Теми статей
Обрати теми

Графік перевірок: інструкція із застосування

Амброзяк Наталя, юрист
Про те, як користуватися графіками перевірок, ми писали в далекому ☺ 2019 році*. Відтоді відбулися зміни в нормативці, карантин вніс свої корективи, та й податківці цього року вже встигли внести правки у свій план-графік. Пропонуємо згадати (а комусь і вперше з'ясувати), як орієнтуватися в планах перевірок, а також чи можна радіти, якщо ви в ньому себе зараз не знайшли. Зосередимося на найпопулярніших «героях»: Держпраці і фіскалах.

Про те, як користуватися графіками перевірок, ми писали в далекому ☺ 2019 році1. Відтоді відбулися зміни в нормативці, карантин вніс свої корективи, та й податківці цього року вже встигли внести правки у свій план-графік. Пропонуємо згадати (а комусь і вперше з'ясувати), як орієнтуватися в планах перевірок, а також чи можна радіти, якщо ви в ньому себе зараз не знайшли. Зосередимося на найпопулярніших «героях»: Держпраці і фіскалах.

1 «Податки & бухоблік», 2019, № 16, с. 23.

А як же мораторій?

Карантинний мораторій на планові перевірки працює як для податківців (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, п. 912 розд. VIII Закону № 24642), так і для інших контролюючих органів (п. 3 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX). Але без винятків ця заборона не обійшлася.

2 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Нагадаємо: карантин не переривали і поки продовжили до 30 квітня (див. деталі в «Податки & бухоблік», 2021, № 17, с. 21).

ДПСУ. З 09.02.2021 р. у період карантину податківці можуть прийти з плановою перевіркою до юросіб (на підставі постанови КМУ від 03.02.2021 р. № 89).

Два зауваження з приводу постанови:

1) до її правомірності є великі питання (тобто є підстави для оскарження наказу про призначення перевірки). Подробиці читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28;

2) вона не стосується перевірок з ЄСВ, оскільки постанова КМУ знімає заборону, передбачену в п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Водночас мораторій на ЄСВ-перевірки встановлений у Законі № 2464.

Щодо ФОП та юросіб дозволені також:

1) позапланові перевірки:

— через ліквідацію/реорганізацію юрособи (ліквідацію її відокремлених підрозділів), а також припинення ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ);

— щодо відшкодування ПДВ та/або від'ємного значення цього податку в сумі більше 100 тис. грн (п.п. 78.1.8 ПКУ);

— за заявою платника;

2) фактичні перевірки при порушеннях законодавства в частині поводження з пальним, спиртом етиловим, алкоголем і тютюновими виробами (ліцензування, транспортування, зберігання, оборот, обладнання акцизних складів рівнемірами-лічильниками та/або витратомірами-лічильниками).

Держпраці. Держпраці може прийти в період карантину з плановою перевіркою тільки відносно роботодавців з високим ступенем ризику або вони перевірятимуть дотримання санітарних норм (п. 3 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX).

Шукаємо актуальний графік перевірок

Де? Більшість планів можна знайти на інспекційному порталі (див. за посиланням: inspections.gov.ua). Там можна здійснити пошук, наприклад, за кодом ЄДРПОУ і дізнатися, хто може прийти до вас на планову перевірку, з якого питання і коли. Також можна побачити перелік комплексних заходів контролю.

Крім того, контролюючі органи дублюють плани перевірок на своїх офіційних сайтах. Наприклад, план Держпраці можна знайти за посиланням: dsp.gov.ua («Про службу» → «Планування роботи» → «Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2021 рік»).

Зверніть увагу: ДПСУ не публікує план-графік перевірок на інспекційному порталі. Їм можна ☹, на них вже не поширюється Закон № 877 (ч. 2 ст. 2 цього Закону)3.

3 Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Шукати план податкових перевірок треба виключно на офіційному сайті ДПСУ

Переходимо за посиланням: tax.gov.ua. Далі — «Діяльність» → «Плани та звіти роботи» → «План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік».

Як (не) знайти себе? Плани-графіки, розміщені на сайтах контролюючих органів, вивантажуються у формі електронної таблиці. Для того, щоб знайти (чи не знайти ☺) себе в переліку госпсуб’єктів, треба:

1) натиснути клавіші «ctrl» і «f»;

2) у спливаючому вікні ввести код ЄДРПОУ/ідентифікаційний код або найменування підприємства/П. І. Б. фізичної особи (ФОП);

3) натиснути «знайти далі».

І пам’ятаєте: якщо ви себе не знайшли в плані-графіку — це ще не означає, що цього року перевірок зовсім не буде. Адже є ще позапланові перевірки. Звичайно, у 2021 році не забуваємо про карантинні обмеження для таких перевірок (див. додатково «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 10 і № 13, с. 28).

Чи можуть змінювати план протягом року?

Зміни можуть бути двох видів:

1) технічні (коли за вже включеним у план суб’єктом коригують, приміром, найменування або виправляють інші технічні помилки);

2) фактичні (коли в план, наприклад, вносять якого-небудь нового суб’єкта).

Залежно від типу помилки, а також конкретного держоргану правила будуть різні.

ДПСУ. Як ми сказали вище, Закон № 877 на податківців не поширюється. У них свої правила, встановлені в ст. 77 ПКУ. Причому з 23.05.2020 р. вони сильно змінилися.

Якщо ми говоримо про фактичні зміни, то за загальним правилом їх можна тепер вносити 2 рази на рік: 1 раз — у першому кварталі і 1 раз — у другому. У першому кварталі 2021 року це вже відбулося. Причому з порушенням норм ПКУ двічі: 26 лютого та 29 березня. Дата останніх змін стоїть прямо в найменуванні актуальних таблиць плану-графіка на сайті податківців. Знову ж таки відповідно до ПКУ (п. 77.2)

якщо вас додали в першому кварталі року, то перевірка може початися не раніше 1 липня

У 2021 році у податківців ще є дві законних спроби по внесенню фактичних змін:

1) за загальними правилами ПКУ — у другому кварталі 2021 року (п. 77.2 ПКУ). Якщо вас внесуть у цей період, то перевірка може початися не раніше 1 жовтня поточного року;

2) за Перехідними положеннями ПКУ для перевірок, запланованих на період з 18.03.2020 р. по день закінчення карантину, після закінчення карантину (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У такому разі оновлений план фіскали повинні опублікувати протягом 10 календарних днів з дати закінчення карантину. При цьому підрозд. 10 не встановлює обмежень за строком початку самої перевірки.

Якщо ми говоримо про технічні зміни, то їх можна вносити незліченну кількість разів. Але план з технічними змінами має бути опублікований до 30-го числа місяця, що передує місяцю, в якому має початися перевірка. Тобто, наприклад, ваша перевірка запланована на жовтень 2021 року, і ви в липні 2021 року змінюєте найменування. У такому разі план-графік з вашим новим найменуванням повинен з’явитися не пізніше 30 вересня.

Держпраці. У свій план Держпраці в поточному році фактичні зміни не вносить (втім, як і більшість інших органів). Керуються трудовики правилами з ч. 1 ст. 5 Закону № 877: внесення фактичних змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається.

А ось технічні зміни цілком можливі.

Тут одразу нагадаємо: органи Держпраці також підпорядковуються Закону № 877. Цей документ поширюється на трудовиків з урахуванням особливостей, визначених спеціальною нормативкою (наприклад, КЗпП). Але, по-перше, жоден спеціальний акт не встановлює дозволу на внесення фактичних змін до плану. По-друге, перелік конкретних статей Закону № 877, яких повинен дотримуватися «особливий» орган, тепер стосується лише ліцензійних органів (ч. 6 ст. 2 Закону № 877).

Поява в плані проти правил

Як ми сказали вище, фіскали порушили правила внесення змін. А якщо ви потрапили до плану разом з повторним внесенням змін у першому кварталі, то виникає запитання: як довести, що раніше вас там не було?

Як довести? По-хорошому, доводити, що вас внесли в план-графік за усіма правилами, повинні податківці (ч. 2 ст. 77 КАСУ). У позові достатньо стверджувати, що вас додали з порушенням правил, установлених у ПКУ. А це означає, що наказ про проведення перевірки незаконний.

Ви також можете підкріпити свою позицію посилаючись на попередні редакції плану (до них є доступ на сайті податкової)4

4 Див. за посиланням: tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/plani-ta-zviti-roboti/454940.html

Крім того, можна подати запит на доступ до публічної інформації. Сформулювати його можна так: «Коли (вказати дату) та на підставі якого рішення ТОВ «Ромашка» було включено до плану-графіка перевірок на 2021 рік?».

Направляти такий запит треба в ДПСУ (саме вона, а не місцеві податківці, затверджує план-графік). Відповідь повинні надати протягом 5 робочих днів (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI).

Відмовити в наданні інформації через те, що план-графік опублікований, контролюючий орган не може (ч. 2 ст. 22 цього Закону).

Дали відписку? Вимагайте інформацію вже через суд.

Для цього треба разом із позовом подати заяву про забезпечення доказів (ст. 114 КАСУ), вказавши на витребування інформації про те, коли вас внесли в план-графік.

Навіщо це робити? Проблеми із законністю змін до плану можуть стати підставою для недопуску до перевірки і оскарження наказу про її проведення.

Тільки зауважте: податківці можуть застосувати арешт до майна платника (за п.п. 94.2.3 ПКУ). Адже вони вважатимуть недопуск протиправним. Але з цим можна боротися.

Поки керівник податкової не виніс рішення про застосування арешту або податківці не звернулися до суду із заявою про підтвердження його законності (п. 94.10 ПКУ), треба бігти в адмінсуд і подавати позов з вимогою про визнання наказу про проведення перевірки незаконним.

Коли податківцям треба буде підтвердити законність арешту в суді, то суддя повинен відмовити у відкритті провадження за їх заявою на підставі п. 2 ч. 4 ст. 283 КАСУ.

І зверніть увагу: бігти «поперед батька» і оскаржувати сам факт внесення вас у план-графік не варто. Швидше за все, вам відмовлять у задоволенні позову (постанова П’ятого апеляційного адмінсуду від 20.01.2021 р. у справі № 420/5763/20 // reyestr.court.gov.ua/Review/94326905). Краще все-таки оскаржити наказ про призначення перевірки або використати це як аргумент, оскаржуючи податкове повідомлення-рішення.

Як формується план?

Госпсуб’єкти включаються в план з певною періодичністю. Усе залежить в першу чергу від ступеня ризику. Всього їх три: високий, середній і незначний.

Платників податків з високим ступенем ризику включають не частіше за один раз на рік, із середнім — на 2 роки, з незначним — на 3 роки. У Держпраці інші строки: з високим ступенем ризику — не частіше за один раз на 2 роки, із середнім — один раз на 3 роки, із незначним — один раз на 5 років.

Кожен контролюючий орган установлює критерії самостійно. Критерії ДПСУ встановлені в Порядку № 5245, Держпраці — у постанові КМУ від 20.05.2020 р. № 383.

5 Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524.

Про початок перевірки попереджають?

Контролюючі органи повинні додатково письмово повідомити того, хто перевіряється, не пізніше ніж за 10 днів до здійснення заходу контролю (ч. 4 ст. 5 Закону № 877).

Таке положення міститься і в п. 77.4 ПКУ. При цьому повідомлення про проведення планової податкової перевірки має бути вручене під розписку або направлене рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Також разом із повідомленням направляється копія наказу про проведення такої перевірки.

Це означає, що і Держпраці, і податківці при проведенні планової перевірки повинні направити письмове повідомлення про її проведення.

Що перевіряють?

Держпраці. Питання, які можуть цікавити «трудовиків» у рамках планової перевірки, дивимося у відповідному розділі форми Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу нагляду… (форма 1), затвердженого наказом Мінекономіки від 27.10.2020 р. № 2161. Віднедавна для усіх сфер та усіх видів трудових перевірок одна форма акта.

Можливі предмети перевірок, а також додаток до Акта, який треба буде вивчити, ми розмістили в невеликій таблиці (див. нижче).

Що цікавить Держпраці на планових перевірках?

№ з/п

Предмет перевірки

№ додатка до

Акта за формою 1

1

охорона праці, промбезпека, гігієна праці, вибухонебезпечні матеріали промпризначення, гірничий нагляд

додаток 1

2

дотримання вимог законодавства про працю*

додаток 4

3

зайнятість населення, зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

додаток 5

4

гірничий нагляд під час розробки (ліквідації, консервації):

— родовищ корисних копалин;

— підземних споруд, не пов’язаних з видобутком корисних копалин

додаток 6

* Окрім допуску до роботи неоформлених працівників (див. додаток 3 до Акта). Ці питання перевіряються у рамках інспекційних відвідувань, а не планових перевірок.

Органи ДПСУ. Інтереси податківців, як і інтереси Держпраці, можна зрозуміти з форми акта.

У фіскалів це Зразок форми акта.., затверджений наказом ДФСУ від 01.06.2017 р. № 396. Крім того, предмет податкової планової документальної перевірки визначає п.п. 75.1.2 ПКУ. А це:

— своєчасність, достовірність, повнота нарахування і сплати усіх передбачених ПКУ податків і зборів;

— дотримання валютного та іншого підконтрольного податківцям законодавства (наприклад, з питань РРО, своєчасності розрахунків за договорами у ЗЕД);

— дотримання роботодавцем законодавства відносно укладення трудового договору, оформлення роботодавцем трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Тут не забувайте, що трудове законодавство фіскалів може цікавити тільки у світлі нарахування і сплати зарплатних податків і зборів (ПДФО, військовий збір, ЄСВ).

Водночас якщо податківці фіксують в акті, приміром, неоформлених працівників, то вони штрафувати не будуть, але можуть повідомити про це в Держпраці (п.п. 6 п. 5 Порядку здійснення держконтролю за дотриманням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 р. № 823).

Перевіряється увесь масив бухгалтерської та іншої документації.

Це податкові декларації, фінансова, статистична та інша звітність, регістри податкового і бухобліку, первинка і так далі, пов’язані зі сплатою податків і зборів, а також з іншим підконтрольним податківцям законодавством (РРО, ЗЕД-розрахунки).

Зверніть увагу: планова перевірка може проводитися окремо щодо нарахування і своєчасної сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ за доходами, виплаченими фізичним особам.

Також фіскали можуть використовувати отримані ними документи і податкову інформацію, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Період перевірки за загальним правилом — 1095 днів з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання декларації або уточнюючого розрахунку (п. 102.1 ПКУ).

Цей строк не поширюється на випадки, коли:

— перевіряються питання, пов’язані з ЄСВ. Охоплюється увесь неперевірений період, якщо ЄСВ не перевірявся, — з 01.01.2011 р. (п. 4 розд. І Порядку № 524);

— декларація не була подана;

— посадову особу платника податків (ФОП) засудили за ухилення від сплати грошового зобов’язання або в кримінальному провадженні винесена ухвала (що набрала законної сили) про закриття такого провадження за нереабілітуючими підставами.

Також є низка випадків, коли термін давності призупиняється. Це:

— випадки, перераховані в п. 102.3 ПКУ (наприклад, у 1095-денний строк не включаються дні, що припадають на період незаконного недопуску до перевірки, п.п. 102.3.4 ПКУ);

— у зв’язку з карантином (з 18.03.2020 р. і по день закінчення карантину) (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

ВИСНОВКИ

  • Карантинна заборона на планові перевірки продовжує працювати, але з винятками.
  • Плани перевірок можна знайти на офіційних сайтах контролюючих органів, а також на інспекційному порталі.
  • Податківці можуть змінювати свій план-графік у поточному році усього двічі: один раз — у першому кварталі і один раз — у другому.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі