02.11.2020

Чим запам’ятався жовтень

Виправлення помилок з податку на прибуток

Припуститися помилки може кожен, важливо правильно і вчасно її виправити. Тим більше що податкове законодавство це дозволяє. Які нюанси слід при цьому враховувати?

Помилки в декларації з податку на прибуток можуть бути виправлені у два способи — шляхом надання уточнюючої декларації або подання додатка ВП у складі поточної декларації. Кожен платник самостійно робить вибір на користь одного з них. У чому переваги і недоліки кожного?

Решта «виправних» питань і відповідей на них — у нашому тематичному номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 79

У рамках норм і вище

У своїй повсякденній діяльності переважна більшість підприємств стикаються з нормами витрати матеріалів. Потрібні вони передусім самому господарюючому суб’єктові, щоб забезпечити виробничий процес матеріальними ресурсами, ефективно їх витрачати і максимально уникати необґрунтованих втрат. Важливі норми і в ПДВшних цілях.

Ролі норм у податковому і бухгалтерському обліку присвячений цей тематичний номер. У ньому ви можете прочитати про облікові нюанси природних втрат, втрат зерна і нафтопродуктів, відходів і браку понад і в межах норм, наднормативної витрати матеріалів з вини працівника, витрати пального, списання шин і акумуляторів та про багато іншого.

«Податки & бухоблік», 2020, № 81

Працівник захворів на СOVID: дії роботодавця

На відміну від наших законотворців, роботодавець не має права на помилку. Він не може закрити очі і просто чекати, поки проблема вирішиться сама по собі. Він за кермом!

Ситуація з коронавірусом на 100 % підтверджує сказане вище. Карантин триває вже більше ніж півроку. Статистика захворілих лякає. Але роботодавець залишається наодинці з COVID-19.

На допомогу йому прийде ця стаття. З неї він дізнається, чи є зараз нормативні документи, що визначають порядок (план) дій роботодавця, працівник якого захворів на коронавірус або є контактною особою, а також про те, що конкретно слід робити в таких випадках.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 82, с. 2

Зміна...

Усе тече, все змінюється... Погода, події, люди... Щоб триматися на плаву, доводиться підлаштовуватися. Ось ми і вирішили в цьому тематичному номері розібрати в деталях процедури різних змін, що відбуваються у юросіб і ФОП. Місцезнаходження, найменування/П. І. Б., головбухи, директори, учасники, види діяльності і багато що інше.

Що об’єднує усі ці зміни? У принципі, за деяким винятком, загальна канва однакова. Вносимо зміни в ЄДР, повідомляємо контролюючі органи, контрагентів тощо. Але якщо копнути глибше, то у кожного типу зміни є безліч нюансів. Яких саме? Усі подробиці — в номері.

«Податки & бухоблік», 2020, № 83

ФОП-єдиноподатники і РРО-мільйон

За загальними правилами застосовувати РРО/ПРРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів, наданні послуг.

Водночас ФОП — платникам ЄП дано право не застосовувати РРО та/або ПРРО, якщо від цього їх звільняє ПКУ. Так, РРО/ПРРО не застосовують: (1) ФОП на ЄП групи 1 і (2) ФОП на ЄП груп 2 — 4, у яких обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Для кого РРО-мільйон ще має значення? Який період брати для його розрахунку? Що включає РРО-мільйон і як його проконтролювати? Про це наша стаття.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2020, № 84, с. 20

Основні засоби

З основними засобами бухгалтери мають справу постійно. Мало того, що такі активи періодично надходять на підприємство і вибувають різними способами, так на них ще і регулярно доводиться нараховувати амортизацію, а іноді також їх переоцінювати, визначати втрати від зменшення і вигоди від відновлення корисності, здійснювати ремонт і робити поліпшення.

Як усі ці операції відобразити в обліку підприємства, розповідає цей спецвипуск.

«Податки & бухоблік», 2020, № 85

Чи пахне екоподатком бочка з пальним?

Чи пахнуть гроші і чи можна виділити саме їх запах, наука мовчить. Проте, схоже, це знають і уміють фіскали. Нюх у них на таке просто бездоганний! ☺

Нещодавно їм запахло податковими надходженнями від місць зберігання пального. Ось і почали розсилати запити до його зберігачів з вимогами пояснити, чому ті не подавали декларацію з екоподатку за забруднення повітря. Як із цим боротися? Передусім, дайте відповідь їм стримано, але упевнено. Яку саме? Наші поради щодо змісту відповіді на запит — у статті.

І. Хмелевський, «Податки & бухоблік», 2020, № 86, с. 7

Лікарняні

Тема цього номера — лікарняні і все про них. Як правильно розрахувати суму лікарняних, як відображати їх у обліку, як підрахувати страховий стаж працівника і багато що інше.

Відкривається номер статтею про заповнення лікарняного листа. Як відомо, помилки, допущені при його заповненні, можуть служити причиною відмови в оплаті періоду тимчасової непрацездатності. Саме тому контролери дуже скрупульозно відловлюють навіть найдрібніші недоліки.

Що ще ми приготували для вас на цю тему? Ну ось, наприклад, таке: чи є строки, в які працівникові слід виплатити лікарняні? Як швидко допомогу по тимчасовій непрацездатності повинна призначити комісія із соцстрахування? Поспішати з нарахуванням лікарняних чи вони можуть почекати? В який строк подавати заяву-розрахунок?..

«Податки & бухоблік», 2020, № 87