Теми статей
Обрати теми

Помилка у ф. № 20-ОПП: як виправити?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Роз’яснення ЦМУ ОВП ДПС від 14.04.2021 р. (offi cevp.tax.gov.ua/media-ark/news- ark/463181.html)

Висновок документа

Помилки у ф. № 20-ОПП виправляють, зазначаючи у графі 2 значення «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування)

У роз’ясненні, що коментується, податківці, по суті, повторили тези консультації із БЗ 116.11.

Єдина об’єктивна причина для появи нового роз’яснення — імовірно, зросла кількість помилок у графах 6 і 7 ф. № 20-ОПП через чехарду з кодами КОАТУУ і впровадженням нового Кодифікатора (докладніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 27, с. 27). Мабуть, через це помилки у коді та назві адмінтеродиниці податківці виділяють окремо (хоча порядок їх виправлення, по суті, нічим не відрізняється від інших помилок*).

* Особливості тут можливі хіба що із заповненням графи 11, якщо внаслідок виправлення помилки платник підлягає взяттю на облік у новій податковій і хоче про це заявити через ф. № 20-ОПП, а не у ф. № 17-ОПП.

Ви знаєте, що порядок заповнення ф. № 20-ОПП не передбачає можливості подавати її як уточнюючу (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 50, с. 30). Відтак єдина можливість виправити помилки — це подати ф. № 20-ОПП щодо тих самих об’єктів оподаткування ще раз, але із виправленими даними.

Але якщо повторно відображати у ф. № 20-ОПП інформацію про ті самі об’єкти, і у графі 2 відображати значення «1» (первісне подання), це призведе до задвоєння інформації у Єдиному банку даних. Тому основним способом виправити помилку у ф. № 20-ОПП стає зміна відомостей про об’єкти. Для цього у графі 2 відображається значення «3».

Щоб відрізнити виправлення помилки від об’єктивної зміни відомостей, пропонується:

— поряд із реквізитом, який змінився (вочевидь, у тій самій графі), зазначати у дужках його попереднє значення;

— подавати виправлену ф. № 20-ОПП разом із супровідним листом, в якому інформувати про виправлення помилок.

Ні те, ні інше не передбачено Порядком № 1588**. Але якщо подати супровідний лист — не проблема, то з дужками може виникнути технічна складність. На практиці у деяких графах ф. № 20-ОПП поставити дужки неможливо. Яким же чином діяти?

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

На нашу думку, доцільно власне у ф. № 20-ОПП просто зазначати виправлену інформацію, не наводячи помилкові дані у дужках. Якщо вже податківці так хочуть побачити, яку саме графу ви виправляли і яким було її помилкове значення, можна надати їм цю інформацію в тому самому супровідному листі.

У який строк виправляти помилки у ф. № 20-ОПП? Податківці прямо про це нічого не говорять. Вони тільки посилаються на п. 8.5 Порядку № 1588, який стосується «звичайних» змін. Щодо них податківці хотіли бачити ф. № 20-ОПП оновленою протягом 10 робочих днів після того, як відбулися зміни. Якщо взяти до уваги цю аналогію, помилку слід виправляти протягом 10 робочих днів із дня виявлення.

Враховуючи те, що суди підтримують податківців у їхньому бажанні штрафувати за ф. № 20-ОПП на підставі п. 117.1 ПКУ***, рекомендуємо не зволікати з виправленням помилок у цьому звіті. Адже п. 117.1 ПКУ говорить не лише про неподання облікових відомостей, але і про подання їх з помилками.

*** Про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 75, с. 17.

Ну і якщо суть помилки у задвоєнні інформації про той самий об’єкт, ця помилка виправляється не через зміну відомостей, а через закриття зайвого об’єкта (значення «6» у графі 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі