Теми статей
Обрати теми

Спецхарчування та інші обов’язковості

Ольховик Ольга, податковий експерт
У цій статті йтиметься про спецхарчування, спецодяг, спецвзуття, інші засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) та мийні засоби, якими роботодавець зобов’язаний забезпечити працівників згідно із законодавством.

Про те, яким саме спецхарчуванням і якими ЗІЗ, мийними та знезаражувальними засобами, за яких умов повинен забезпечити роботодавець своїх працівників, яким чином відбувається їх видача, ви можете прочитати в «Податки & бухоблік», 2019, № 93, с. 31, 49. Тут зазначимо тільки, що правила видачі лікувально-профілактичного харчування скасували ще у 2018 році, та ось обов’язок роботодавця з його видачі працівникам ніхто не скасовував. Тому відтоді підприємства орієнтуються на свої внутрішні правила, затверджені у вигляді доповнення до колдоговору або у вигляді окремого нормативного акта (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 90, с. 26). А далі зупинимося виключно на облікових і податкових нюансах цих забезпечувальних операцій.

Бухгалтерський облік

Витрати на забезпечення працівників спецхарчуванням обліковують:

— на субрахунку 209 — якщо йдеться про придбання конкретного продукту (молока, газованої солоної води та ін.), який потім видають працівникові. На цьому ж субрахунку відображають мийні та знезаражувальні засоби;

— з використанням рахунків 23 і 26 — у разі забезпечення працівників лікувально-профілактичним харчуванням, приготуванням якого підприємство займається самостійно;

— на рахунку 91 (як звичайне придбання послуг) — якщо лікувально-профілактичне харчування замовляється в підприємства громадського харчування.

При видачі спецхарчування, яке обліковується у складі активів, його вартість списують до складу загальновиробничих витрат — на рахунок 91 (п. 15.8 П(С)БО 16).

ЗІЗ обліковують залежно від їх вартості та строку експлуатації, тобто як:

1) основні засоби (ОЗ) на субрахунку 109 — якщо строк експлуатації ЗІЗ більше 1 року, а вартість перевищує вартісну межу, встановлену підприємством (зазвичай, її встановлюють на податковому рівні — 20000 грн);

2) малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА) на субрахунку 112 — якщо строк експлуатації більше 1 року, але вартість не перевищує вартісного критерію, встановленого підприємством;

3) запаси на рахунку 22 — якщо строк експлуатації ЗІЗ менше 1 року незалежно від їх вартості.

Після введення в експлуатацію необоротні ЗІЗ підлягають амортизації (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 131, 132). Непридатні до подальшого використання ЗІЗ списують з балансу: Дт 131, 132 — Кт 109, 112 і Дт 976 — Кт 109, 112. А оборотні ЗІЗ списують на витратні рахунки відразу при передачі в експлуатацію (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 22). Далі ведуть тільки оперативний кількісний облік таких ЗІЗ у розрізі відповідальних осіб та місць експлуатації.

Податок на прибуток

При визначенні прибуткового об’єкта оподаткування операції з видачі спецхарчування, мийних і знезаражувальних засобів обліковують за бухгалтерськими правилами. Жодних різниць тут, зазвичай, не виникає.

Та й у випадку із ЗІЗ, найчастіше, обійдеться без різниць. І для ЗІЗ-МШП, і для ЗІЗ-МНМА рулюють виключно бухгалтерські правила.

Розраховувати різниці (зі ст. 138 ПКУ) доведеться тільки щодо дорогих ЗІЗ, які підприємство віднесло до складу ОЗ (на субрахунок 109).

Податковоприбуткові різниці можуть виникнути в разі придбання спецхарчування, ЗІЗ у неприбуткових організацій (крім бюджетних установ) або в окремих нерезидентів (п.п. 140.5.4 ПКУ).

ПДВ

Суму вхідного ПДВ, сплаченого у складі вартості обов’язкового спецхарчування, ЗІЗ працівників, за наявності зареєстрованої ПН відносять до складу податкового кредиту. На цьому хотілося б і закінчити розмову про ПДВ. Але ні. Податківці змушують поставити запитання:

Чи відбувається постачання товару при видачі спецхарчування, ЗІЗ працівникам

Видача ЗІЗ точно не вважається постачанням (право власності на ЗІЗ залишається за роботодавцем і до працівника не переходить). І відповідно за цією операцією не виникають податкові зобов’язання з ПДВ. Із цим податківці свого часу погоджувалися (див. лист МГУ ДФС — ЦООВП від 08.12.2015 р. № 26675/10/28-10-06-11). Причому не має жодного значення, вписується обсяг видачі ЗІЗ у встановлені норми чи ні. Не оподатковується ПДВ і операція зі списання повністю зношеного спецодягу. Об’єкт оподаткування ПДВ з’явиться, тільки якщо при звільненні працівник не поверне ЗІЗ, строк використання яких ще не сплив.

А ось у видачі спецхарчування податківці, схоже, бачать постачання. В усякому разі, якщо забезпечення спецхарчуванням відбувається за ініціативою роботодавця (див. БЗ 101.04). Якщо ж ідеться про обов’язкове спецхарчування, постачання вже ніби як і немає. ☺ Принаймні в згаданому роз’ясненні щодо обов’язкового спецхарчування фіскали зазначили тільки, що щодо нього не нараховуються компенсуючі ПДВ-зобов’язання на підставі п. 198.5 ПКУ. Але тільки за умови, що вартість спецхарчування включена до вартості товарів (послуг), операції з постачання яких є об’єктом оподаткування і пов’язані з отриманням доходів.

ПДФО і ВЗ

Згідно з п.п. 165.1.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника не включається вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, мийних і знешкоджувальних засобів, спецодягу, спецвзуття та інших ЗІЗ, якими роботодавець забезпечує платника відповідно до Закону про охорону праці.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не оподатковувану ПДФО вартість спецхарчування та інших обов’язковостей відображають з ознакою доходу «136».

Якщо забезпечення безоплатним харчуванням, мийними засобами, ЗІЗ здійснюється не у зв’язку з виконанням вимог Закону про охорону праці, його вартість включають до оподатковуваного доходу працівників. Базу оподаткування ПДФО визначають із застосуванням натурального коефіцієнта (для ставки 18 % — 1,219512).

Також оподатковувати ПДФО потрібно грошову компенсацію працівникові придбаного ним спецхарчування (див. БЗ 103.04).

У формі № 1ДФ оподатковувану ПДФО вартість безоплатного харчування, мийних засобів, ЗІЗ відображають як додаткове благо з ознакою доходу «126» (див. лист ГУ ДПС у Вінницькій обл. від 29.04.2020 р. № 1733/ІПК/02-32-33-02).

Якщо вартість безоплатного спецхарчування не оподатковується ПДФО, не буде й ВЗ. Інакше з вартості харчування необхідно утримати ВЗ. Але пам’ятайте, що натуральний коефіцієнт для ВЗ не застосовується.

ЄСВ

ЄСВ на вартість обов’язкового спецхарчування, мийних засобів, ЗІЗ у межах норм не нараховують, оскільки такі витрати не належать до фонду оплати праці підприємства на підставі п. 3.19 Інструкції № 5. Крім того, їх вартість не включається до бази нарахування ЄСВ відповідно до п. 5 розд. II Переліку № 1170.

А ось вартість іншого харчування (понад установлені норми або працівникам, які не зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці), а також мийних засобів та ЗІЗ, видача яких здійснюється повз Закон про охорону праці, включається до фонду оплати праці (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5) і є базою нарахування ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі