Теми статей
Обрати теми

Головний РРО-штраф у 2022 році: чого чекати

Нестеренко Максим, податковий експерт
Порушення законодавства про РРО має наслідком відчутні штрафи. Їх чимало, а конкретні розміри штрафів установлено ст. 17 Закону про РРО залежно від типу порушення. Однак у цій статті будемо говорити лише про один із РРО-штрафів, який у 2022 році суттєво зростає. Щодо решти штрафів у цілому буде актуальною наша стаття в «Податки & бухоблік», 2020, № 86, с. 2.

Про які порушення йдеться? Штраф, про який ми будемо говорити, визначено у п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Ця норма називає нам чотири порушення:

— розрахункову операцію не проведено через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи;

— розрахункову операцію проведено через РРО/ПРРО або РК* на неповну суму вартості проданих товарів/послуг;

* У випадках, коли Закон про РРО дозволяє використовувати КОРО і РК замість РРО/ПРРО.

— не видано розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує виконання розрахункової операції;

— розрахункову операцію проведено без використання РК*.

Тобто фактично ідеться про невиконання господарюючим суб’єктом обов’язків, що визначені пп. 1, 2 ст. 3 Закону про РРО. На практиці це найбільш типові порушення РРО-законодавства. Вони свідчать або про безРРОшну торгівлю як таку, або про приховування частини виручки. Також при цьому порушується право покупця отримати чек. Як правило, такі порушення вчиняються в комплексі. Тобто якщо розрахункову операцію не проведено через РРО/ПРРО, ясна річ, чек РРО покупцю теж не видають. Тому усі ці порушення фактично об’єднують один мотив і штраф.

Чи врятує карантин? Наразі продовжує діяти карантинний мораторій на податкові перевірки (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Оскільки контроль за РРО-законодавством покладено на податківців, то і перевірки, пов’язані з РРО, в період мораторію більшості господарюючих суб’єктів не допікають**. Однак за власне порушення РРО-законодавства, вчинені під час карантину, ніхто від штрафів не звільняє.

** За винятком торгівлі алкоголем і тютюном. Тут мораторій не працює.

Карантинний мораторій на штрафи стосується тільки порушень податкового законодавства (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), а РРО-законодавство податковим не є (п. 3.1 ПКУ). Тож якщо ви здійснили РРО-порушення під час карантину — можна притягнути вас до відповідальності після того, як закінчиться мораторій на перевірки. Про це прямо говорили самі податківці (див. лист ДПСУ від 26.03.2020 № 1249/6/99-00-05-04-01-06/ІПК). А якщо ви торгуєте алкоголем чи тютюном — вам штраф може світити вже зараз (див. п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Розмір штрафу. Це фактично — головна новина 2022 року. Починаючи з 01.01.2022 припиняє свою дію перехідна норма п. 11 розд. ІІ Закону про РРО. Ця норма тимчасово пом’якшувала штрафи, встановлені п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Розмір цих штрафів, нагадаємо, встановлено у відсотках від вартості товарів чи послуг, проданих із порушеннями. Так от,

починаючи з 1 січня замість перехідних 10 % за перше і 50 % за кожне наступне порушення запрацюють повноцінні штрафи — відповідно 100 % за перше і 150 % за кожне наступне порушення

Варто нагадати, що РРО-порушення штрафуються за законодавством, чинним саме на момент виявлення порушення, а не на момент його вчинення (див. п. 11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та інформлист ВАСУ від 24.11.2011 № 2198/11/13-11). У цьому сенсі карантинний мораторій на перевірки має всі шанси зіграти з господарюючими суб’єктами злий жарт. Якби їх перевірили у 2021 році, то за виявлені порушення (встановлені п. 1 ст. 17 Закону про РРО) їх би оштрафували за перехідними нормами. А от якщо порушення виявлять у 2022 році, штраф за нього вже буде повноцінним. Хай навіть саме порушення вчинене ще до 01.01.2022 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 98, с. 24).

Кількість порушень. Це чи не ключове питання у спорах між податківцями й бізнесом щодо РРО-штрафів. Як рахувати кількість порушень, названих у п. 1 ст. 17 Закону про РРО? Адже якщо порушення визнається повторним, сума штрафу буде більшою. На думку податківців, кожна операція з продажу товарів без РРО є окремим порушенням. Тобто навіть якщо в один і той самий день ви здійснили десять операцій без проведення їх через РРО/ПРРО, кожну із них вони хочуть штрафувати окремо. Причому дев’ять із десяти порушень податківці вважатимуть наступними і штраф за них накладатимуть підвищений.

Такий підхід фіскали мотивують тим, що продаж товарів без їх проведення через РРО/ПРРО або ж невидача покупцям розрахункових документів — це НЕ триваюче порушення. Тож, на думку податківців, кожне наступне незастосування РРО/ПРРО чи невидача чека при продажу товару буде вважатись повторним порушенням (див. БЗ 109.18).

А от Верховний Суд має іншу думку. Суд вважає, що непроведення операцій через РРО — це продовжуване порушення. Тобто низка ідентичних проступків, які вчиняються неодноразово з однаковою метою, формою вини, тими ж суб’єктами, засобами дії і які складають у сукупності єдине правопорушення (див. постанову ВС від 27.08.2020 у справі № 815/4014/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/91252396).

Значення акта перевірки. Крім розміру штрафу, порушення, перелічені в п. 1 ст. 17 Закону про РРО, об’єднує ще одна обставина — штрафувати за них вас можуть, лише якщо порушення встановлено в ході перевірки. Тож майте на увазі:

штрафувати за вищеназвані порушення вас можуть лише на підставі акта перевірки і ніяк інакше

І, звичайно, від штрафу можна відбитися, якщо довести, що викладені в акті обставини насправді не відбулися (див. постанову ВС від 25.11.2021 у справі № 810/2780/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/101404410).

До речі, податківці дають собі право здерти з вас штраф, навіть якщо їхній акт перевірки складений із помилками. За умови, що допущені ними помилки не підтверджують та/або не спростовують наявність факту порушення (БЗ 109.18). Тож якщо будете прискіпуватися до складеного податківцями акта перевірки — готуйтеся до тривалої боротьби!

Строки давності. Загальний строк давності для РРО-порушень — 1095 днів, як і для будь-яких порушень, які податківці можуть виявити при перевірці (п. 102.1, ст. 114 ПКУ, БЗ 109.19). А в наших реаліях строк давності ще й буде продовжено на весь період дії карантину, оскільки на цей період податкові строки давності зупинено (див. п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У будь-якому випадку «злити» строки давності РРО-порушень «під шумок» карантину не вийде.

До речі, не до кінця зрозуміло, яким чином рахувати строк давності для РРО-порушень. Абзац третій п. 102.1 ПКУ визначає, що стартовою точкою при обрахунку строку давності має бути день, коли вчинено РРО-порушення. Однак на практиці такий день буває складно визначити. Наприклад, якщо господарюючий суб’єкт видав чек РРО, але зробив це не при отриманні товару чи послуги покупцем, а пізніше. Формально тут є порушення п. 2 ст. 3 Закону про РРО, але застосувати штраф — проблематично. Докладніше про несвоєчасно пробиті чеки читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 51, с. 29.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі