Теми статей
Обрати теми

Юрнюанси позики, про які потрібно знати

Амброзяк Наталя, юрист
У попередніх статтях ви вже розібралися з деякими нюансами позики. Настав час поговорити про основні юридичні деталі цього типу договору. Про що потрібно пам’ятати? Як оформити? На ці й багато інших правових запитань знайдете відповіді у нашій статті.

Суть договору

Нагадаємо: суть позики в тому, що одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальнику) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду й такої ж якості (ст. 1046 ЦКУ).

Зверніть увагу на те, що:

— гроші або інші речі передаються позичальникові у власність;

— повертати потрібно гроші в тій же сумі або таку ж кількість речей того ж роду і такої ж якості. Наприклад, за договором передали 1 тонну борошна вищого ґатунку. Отже, повернути потрібно 1 тонну борошна такої ж якості;

— договір позики вважається укладеним з моменту передачі предмета договору (грошей або речей).

Загалом договір дуже корисний ☺. До речі, він може навіть допомогти з підтвердженням походження готівки в межах фінмоніторингу (див. подробиці в «Податки & бухоблік», 2020, № 88, с. 18).

Форма і предмет

Форма. Договір позики обов’язково укладається в письмовій формі якщо:

— її сума перевищує 170 грн;

— позику надає юрособа (незалежно від суми).

На підтвердження позичальник може також видавати розписку або будь-який інший документ, який посвідчує передачу предмета договору (ч. 2 ст. 1047 ЦКУ). Але госпсуб’єкти здебільшого користуються письмовим договором.

Чи потрібно нотаріально посвідчувати договір позики? Не обов’язково. Причому неважливо, який статус у сторін (ФОП, фізособи, юрособи). Хіба що сторони самі внесуть вимогу про нотаріальне посвідчення до договору (ч. 4 ст. 209 ЦКУ).

Предмет. Позичати можна не лише гроші, але й речі, визначені родовими ознаками. Наприклад, мішок картоплі або, як у відомій повісті*, бутель самогону ☺.

* Повість О. Козачинського «Зелений фургон».

Чи є максимальна сума, яку можна передати за договором позики

Передавати можна будь-які суми. Питання тільки в існуючих складнощах у вигляді обмежень на готівкові розрахунки (див. «Позика і готівкові обмеження» цього номера) і фінмоніторингу (див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 88, с. 16).

Крім того, потрібно пам’ятати про обмеження для певних госпсуб’єктів. Наприклад, якщо ми говоримо про ТОВ, то треба враховувати положення їх статутів.

Нагадаємо: якщо у вас у статуті не закріплені свої правила щодо значних правочинів, то укладення договору позики на суму 50 % чистих активів ТОВ і вище вимагають дозволу від загальних зборів товариства (ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ). Чисті активи беремо з останньої затвердженої фінзвітності.

Якщо ж ТОВ працює на підставі Модельного статуту, то такий дозвіл може знадобитися ще й у разі:

— отримання товариством позики в сумі вище 10 мінзарплат (станом на день укладення договору) (п.п. 39.2.9 Модельного статуту);

— надання товариством позики (крім випадків, коли позика надається працівнику товариства і сума не перевищує 10 мінзарплат).

Проценти

За загальним правилом, позикодавець має право на отримання від позичальника процентів від суми позики (якщо інше не передбачене договором або законом). Розмір і порядок їх отримання установлюють у договорі.

Зверніть увагу: якщо в договорі не зазначений розмір процентів, то він визначається на рівні облікової ставки НБУ (ч. 1 ст. 1048 ЦКУ). Але це не означає, що договір позики не може бути безпроцентним. Для того щоб він ним став, потрібно в ньому лише прямо зазначити, що проценти за користування позиковими коштами не сплачуються.

Також у будь-якому випадку договір вважається безпроцентним, якщо (ч. 2 ст. 1048 ЦКУ):

1) він укладений між фізособами на суму, що не перевищує 850 грн, і не пов’язаний зі здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією зі сторін;

2) позичальникові передані речі, визначені родовими ознаками.

Чи можна встановлювати проценти, якщо позикодавець — не фінустанова

Тут питання спірне. ЦКУ будь-яких обмежень щодо статусу сторін договору позики (у тому числі процентної) не висуває. Тобто, великою мірою, проценти в договорі позики може встановлювати будь-хто: і звичайні госпсуб’єкти, і фінустанови, і фізичні особи.

Проблема в тому, що процентна позика дуже близька за суттю до фінансової послуги. А вони, як відомо, можуть надаватися тільки спецсуб’єктами із ліцензією. Держфінпослуг неодноразово висловлювалася проти надання нефінустановами процентних позик. При цьому, посилаючись на ст. 1 Закону № 2664, представники цього держоргану стверджували, що процентна позика є фінансовим кредитом (див. листи від 14.06.2006 р. № 5543/11-5 і від 26.07.2006 р. № 644/11-3).

А ось податківці, як виявилося, не проти (див. лист ДФСУ від 21.05.2019 р. № 2283/6/99-99-14-06-01-15/ІПК). Головне, на їхню думку, щоб процентна позика не видавалася за рахунок коштів, залучених від інших осіб. Адже тільки в цьому випадку йдеться про фіноперації, що потрапляють під ліцензування.

Що стосується судової практики, то вона неоднозначна. Так, Велика Палата ВС підтвердила, що право видавати процентні позики є у звичайних фізосіб (див. постанову від 23.10.2019 р. у справі № 723/304/16-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/85415095). Також раніше ВСУ визнавав право госпсуб’єктів видавати процентні позики (див. постанову ВСУ від 18.07.2012 р. у справі № 6-79цс12*).

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/54396790.

У цих справах суди вважали, що Закон № 2664 не можна застосовувати до всіх. Його дія поширюється тільки на спецсуб’єктів — учасників ринку фінансових послуг. В інших же випадках діють положення ЦКУ, які не встановлюють жодних особливостей для статусу сторін договору процентної позики.

Але траплялася й протилежна судова практика. У своїх рішеннях судді говорили про те, що надавати в позику грошові кошти з нарахуванням відсотків може тільки особа, що має спецстатус (див. постанови ВХСУ від 16.03.2017 р. у справі № 910/13201/16 і Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2016 р. у справі № 910/1972/16**). Але вона базувалася на розпорядженні Держкомфінпослуг від 31.03.2006 р. № 5555, яке втратило чинність.

** Див. за посиланнями: reyestr.court.gov.ua/Review/65408540 і reyestr.court.gov.ua/Review/59006414 відповідно.

Ситуація неоднозначна. Звісно, якщо у вас немає статусу фінустанови і ви не хочете ні з ким сперечатися, то краще уникати процентних позик. Але якщо ви готові обстоювати свою позицію, то аргументи для цього, як бачите, є. Та й ми все ж вважаємо, що укладення договору процентної позики (на відміну від кредитного договору) доступне будь-якому госпсуб’єкту. Навіть тому, який не має статусу фінустанови.

Ось і вся премудрість ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі