Теми статей
Обрати теми

Ведення Книги — прощальні тонкощі

Павленко Олексій, податковий експерт
Цей матеріал присвячуємо Книзі обліку доходів (і витрат) платниками єдиного податку (ЄП). Звісно, у першу чергу мова піде про заповнення Книг у 2020 році, про різні ситуації і нюанси, які пов’язані з карантином «імені COVID-19». Також поговоримо про відповідальність за неведення Книг тощо. А от у цьому році статус Книг уже змінився.

Книга-2020: «ковідні» перипетії

Ведення Книг обліку доходів* (далі — Книга) для платників ЄП у 2020 році ще було обов’язковим. Нагадаємо, що форми Книг для ФОП-єдинників та порядки їх ведення (зокрема, Порядок № 579) були затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579, який з 01.01.2021 р. вже втратив чинність**!

* У ФОП — платників ПДВ групи 3 — Книга обліку доходів і витрат.

** Згідно з наказом Мінфіну від 26.11.2020 р. № 728.

Водночас уведення карантину й призупинення деяких видів діяльності, а також податкових перевірок вплинуло й на ведення ФОП-єдинниками Книг. Дехто з ФОП взагалі припинив їх вести. Гадаємо, такий підхід навряд чи є поміркованим, адже мораторій на перевірки може невдовзі і закінчитись — і тоді доведеться заповнювати Книги в поспіху… Тому таким ФОПам-нехлюям краще «залатати дірки» у Книгах завчасно. До того ж якісно заповнена Книга дозволить вам без проблем скласти й подати декларацію з ЄП за 2020 рік.

Надалі мова йтиме переважно за Книги ФОП-єдинників, які не є платниками ПДВ. Але майже все, що викладено нижче, можна віднести й до Книги обліку доходів і витрат ФОП на ЄП, які сплачують ПДВ. З тією відмінністю, що цей вид Книги має ще витратний розділ ІІ. А от в дохідному розділі І цього виду Книги все ідентичне, за винятком лише однієї додаткової графи — для доходу від списання простроченої кредиторської заборгованості...

Книги та «юні» ФОПи. У минулому році «юним» ФОП-єдинникам (тим, у кого ведення Книг повинно було розпочатися після введення карантину) було дозволено вести облік доходів і витрат без використання Книг. Але — за умови подання фіскалам належно заповнених Книг для реєстрації протягом трьох місяців з дня прийняття рішення про відміну карантину. Це передбачено у п.п. 2 п. 37 «антиCOVIDної» постанови КМУ від 22.07.2020 р. № 641. Але карантин зустрів з нами Новий рік і уже продовжений аж до весни. Водночас

обов’язковість ведення Книги з 2021 року припинена й офіційно вже скасовано і самі форми Книг

Тобто у «юних» ФОП на ЄП обов’язок вести Книги у 2021 році вже відпав, а от обов’язок подати фіскалам для реєстрації Книги з минулорічними записами ще залишився. Однак після введення у минулому році карантину багато місцевих податкових відмовляють ФОП-єдинникам (причому не тільки «юним»!) у реєстрації Книг. Тож цікаво, чи спрацює цей механізм реєстрації заповнених Книг після карантину, чи його таки скасують?..

А тим, у кого закінчилися в минулому році Книги, а також і «юним» ФОП ми б радили перевірити та/або довести до ладу свій облік. Тобто щоб у незареєстрованих Книгах були зроблені всі необхідні записи до 01.01.2021 р. До того ж у минулому році Книга ще відігравала роль індикатора оприбуткування ФОП надходжень у готівковій формі. Крім того, навіть якщо податківці не зареєструють Книги, все одно радимо їх зберігати відповідні 1095 днів.

Книга-2021: історія скінчилася?

Починаючи з 1 січня Книгу за бажанням можна залишити як форму для обліку і заповнювати її з будь-якою періодичністю, але не рідше одного разу на місяць (див. п. 296.1 ПКУ). Останнє також матиме значення для оприбуткування готівки з 2021 року, якщо ви оберете саме Книгу для подальшого ведення обліку.

Детальніше щодо долі Книг, починаючи з 2021 року, та ведення ФОП-єдинниками податкового обліку, а також щодо оприбуткування готівкових надходжень читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 19 та № 102, с. 20.

Але зараз нам більше цікаві справи минулого 2020-го — коли Книги надто багато значили для єдинників — адже ще треба подати звітність за це «минуле».

Нюанси ведення обліку в Книзі

А тепер нагадаємо, як потрібно було заповнювати Книгу у разі здійснення усіляких специфічних операцій, щоб ви могли перевірити самі себе та/або «залатати дірки» у Книгах.

Готівка/безготівка. За підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, ФОП на ЄП був повинен у минулому році здійснити запис у Книзі у гривнях з копійками із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Причому отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги повинна була заноситись до Книги протягом податкового (звітного) періоду окремими рядками (ч. 2 п. 6 Порядку № 579, 107.01.06 БЗ):

— у грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій);

— у матеріальній або нематеріальній формі.

Якщо дохід протягом дня не було отримано, то Книга за такі дні не заповнюється (див. 107.01.06 БЗ).

Таким чином, у ті дні, коли дохід був фактично отриманий, підприємець повинен у Книзі за день розбивати дохід у грошовій формі на готівковий та безготівковий. Тобто

окремо зазначаються підсумкові суми безготівкових та готівкових надходжень за день їх надходження, а також із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік

Окремої графи, щоб зазначати форму розрахунків, у Книзі нема. Чітких роз’яснень, яким чином окремо зазначати в Книзі готівкові і безготівкові надходження, теж не було. Тому ФОП, які отримували дохід за день і готівкою, і безготівкою, зазвичай зазначали за день підсумкову суму, яку нижче розписували на дві окремі суми. Якщо ж готівкових та/або безготівкових надходжень у якісь дні не було, то зазначати відповідні порожні рядки у Книзі не потрібно (див. далі приклад 1).

Інвалютні доходи. Дохід ФОП-єдинника визначається за фактом надходження грошових коштів на його рахунок (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). Це стосується, зокрема, й надходжень від експортних та інших операцій в інвалюті. Саме дата надходження коштів і буде датою ЄП-доходу (п. 292.6 ПКУ). Але тут єдиннику слід застосовувати «валютні» правила. Згідно із якими дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним курсом НБУ до іноземної валюти на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ). Сума інвалютного доходу, перерахована у гривні з копійками, відображається у гр. 2 Книги.

А якщо ФОП захоче продати свої валютні надходження? Чи потрібно йому уключити до складу своїх доходів позитивну різницю між сумою коштів, отриманих від продажу такої валюти, і сумою ЄП-доходу, яку він раніше відобразив при надходженні такої валюти (за курсом НБУ)? Фіскали тут (див. БЗ 107.01.03) ліберально роз’яснили, що

позитивна різниця від продажу банком іноземної валюти за дорученням ФОП-єдинника не є його доходом

Перерахунок інвалюти у зв’язку з подальшими змінами курсу НБУ ФОП (на відміну від юросіб) не здійснює. Звісно, і доходи, і Книгу подальші курсові коливання не зачеплять…

Посередники. У ФОП-посередників згідно з п. 292.4 ПКУ доходом для цілей ЄП є сума отриманої винагороди. І тому формально вони повинні заносити до Книги тільки суми коштів, отриманих у вигляді винагороди.

Але, як уже згадувалось, Книги для ФОП у 2020 році ще відігравали дві облікові ролі: податкову (для заповнення звітності, обчислення ЄП та контролю розміру доходу), а також касову (адже запис доходу в Книгу для більшості ФОП означає й оприбуткування готівки).

Тому страх бути оштрафованими за неповне оприбуткування готівки спонукав їх починаючи з 2018 року заносити до Книг повністю всі суми отриманої готівки, включаючи й ту її частину, котра підлягала передаванню принципалу. Ідентично (у повній сумі) вони відображали в Книзі й доходи, отримані безготівково.

Поготів, що й податківці (БЗ 107.01.06) вимагали від них того ж самого! Але при цьому додавали, що до декларації з ЄП до доходу треба включати лише суму винагороди.

Аналогічним чином фіскали наказували заповнювати Книгу й ФОП-єдинникам, які виступають як турагенти (лист ДПСУ від 24.12.2019 р. № 2145/6/99-00-04-07-03-15/ІПК). Тому ми радили посередникам відображати у Книгах отримані доходи повністю, але для зручності заповнення декларації виділяти із загальної суму свого ЄП-доходу — отриманої винагороди.

Зазвичай це робили так. У гр. 2 Книги зазначали загальну суму. А суму, яка йде принципалу, зазначали (віднімали) у гр. 3. У гр. 6 (та 4) відображали тільки суму винагороди, що залишається посереднику*. Й для цілей заповнення ЄП-декларації орієнтувались саме на підсумкові суми з гр. 6.

* Якщо винагорода перераховувалася принципалом ФОП-посереднику окремо, то у гр. 3 зазначали (віднімали) усю отриману суму, а винагороду за датою її отримання відображали у гр. 2 (та гр. 6).

Приклад 1. ФОП-комісіонер за договором комісії реалізує товари. Виручку він отримує в повній сумі (як готівкою, так і у безготівковій формі). Комісійна винагорода, яку він залишає собі, становить 10 %. Решта одразу перераховується комітенту. Записи в Книзі здійснюються тільки у дні (й у формі) одержання доходів:

1

2

3

4

5

6

7

8

03.12.2020

у т. ч.

18000,00

16200,00

1800,00

1800,00

готівка

3000,00

2700,00

300,00

300,00

безготівка

15000,00

13500,00

1500,00

1500,00

04.12.2020

безготівка

20000,00

18000,00

2000,00

2000,00

11.12.2020

готівка

7000,00

6300,00

700,00

700,00

Турзбір. Податківці справедливо (з посиланням на п. 296.10 ПКУ) роз’яснили, що суми турзбору не включаються до доходу ФОП-єдинників (БЗ 107.01.03), відповідно й у ЄП-декларації вони не відображаються. Але при цьому вони рекомендували зазначати у Книзі й ці суми в доходах, тому що тоді Книга виконувала ще й роль індикатора оприбуткування готівки. Алгоритм заповнення Книги у цьому випадку такий самий, як і для посередників: у гр. 2 зазначається загальна сума отриманих коштів, у гр. 3 — сума турзбору, у гр. 4 та 6 — решта (фактична сума ЄП-доходу).

Коли банк бере з доходу комісію. Непоодинокі на практиці ситуації, коли банки від суми доходу ФОП-єдинника спочатку утримують свої комісійні, а потім решту зараховують на поточний рахунок ФОП (наприклад, коли розрахунки йдуть через платіжні термінали, LiqPay та інші системи). У цих випадках податківці наполягають на включенні до доходу (і до Книги) усієї суми повністю, а не тієї, що фактично зарахована на поточний рахунок (див., наприклад, лист ДФСУ від 16.10.2018 р. № 4435/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК).

Повернення грошей. Графа 3 Книги передусім призначена для відображення саме таких операцій. Проблеми тут виникають, коли повернення ФОП коштів (раніше отриманого авансу тощо) призводить до від’ємного значення у гр. 4 та 6 Книги, у зв’язку з відсутністю в такий день доходів у необхідній сумі, яка б перекрила повернуту суму*.

* Детально щодо проблем відображення в Книзі повернення грошей, коли воно призводить до від’ємного значення, ми писали в «Податки & бухоблік», 2019, № 39, с. 13.

На думку фіскалів, суми з від’ємним значенням у цих графах Книги взагалі бути не може (БЗ 107.01.06)

Вважаємо такий підхід некоректним. Адже ФОП має зменшити свій дохід при поверненні коштів покупцю, про це прямо говорить п.п. 5 п. 292.11 ПКУ (ср. ). Тут, звісно, можна піти й шляхом «виправлення помилки» (див. нижче), але вважаємо це теж неправильним, адже помилки у Книзі при отриманні коштів не було. Ті, хто не хоче сперечатися з фіскалами, у дні повернення коштів відображають у гр. 3 частину суми повернених коштів, яка не більша за розмір отриманого доходу (що зазначений у гр. 2). Лишок поверненої суми переносять на інший день, коли отримано дохід. І так доти, доки отриманий дохід не покриє поверненої суми…

Виправлення помилок. Платникам ЄП дозволяється робити в Книгах виправлення виявлених помилок. Щоб внести корективи до Книги, ФОП має зробити у Книзі також чорнилом темного кольору або кульковою ручкою запис у новому (!) рядку з відображенням від’ємного або додатного значення. Цей запис слід вносити до Книги датою допущення помилки, а не датою фактичного здійснення виправлення. Внесення такого коригуючого запису слід засвідчити підписом платника податку, тобто ФОП (п.п. 3 п. 3 Порядку № 579).

Детально щодо виправлення помилок в Книзі читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 39, с. 13.

Приклад 2. 14.12.2020 р. у Книзі було недовідображено готівкового доходу в сумі 1700 грн 50 коп, а 21.12.2020 р. було відображено на 5050 грн більше безготівкового доходу. У Книзі новими рядками з зазначенням дат допущення помилок робляться записи:

1

2

3

4

5

6

7

8

14.12.2020

готівка

1700,50

1700,50

підпис

21.12.2020

безготівка

-5050,00

-5050,00

підпис

Якщо помилка виправляється в наступному періоді і за період помилки вже були підбиті підсумки, то потрібно буде виправити аналогічними записами ще й відповідні підсумкові суми за місяць/квартал/рік, в яких були допущені помилки. При цьому у гр. 1 Книги вже буде зазначений відповідний місяць/квартал/рік, у якому були допущені помилки.

Штрафні санкції за «Книжні» порушення

Відповідно до п. 300.1 ПКУ платники ЄП несуть відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати сум ЄП, а також за своєчасність подання податкових декларацій. А ось якщо ФОП не вів або вів з порушенням Книгу, йому загрожує тільки адмінштраф у розмірі від 85 до 136 грн відповідно до ст. 1641 КУпАП (див. 107.04 БЗ). Тож коли перевірки відновляться, не виключаємо, що фіскали прагнутимуть штрафувати за неведення у 2020 році ФОП-єдинниками Книги. Адже санкції з КУпАП за порушення, вчинені в період карантину, не потрапили під дію мораторію. Але якщо Книгу фіскалам для післякарантинної перевірки взагалі не надасте, то отримаєте штраф за п. 121.1 ПКУ 1020 грн. Штрафний мораторій з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і тут вас не врятує.

Щодо штрафів за неоприбуткування готівки у Книзі, то, навіть якщо вважати, що за це можливий штраф за ст. 16315 КУпАП (як того прагнуть фіскали), тут за 2020 рік може врятувати мораторій на перевірки. Адже строк давності становить два місяці з моменту вчинення порушення (ст. 38 КУпАП). Детальніше про це читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі