушення обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів

п. 1281.2 ПКУ (за відсутність з вини платника реєстрації акцизних складів — штраф 1 млн (!) грн, повторно — 2 млн!);

п. 1281.3 ПКУ (не(своєчасне) подання електронного документа про залишки й обіг пального — 1 тис. грн за кожну довідку / коригуючу довідку);

п. 228.3 ПКУ (переміщення та/або зберігання чи реалізація пального або спирту з використанням транспортних засобів, не зазначених в АН (ЄРАН) або в заявках, в МД (у разі транзиту), зберігання й реалізація пального у незареєстрованих акцизних складах — тимчасове вилучення ТЗ і пального спирту і подання матеріалів до суду для винесення рішення щодо можливої конфіскації (див. нижче));

ст. 164 КУпАП (за згадані вище, перелічені в п. 228.3 ПКУ, діяння передбачено штрафи в розмірі від 17000 до 34000 грн з конфіскацією пального і спирту)

Штрафують за даними фактичних перевірок.

Можуть штрафувати й за даними камеральної перевірки.

Саме конфіскація

(яка можлива тільки за рішенням суду) цією нормою не передбачена.

Тут — тільки про тимчасове вилучення.

(Детальніше щодо таких порушень/санкцій читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 30, с. 17).

Протокол за цією статтею складають фіскали та Нацполіція, рішення виносить суд

2

Порушення цільового використання пального, спирту етилового платниками податків

Санкції за це передбачені в ст. 229 (зокрема, у пп. 229.1.17, 229.2.16, 229.3.18, 229.4.16, 229.5.18, 229.6.14, 229.7.16 ПКУ). Усі ці норми передбачають аналогічний штраф: сплату акцизного податку, обрахованого з обсягу нецільово використаної сировини і збільшеного в 1,5 раза

Штрафи переважно за даними фактичних перевірок

3

Порушення обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками

п. 1281.1 ПКУ (за необладнання та/або відсутність реєстрації лічильників в держреєстрі — 20 тис. грн за кожну необладнану ємність/місце, повторно — 50 тис. грн)

Штраф за даними фактичних перевірок

4

Порушення здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального

п. 126.2 ПКУ (за несплату протягом 15 днів акцизного податку з придбаних для тютюнових виробів марок — 20 % від суми ПЗ);

п. 221.5 ПКУ (за реалізацію тютюнової сировини госпсуб’єктам, які не є виробниками тютюнових виробів та/або тютюново-ферментаційними заводами, — 200 % вартості реалізованої сировини);

ст. 164 КУпАП;

ст. 17 Закону № 481

Цей штраф може бути й за даними камеральної перевірки (інші потребують фактичних).

Реалізована таким чином сировина підлягає конфіскації та знищенню.

Детальніше щодо санкцій за КУпАП та Законом № 481 читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 54, с. 13 та 19

5

Здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку

п. 117.3 ПКУ (за такі дії передбачає накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у розмірі 100 % вартості реалізованого пального або спирту етилового)

Пам’ятайте про широке визначення поняття «реалізація пального» (п.п. 14.1.212 ПКУ)! Бо можуть оштрафувати навіть за передання пального (крім у до 5-літровій тарі) на зберігання іншому госпсуб’єкту і незалежно від обсягу! Див. щодо цього БЗ, 114.11.01

ПДВшні, акцизні та рентні порушення

І четвертий виняток — порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати. Санкції за такі порушення, передбачені у загальноосяжних ст. 120, 123 і 126 ПКУ. Але до початку літа ці статті фактично застосовні тільки щодо цих трьох загальнодержавних видів податків.

Податківці у своєму листі № 7 зазначили, що будуть щодо цих трьох податків карати за такі порушення, як неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності (ст. 120 ПКУ), несплата (несвоєчасна сплата) податкових зобов’язань (ст. 126 ПКУ — 10 або 20 % від суми ПЗ залежно від строку невиконання зобов’язання зі сплати). Але гадаємо, що вони можуть щодо цих трьох податків застосовувати й штраф за ст. 123 ПКУ, хоча цей штраф переважно застосовується за даними документальних перевірок, щодо яких зараз діє мораторій (однак перевірки з відшкодування й від’ємного значення з ПДВ — поза мораторієм і за ними теж можна наскочити на цей штраф).

Але при цьому штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію ПН/АН та РК до них на період дії штрафного мораторію не застосовні. Цей факт у листі № 7 та БЗ підтвердили навіть податківці. Але й тут не обійшлося без проблем (детальніше читайте «ПН/АН-реєстрація без штрафів у деталях»).

Що ж стосовно пені, то вважаємо, що мораторій на нарахування/списання пені за весняний період поширюється й на пені за цими трьома видами податків, бо норма, викладена в п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо пені, окрема (спеціальна) і не має якихось винятків!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі