№14

Податки & бухоблік, лютий, 2021/№ 14 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Запаси та їх класифікація Напевно, кожному підприємству тією чи іншою мірою доводиться мати справу із запасами. І, звісно, важливо знати особливості бухгалтерського та податкового обліку таких активів. Про них ми й поговоримо в цьому спецвипуску. Зокрема, ви дізнаєтеся про формування первісної вартості запасів і про відображення в обліку їх надходження, використання та вибуття «на сторону». Крім того, окремо зупинимося на способах обліку транспортно-заготівельних витрат, а також поговоримо про «облікові родзинки» окремих видів ТМЦ. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова та Максим Нестеренко.
  • Надходження запасів Надходження запасів — це початковий етап їх «життя» на підприємстві. Запаси можуть бути придбані за грошові кошти (у національній або в іноземній валюті), отримані в обмін на інші активи чи безоплатно, а також внесені до статутного капіталу. Як відображати надходження запасів на підприємство в кожному конкретному випадку? Якими первинними документами це оформляти? Як надходження запасів впливатиме на податковоприбутковий і ПДВ-облік? Про це поговоримо саме зараз!
  • Запаси в господарській діяльності Запаси, що надійшли на підприємство, використовуються в його діяльності. Крім того, підприємство може нести втрати, пов’язані з псуванням і нестачею запасів, зарахованих на баланс. Про те, як ці операції відображають у бухгалтерському та податковому обліку, і поговоримо. Також із цього розділу ви дізнаєтеся, в яких випадках проводять і як обліковують уцінку та дооцінку запасів.
  • Вибуття запасів (ч. 1) Далеко не завжди запаси, що надійшли на підприємство або вироблені ним, закінчують свою життєдіяльність шляхом використання в його господарській діяльності*. Іноді їх «доля» складається інакше. Так, вони можуть вибути у зв’язку з: 1) реалізацією за грошові кошти в національній або іноземній валюті; 2) безоплатною передачею; 3) унесенням до статутного капіталу іншого підприємства; 4) поверненням постачальнику тощо. Як такі операції відобразити в бухгалтерському та податковому обліку юрособи, ви можете дізнатися з цього розділу спецвипуску.
  • Вибуття запасів (ч. 2)
  • Транспортно-заготівельні витрати Придбання (отримання) запасів зазвичай супроводжують витрати із заготівлі та доставки цінностей до місця їх використання, які іменуються транспортно-заготівельними (ТЗВ). Про них і йтиметься у цьому розділі спецвипуску.
  • Особливості обліку окремих видів запасів Коли всі загальні питання обліку запасів позаду, поговоримо про окремі види ТМЦ, що мають специфічні «облікові родзинки». І першими на нашому шляху будуть малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП).
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі