Теми статей
Обрати теми

Що буде у травні

Оприлюднення фінзвітності. Прийшов час оприлюднювати фінзвітність великим підприємствам, які не є емітентами цінних паперів, середнім підприємствам, а також іншим фінансовим установам, що належать до мікропідприємств та малих підприємств.

Ці суб’єкти зобов’язані оприлюднити річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським висновком до 1 червня. Зробити це слід на своїй вебсторінці (у повному обсязі).

Детально про оприлюднення фінзвітності читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 21, с. 5.

Платник ЄП і об’єднана звітність. ФОП-спрощенці груп 1 — 3 подають додаток 1 щодо суми нарахованого і сплаченого ЄСВ за себе тільки при звітуванні з ЄП за рік. Тобто ФОП груп 1 — 2 подають цей додаток разом із річною декларацією, а ФОП групи 3 разом із декларацією за VI квартал. Отже, ФОП — платники ЄП групи 3, звітуючи за І квартал 2021 року (не пізніше 11.05.2021 р.), додаток 1 до декларації з ЄП не подають. Детально про це у «Податки & бухоблік», 2021, № 29, с. 22.

Екозаява. Платник екоподатку, який у 2020 році був платником екоподатку, а з початку 2021 року не здійснює забруднення навколишнього середовища, щоб не звітувати з екоподатку у 2021 році, має скласти заяву в довільній формі про відсутність у нього об’єкта екологічного податку. Таку заяву слід подати фіскалам за місцем розташування джерел забруднення (п. 250.9 ПКУ).

Подати таку заяви слід до спливу граничного терміну подання декларації з екоподатку за I квартал 2021 року. Тобто у нашому випадку — не пізніше 11 травня 2021 року. Інакше доведеться подавати декларації з екоподатку навіть за відсутності об’єкта оподаткування увесь 2021 рік.

Тим суб’єктам, які у минулому (2020) році платниками екоподатку не були, подавати таку заяву не потрібно.

Газ для автомобілів. З 5 травня починає працювати новий Техрегламент щодо вимог до газу скрапленого для автомобільного транспорту, комунально-побутового споживання та промислових цілей (постанова КМУ від 29.07.2020 р. № 667).

При цьому на пів року з 5 травня на ринок буде допускатися газ, який було введено в обіг до цієї дати і показники якості якого не відповідають усім чи окремим вимогам цього Техрегламенту.

Контролювати дотримання вимог цього Техрегламенту буде Держекоінспекція.

Техрегламенти. У травні, крім Техрегламенту вимог до скрапленого газу, вводяться в обіг ще декілька техрегламентів, а саме:

— 6 травня починає діяти Техрегламент енергетичного маркування обігрівачів приміщень (наказ Міненергетики від 07.10.2020 № 646). Він не поширюється протягом 6 місяців на обігрівачі, введені в обіг до цієї дати;

— 9 травня починає діяти нова редакція Техрегламенту назв текстильних волокон і відповідного етикетування та маркування вмісту складників сировинного складу текстильних виробів (наказ Мінекономіки від 28.07.2020 р. № 1408).

Крім того, з 14 травня оновлено техрегламенти щодо енергетичного маркування кондиціонерів повітря та циркуляційних насосів, у тому числі для питної води (постанова Кабміну від 11.11.2020 р. № 1097).

Вимоги до QR-коду. З 9 травня набувають чинності оновлені Правила формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів (постанова Нацбанку від 01.02.2021 р. № 11).

Саме спираючись на ці оновлені вимоги, учасники безготівкових розрахунків у разі використання для здійснення переказів QR-коду мають забезпечити його формування та використання.

Карантин. Карантин триватиме до кінця червня 2021 року. Отже, у травні продовжиться дія введених раніше карантинних послаблень, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, призупинення строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 11.

Що стосується мораторію на податкові перевірки, то Кабмін скасував його дію для окремих податкових перевірок (зокрема й щодо ЄСВ). Про законність такого скасування читайте у «Податки & бухоблік», 2021, № 13, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі