Теми статей
Обрати теми

Подарунковий сертифікат — за 1 гривню

Солошенко Людмила, податковий експерт
Придбали для перепродажу подарункові сертифікати номіналом 1000 грн. І в межах рекламної акції, що проводилася, частину з них реалізували покупцям за 1 грн. Як облікувати такі операції (підприємство на загальній системі оподаткування, платник податку на прибуток та ПДВ)?

Насправді, у цьому випадку маємо справу з дешевою реалізацією товарів у межах рекламної акції, що проводиться. З тією лише особливістю, що акційним товаром є подарунковий сертифікат. Тому нагадаємо особливості обліку подарункових сертифікатів та дешевих акційних розпродажів.

Придбання сертифікатів

Нагадаємо, що подарунковий сертифікат — це документ довільної форми (зазвичай картонна або пластикова картка — іменна або на пред’явника), який, з одного боку, підтверджує внесення авансової плати за товари/послуги, а з іншого — зобов’язує продавця (емітента сертифіката) реалізувати товар або надати послугу пред’явникові такого сертифіката в межах номіналу (тобто «отоварити» сертифікат).

Проте для підприємства-перепродавця, який придбав подарункові сертифікати з метою перепродажу, останні за своєю суттю є товаром (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2018, № 91, с. 9). Тому придбані подарункові сертифікати підприємство-перепродавець обліковує як товар: Дт 28 — Кт 631. А також при придбанні подарункових сертифікатів підприємство на загальних підставах відображає податковий кредит (ПК) з ПДВ на підставі податкової накладної (ПН), зареєстрованої постачальником.

Акційний продаж

Тепер про акційний продаж подарункових сертифікатів за 1 гривню.

Документальне оформлення. Все частіше податківці намагаються убачати в дешевих (збиткових) продажах негосподарську діяльність (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 5 та № 55, с. 26). Проте рекламні заходи, на щастя, — виняток. Тому передусім потурбуйтеся про належне документальне оформлення рекламної акції, що проводиться. Для цього знадобляться:

— наказ про проведення рекламної акції;

— календарний план проведення заходу;

— кошторис витрат (із зазначенням номенклатури, кількості товарів і рекламних матеріалів, які планується використати в рекламній акції);

— видаткові накладні на відпуск матеріальних цінностей, акти приймання-передачі тощо;

— звіт про проведену рекламну акцію.

Бухгалтерський облік. Дешевий акційний продаж подарункових сертифікатів у бухгалтерському обліку відображають за загальними правилами без будь-яких особливостей. При реалізації подарункових сертифікатів визнають дохід: Дт 301 (361) — Кт 702. Собівартість реалізованих подарункових сертифікатів відносять на витрати: Дт 902 — Кт 28.

Податок на прибуток. Податковоприбутковий облік дешевих продажів повністю орієнтований на бухгалтерський. Тобто доходи та витрати з податку на прибуток відповідають доходам та витратам у бухгалтерському обліку. Жодних коригувань бухгалтерського фінрезультату у зв’язку з дешевим (збитковим) продажем ПКУ не передбачено. Це стосується і високодохідників, і малодохідників. І, до речі, те, що ПКУ не встановлено податкових різниць для витрат на придбання подарункових сертифікатів, визнають і податківці (лист ДПСУ від 19.08.2020 р. № 3460/ІПК/99-00-04-05-03-06). А от у ПДВ-обліку є особливості.

ПДВ. Передусім, оскільки проведення рекламних акцій пов’язане з госпдіяльністю, необхідності нарахування компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ у такому разі не виникне. Проте при дешевих розпродажах треба враховувати правило мінбази, встановлене абзацом другим п. 188.1 ПКУ. А за ним база оподаткування не може бути нижча мінімального порога, і, зокрема, для товарів — не нижче ціни придбання. Тому при нарахуванні податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ складають дві ПН (п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307):

— першу — на договірну вартість (1 грн);

— другу — на суму перевищення мінбази (у цьому випадку — вартості придбання подарункового сертифіката) над договірною ціною.

ПДФО та ВЗ. Ще один момент — якщо акційний подарунковий сертифікат продаємо фізичним особам. Згідно з п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ оподатковуваним доходом фізичної особи (додатковим благом) вважається, зокрема, дохід, отриманий у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів, індивідуально призначеної для такого платника податку. Тому тільки у тому випадку, якщо знижену ціну встановили для окремого покупця, сума наданої йому індивідуальної знижки вважається додатковим благом і включається до оподатковуваного доходу.

Проте при акційних рекламних розпродажах зазвичай ця умова не дотримується. Адже реалізувати подарунковий сертифікат за акційною зниженою ціною (1 грн) підприємство зазвичай готове будь-якій особі, яка взяла участь в акції, тобто кожному учасникові. А якщо знижка не індивідуальна та надається всім покупцям на рівних умовах, вона є звичайною та оподатковуваним доходом не вважається (БЗ 103.02). Тому сума такої знижки доходом покупця не є й, відповідно, не оподатковується ПДФО і ВЗ. У Звіті за формою № 1ДФ її показувати не потрібно.

Приклад. Придбали 120 штук подарункових сертифікатів (номіналом 1000 грн). Під час рекламної акції 60 сертифікатів реалізували покупцям за акційною ціною — 1 грн.

Продаж подарункових сертифікатів за 1 грн у межах рекламної акції

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

Придбання подарункових сертифікатів

1

Перераховано оплату за подарункові сертифікати

371

311

120000

2

Відображено ПК з ПДВ

(на підставі ПН постачальника)

644/1

644

20000

641/ПДВ

644/1

20000

3

Отримано подарункові сертифікати від постачальника

28

631

100000

644

631

20000

4

Відображено залік заборгованості

631

371

120000

Продаж подарункових сертифікатів

5

Реалізовано подарункові сертифікати під час акції

301

702

60

6

Нараховано ПЗ з ПДВ:

— з договірної (акційної) ціни

702

641/ПДВ

10

— мінбазні ПЗ — з перевищення вартості придбання сертифікатів над договірною ціною [(50000 грн - 50 грн) х 20 % : 100 %]

949

641/ПДВ

9990

7

Списано собівартість подарункових сертифікатів

902

28

50000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі