Теми статей
Обрати теми

Перехід на сільгоспЄП і ПДВ

Нестеренко Максим, податковий експерт
У групу 4 переходить платник єдиного податку іншої групи. Яким чином цей перехід відображається на обов’язку такого платника реєструватися платником ПДВ?

Зареєструватися платником ПДВ зобов’язана будь-яка особа (п.п. 14.1.139 ПКУ), в якої обсяг ПДВ-оподатковуваних операцій протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 млн грн (п. 181.1 ПКУ)*.

* Про те, як рахувати цей 1-мільйонний обсяг, читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 8.

Винятком тут є лише особи, які є платниками ЄП груп 1 — 3. Для них усе залежить від обраної ставки. Якщо говорити про єдиноподатників групи 3, то вони можуть обрати ПДВшну ставку 3 % (п.п. 1 п. 293.3 ПКУ) або безПДВшну ставку 5 % (п.п. 2 п. 293.3 ПКУ). Тобто їх ПДВшний статус прямо від 1-мільйонного обсягу не залежить. А ФОП груп 1 і 2 взагалі за визначенням безПДВшники (пп. 293.1, 293.2 ПКУ)**.

** Докладно про «взаємовідносини» єдиного податку і ПДВ-реєстрації читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 13.

Отже, правила обов’язкової ПДВ-реєстрації не поширюються на єдиноподатників груп 1 — 3. А от «сільськогосподарську» групу 4 ст. 181 ПКУ із загальних правил обов’язкової ПДВ-реєстрації жодним чином не виключає.

Податківці додатково наголошують, що платниками ПДВ можуть бути дві категорії єдиноподатників: (1) платники групи 3, які обрали ставку ЄП 3 %; (2) сільгосптоваровиробники — платники ЄП групи 4 (БЗ 101.01).

Тож при переході єдиноподатника-безПДВшника на сільгоспЄП розпочнуть діяти стандартні правила ПДВ-реєстрації. А оскільки сільгосптоваровиробником у розумінні ПКУ може бути як юридична, так і фізична особа (п.п. 14.1.235 ПКУ), сміливо можна стверджувати: стандартні правила торкнуться як юросіб-сільгоспників, так і ФОП-фермерів.

Це означає, що єдиноподатник-безПДВшник, який переходить на сільгоспЄП, негайно стає особою у розумінні п.п. 14.1.139 ПКУ. Відповідно на нього негайно починають поширюватися загальні правила обов’язкової ПДВ-реєстрації. І якщо обсяг його оподатковуваних операцій перевищує 1 млн грн, «закриватися» від обов’язкової ПДВ-реєстрації статусом єдиноподатника більше не вийде.

Згідно з п.п. 6 п. 3.6 Положення № 1130 платник сільгоспЄП реєструється платником ПДВ за загальними правилами і незалежно від дати переходу на групу 4. Відтак, тим, хто перевищив 1-мільйонний поріг, Заяву за ф. № 1-ПДВ при переході до групи 4 з інших груп потрібно подати не пізніше 10-го числа календарного місяця, в якому на єдиноподатника почали поширюватися загальні правила обов’язкової ПДВ-реєстрації (п. 183.2 ПКУ).

Іншими словами, заява подається не пізніше 10-го числа першого місяця роботи на сільгоспЄП. Юрособи-сільгоспники зазвичай переходять до групи 4 з початку року. Тому їм заяву слід подати не пізніше 10 січня. А от ФОП-фермерам податківці дозволяють стати платниками сільгоспЄП з початку будь-якого кварталу (БЗ 107.02). Відповідно вони повинні орієнтуватися на строк не пізніше 10 квітня, 10 липня чи 10 жовтня. Ясна річ, з урахуванням п. 183.6 ПКУ. Тобто можна перенести граничний строк подання заяви на перший наступний робочий день, якщо 10-го числа якогось із цих місяців був вихідний.

Новоспечений платник сільгоспЄП, який не зареєструвався ПДВшником, хоча зобов’язаний був це зробити, починаючи з 11-го числа першого місяця на сільгоспЄП несе відповідальність за несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника, але без права на податковий кредит (п. 183.10 ПКУ). Докладно про це у «Податки & бухоблік», 2019, № 65, с. 11.

А як щодо єдиноподатників-ПДВшників, які перейшли на групу 4 із групи 3 зі ставкою 3 %? Для них факт переходу сам по собі нічого не значить. Жодних додаткових дій у зв’язку з переходом на сільгоспЄП, щоб і далі бути платником ПДВ, вони вчиняти не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі