Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер-ФОП, до постановки на облік готуйсь!

Амброзяк Наталя, юрист
Настав час повернутися до теми фінмоніторингу. Так, «фінмоніторинговий» Закон № 361* — це не лише бенефіціари, контроль за фінопераціями і складнощі в їх проведенні. Закон № 361 — це ще й нові вимоги для бухгалтерів-ФОП і компаній, що надають бухгалтерські послуги. Заінтриговані? Давайте не квапити події. Розповімо про усе по порядку.

* Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX (див. детальніше в «Податки & бухоблік», 2020, № 30, с. 21).

Передісторія

Закон № 361 набув чинності 28.04.2020 р. і приніс нові клопоти для госпсуб’єктів, які надають юридичні та бухгалтерські послуги. Так, серед спецсуб’єктів первинного фінмоніторингу виявилися (ч. 2 ст. 6 Закону № 361):

— бухгалтери і госпсуб’єкти, що надають бухпослуги;

— госпсуб’єкти, що консультують з питань оподаткування;

— госпсуб’єкти, що надають юрпослуги;

— особи, що надають послуги із створення, забезпечення діяльності або управління юрособами;

— госпсуб’єкти, що надають посередницькі послуги в операціях з купівлі-продажу нерухомості, а також госпсуб’єкти, що консультують за винагороду щодо такої купівлі-продажу.

Строго кажучи, вони були там і раніше. Але їх життя обтяжилося новими обов’язками.

Що ж страшного в статусі «суб’єкт первинного фінмоніторингу»?

1. Стукачництво. Ці суб’єкти повинні повідомляти в Держфінмоніторинг про:

а) підозрілі операції своїх клієнтів. Поняття в Законі № 361 дуже розпливчасте (див. ст. 21). В операції треба шукати ознаки злочинної діяльності, у тому числі відмивання доходів. Ясно тільки, що суб’єкти фінмоніторингу повинні враховувати типологічні дослідження і рекомендації, розроблені, зокрема, Держфінмоніторингом (див. за посиланням: fiu.gov.ua/pages/finansovii-monitorint/metodologija/rekomendaci). Наприклад, підозрілими за певних умов можуть стати контакти з благодійними організаціями (окрім тих, які працюють під егідою міжнародних організацій);

б) невідповідність даних про бенефіціарів в ЄДР** з даними про реальних бенефіціарів. Мало того, що за неповідомлення загрожує відповідальність суб’єктові первинного фінмоніторингу, так ще і з’явиться ризик для юрособи отримати штраф (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 25). Зверніть увагу: юрособи, зареєстровані в ЄДР до 28.04.2020 р., поки дані про бенефіціарів не оновлюють! Тобто до держреєстратора їм поки бігти не треба!

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Звісно, вже зараз клієнти деяких госпсуб’єктів напружуються із цього приводу.

2. Розробка своїх правил фінмоніторингу і призначення спецспівробітника, який виконує функції фінмоніторингу.

Не повинні розробляти правила фінмоніторингу, а також брати у штат спецспівробітника госпсуб’єкти-неюрособи, які працюють самостійно (наприклад, бухгалтери-ФОП)

Про такі звільнення нам говорить ч. 1 ст. 8 Закону № 361.

3. Великі штрафи. Фінмоніторингові «гріхи» можуть спричинити два типи відповідальності: адміністративну (у ст. 1669 КУпАП) і фінансову (у розд. VIII Закону № 361). Наприклад, посадові особи або ФОП можуть легко заробити штраф у розмірі 5100 грн.

4. Постановка на облік. Для того, щоб бухгалтери-ФОП та інші перелічені вище спецсуб’єкти не «загубилися в натовпі», до їх обов’язків входить постановка на облік в Держфінмоніторингу (п. 1 ч. 2 ст. 8 Закону № 361).

Як тільки набув чинності Закон № 361, відповідного для нього порядку постановки на облік спецсуб’єктів не існувало. Точніше, він був, але прийнятий ще під стару нормативку*.

* Порядок, затверджений постановою КМУ від 05.08.2015 р. № 552.

У зв’язку з цим Держфінмоніторинг рекомендував «новеньким» суб’єктам фінмоніторингу ставати на облік, керуючись старими порядками (див. за посиланням: fiu.gov.ua/ у розділі «Фінансовий моніторинг»>«Для небанківських установ»).

Після появи Закону № 361 ще жевріла надія, що новий порядок пом’якшить ситуацію. Але очікування, на жаль, не виправдалися ☹.

Так, вже з’явився новий Порядок № 850**. Але

** Затверджений постановою КМУ від 09.09.2020 р. № 850.

новий порядок постановки на облік суб’єктів первинного фінмоніторингу набуде чинності з 01.01.2021 р.

Які ж правила він установлює?

Порядок постановки на облік

Строки. Вони залежать від статусу госпсуб’єкта, і встановлені в п. 5 Порядку № 850.

Якщо це юрособи, то вони повинні стати на облік у Держфінмоніторингу протягом 3 робочих днів з дати призначення співробітника, відповідального за проведення фінмоніторингу, але не пізніше за день проведення першої фіноперації або дати встановлення ділових відносин з клієнтом (укладення договору, у тому числі публічного).

Якщо це ФОП, госпсуб’єкти, які надають юрпослуги, адвокати, адвокатські бюро/об’єднання, нотаріуси, госпсуб’єкти-посередники в купівлі-продажу нерухомості, ті, хто торгує дорогметалами за готівку, та ті, хто проводить азартні ігри/лотереї, то — не пізніше за день проведення першої фіноперації або дати встановлення ділових відносин із клієнтом.

Що робити вже працюючим госпсуб’єктам? Вважаємо, що стати на облік треба в проміжку між 01.01.2021 р. і першою фіноперацією, проведеною у 2021 році, або встановленням ділового контакту з клієнтом.

Хоча відносно бухФОП, швидше, ключове — це встановлення ділових відносин. А ось момент проведення фіноперації, вважаємо, стосується фінустанов або суб’єктів, які стають суб’єктами фінмоніторингу у разі супроводу конкретних операцій. Наприклад, госпсуб’єкти-посередники в купівлі-продажу нерухомості.

Куди і як звертатися? Щоб стати на облік, треба звернутися до Держфінмоніторингу.

Зверніть увагу: спілкування з Держфінмоніторингом відбувається в електронному вигляді через так званий е-кабинет. Але якщо з поданням документів в електронному вигляді проблеми, то допускається їх подання в паперовому вигляді поштою з повідомленням про вручення або під розписку (п. 4 Порядку № 850).

Але поки е-кабинет знаходиться в розробці (див. за посиланням: fiu.gov.ua/elektronnij-kabinet.html).

А якщо не встати на облік? За непостановку на облік прямого штрафу ви не знайдете. Адмінвідповідальності лише за факт непостановки на облік немає. А ось у п. 14 ч. 5 ст. 32 Закону № 361 є «гумова» санкція за інші порушення фінмоніторингового законодавства — штраф до 51 тис. грн.

Зверніть увагу на прийменник «до». Річ у тому, що кожен конкретний випадок повинен оцінюватися перевіряючими. Залежно від такої оцінки встановлюється розмір штрафу. Критерії оцінки визначені в ч. 7 ст. 32 Закону № 361 (ср. ). Серед них є, наприклад, фінансовий стан суб’єкта первинного фінмоніторингу або збитки третіх осіб через порушення (якщо суму збитків можна визначити). Тому якщо ви — невеликий ФОП-бухгалтер, а ваші клієнти не замішані в серйозних підозрілих операціях, то, можливо, непостановка на облік не стане причиною спустошення ваших кишень.

Зверніть увагу: якщо ви до 01.01.2021 р. не дотримували рекомендації Держфінмоніторингу і не ставали на облік, то вважаємо, що відповідальність наставати не повинна.

Що у результаті?

Звісно, у зв’язку з тим, що новий порядок набуде чинності з наступного року, можна спробувати погратися з видами діяльності. Наприклад, перепрофілювати послуги в інформаційні (код КВЕД 63.11). Для цього над предметом договору, правами і обов’язками сторін доведеться потрудитися і переформулювати їх.

Але врахуйте два моменти.

По-перше, консультування з податкових питань не врятує. Госпсуб’єкти-консультанти — це такі ж суб’єкти первинного фінмоніторингу, як і бухгалтери-ФОП. По-друге, якщо ваш клієнт потрапить у поле зору Держфінмоніторингу, наприклад, з ознаками легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, то такі фокуси вас не врятують. Це тільки посилить ваші шанси отримати максимальні штрафи.

Ще один варіант — стати бухгалтером — найманим працівником. На них жоден з проблемних фінмоніторингових обов’язків не поширюється. Бухгалтери — наймані працівники не є суб’єктами первинного фінмоніторингу.

Також зверніть увагу на право осіб, які надають фінпослуги, не повідомляти про свої підозри, якщо вони захищають клієнта, представляють його інтереси в судах і в справах досудового врегулювання спорів або надають консультації по захисту і представництву клієнтів (ч. 3 ст. 10 Закону № 361). Так, обов’язок стати на облік залишиться. Так, статус нікуди не подінеться. Але від «стукачництва» можна частково відхреститися. А це додаткова довіра з боку клієнтів!

Залишається під знаком питання і можливість проконтролювати усіх суб’єктів. На перший погляд, це зробити не складно. Відкриваємо ЄДР і переглядаємо види діяльності на предмет спеціальних кодів КВЕД. Але код КВЕД ≠ обов’язок стати на облік у Держфінмоніторингу. Адже робити це треба як мінімум не пізніше за дату встановлення ділових відносин. А немає відносин/фіноперації — немає й обов’язку.

Вичислити «неврахованих», звичайно, можна. Але для цього треба провести серйозну підготовчу роботу. Отримати доступ до даних про операції конкретних госпсуб’єктів. Але перед цим, вважаємо, треба, щоб госпсуб’єктом зацікавилися.

Проте оскільки порядок постановки на облік набуває чинності тільки 1 січня, час вирішити для себе питання ще є.

висновки

  • З 28.04.2020 р. Держфінмоніторинг рекомендував спецсуб’єктам фінмоніторингу (у тому числі бухгалтерам-ФОП) ставати на облік за старим Порядком № 552.
  • З 01.01.2021 р. набуває чинності новий порядок реєстрації суб’єктів первинного фінмоніторингу, серед яких бухгалтери-ФОП.
  • З 01.01.2021 р. ФОП-бухгалтерам треба буде ставати на облік у Держфінмоніторингу не пізніше за встановлення ділових контактів з першим клієнтом.
  • Бухгалтерів, які працюють за трудовим договором, фінмоніторингові правила не стосуються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі