Теми статей
Обрати теми

Перенесення строків перевірок

Вишневський Михайло, податковий експерт
На період карантину в Україні були зміщені не тільки строки звітування та сплати певних податків, а й строки проведення податкових і ЄСВ-перевірок. Які перевірки та на який строк змістилися і як це вплине на суб’єктів господарювання, поговоримо далі.

Податкові перевірки. На період з 18.03.2020р. по 31.05. 2020 р. було заборонено п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ проведення фіскалами:

1) документальних перевірок. При цьому:

документальні планові перевірки під час карантину не можна проводити взагалі і з будь-яких причин.

Якщо такі перевірки тільки були заплановані на час карантину, то їх здійснення перенесено на післякарантинний період.

Конкретну дату планової перевірки можна довідатися із оновленого плану-графіка перевірок

документальні позапланові перевірки можуть проводити під час карантину, тільки якщо перевіряється заявлений до відшкодування ПДВ та/або від’ємне значення з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн (п.п. 78.1.8 ПКУ). Позапланові перевірки з інших підстав під час карантину не здійснюються. Якщо фіскали планували перевірку і повідомили про це платника, то така перевірка переноситься на післякарантинні періоди;

2) фактичних перевірок. Така заборона не стосується тільки тих фактичних перевірок, які здійснюються з приводу порушення законодавства в частині поводження з пальним, спиртом етиловим, алкогольними напоями та тютюновими виробами. Детально, про це див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 19.

Коли фіскали розпочали до карантину здійснювати заборонені перевірки (як документальні, так і фактичні) і на дату його початку їх не закінчили, то такі перевірки не скасовані, а просто вважається, що строки їх проведення на період карантину заморожений. Ці перевірки поновляться після закінчення карантину з урахуванням строку перевірки, який минув до початку карантину. Тобто тим суб’єктам, у яких фіскали на дату початку карантину не закінчили свої перевірочні «розкопки», слід очікувати на їх візит відразу після закінчення карантину, тобто з 01.06.2020 р.

Детально про мораторій на перевірки читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 26.

ЄСВ-перевірки. На період з 18.03.2020 р. по 31.05.2020 р. уведено заборону на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Отже, всі документальні перевірки, що мали розпочатися в карантинний період, переносяться на післякарантинні періоди.

Якщо ж документальні ЄСВ-перевірки були розпочаті до початку карантину (до 18.03.2020 р.) і не були завершені на дату початку карантину, то строк їх проведення, як і податкових перевірок (про них ми говорили вище), був зупинений. Тобто якщо фіскали не завершили у вас перевірку, розпочату до карантину, то вони прийдуть на неї відразу після закінчення дії мораторію (з 01.06.2020 р.).

Детально про мораторій на ЄСВ-перевірки читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 16.

Інші перевірки. Мораторій на перевірки стосується не всіх перевірок, а лише обраних. Всі інші податкові перевірки, про які не згадано вище, у період карантину проводяться у звичайному порядку. Так, не заборонено проводити під час карантину камеральні перевірки (у тому числі й камералки ЄСВ-звітності), а також проводити зустрічні звірки, оскільки вони до перевірок не належать (п. 73.5 ПКУ). Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 19 та 21.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі