Теми статей
Обрати теми

Якщо перевіркою зменшено ПЗ з ПДВ

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
А якщо, навпаки, вийшло неймовірне — перевіркою встановлено, що платник з головою задекларував податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і сплатив податку більше, ніж належить? Тобто фактично переплатив податок. Що робити з переплатою?

Якщо перевіркою виявлено завищення ПЗ з ПДВ (надміру задекларований податок у ряд. 18 декларації — по суті, переплата), платник може отримати ППР форми «Р» (п. 2 розд. II Порядку № 1204). Оскільки цим ППР оформляють як заниження, так і завищення ПЗ. У ньому контролери зменшать суму ПЗ з ПДВ:

Форма ППР

Призначення

Відображення в ІКП і в декларації (у періоді узгодження ППР)

«Р»

зменшення податку (зменшення ПЗ) у ряд. 18 декларації

— зменшення ПЗ враховується тільки в ІКП (інтегрованій картці платника);

— оскільки зменшення ПЗ узгоджено за ППР, то виправляти декларації не потрібно (у декларації не відображається)

Переплата

У такому разі за ППР нічого платити не потрібно. Дані з ППР урахуються в ІКП, і за особовим рахунком виникне переплата. Тобто переплата з’явиться в тій сумі, на яку зменшено показник ряд. 18 декларації (сплачений податок). Перевірити відомості про переплату платник може в Електронному кабінеті в розділі «Стан розрахунків з бюджетом». За логікою, дані про переплату повинні там з’явитися не пізніше ніж на 11 робочий день за днем отримання ППР — коли воно стане узгодженим (п. 56.3 ПКУ, п.п. 1 п. 3 розд. V Порядку № 5).

Що в декларації

При зменшенні ПЗ (так само, як і при їх донарахуванні) з деклараціями нічого робити не потрібно. Тому через отриманий ППР ні виправляти декларацію помилкового періоду (скажімо, знімати ПЗ у ряд. 18 за допомогою УР), ні зменшувати податок у поточній декларації не доведеться. А податківці, як зазначалося, самі проведуть зменшення податку за особовим рахунком в ІКП.

Що в бухобліку

Проте в бухобліку помилку, що призвела до завищення податку, слід виправити. Для цього передусім необхідно з’ясувати: з якої причини податок був переплачений і в чому була допущена помилка (занизили ПК / завищили ПЗ).

Приклад. У січні 2021 року помилково задвоїли ПЗ на 1000 грн: нарахували їх і за відвантаженням, і за оплатою.

Виправлення ПДВ-помилки після перевірки

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано ПЗ за відвантаженням товару

361

702

6000

702

641/ПДВ

1000

2

Нараховано ПЗ за оплатою товару

311

361

6000

643

641/ПДВ

1000

3

Відкориговано ПЗ, помилково нараховані за оплатою

643

641/ПДВ

1000

Що робити з переплатою

Оскільки податок був переплачений, утворилася переплата. Що з нею робити?

Залишити на сплату штрафів/донарахувань при перевірках. Із переплатою, що виникла, можна нічого не робити (ніяк не чіпати), а залишити для сплати ПДВ-штрафів (у т. ч. самоштрафу при самовиправленні, а після карантину — штрафів за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН), а також пені та донарахувань ПДВ відповідно до п. 54.3 ПКУ за результатами перевірок. Тобто тих ПДВ-платежів, які сплачуються прямо до бюджету. Для цього жодних заяв платникові подавати не потрібно. Оскільки переплата в рахунок їх погашення зарахується автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

А ось із погашенням зобов’язань за поточною декларацією за рахунок переплати на особовому рахунку є нюанси (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 97, с. 8).

Повертаємо переплату. Утім, переплату, що виникла, можна повернути. Порядок повернення переплати з ПДВ урегульований ст. 43 ПКУ. Нагадаємо, що спосіб повернення переплати залежить від способу її утворення. Оскільки в цьому випадку переплата виникла за рахунок зайвого податку, сплаченого за декларацією через електронний ПДВ-рахунок до бюджету, то й повернути таку переплату з бюджету можна виключно на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.41 ПКУ).

Для цього потрібно подати заяву на повернення (довільної форми) не пізніше 1095 днів з дня утворення переплати (пп. 43.3, 102.5 ПКУ). Причому подати його можна й через Електронний кабінет (за формою J/F 1302001). При цьому в заяві потрібно зазначити напрям перерахування коштів, що повертаються: «на електронний рахунок ПДВ». Тоді протягом 20 днів з дня подання заяви платникові повинні повернути гроші на електронний ПДВ-рахунок (п. 43.5 ПКУ, пп. 8, 9 розд. III Порядку № 60).

Майте на увазі: якщо жодних дій з повернення переплати не робити, то після закінчення 1095-денного строку незатребувані суми, що залишилися без руху, спишуть з ІКП (п. 7 п.п. 2 розд. III Порядку № 5). Щоправда, через карантин 1095-денний строк повернення переплат продовжується (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 132.01).

Причому якщо дотримуються умови з пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ, то далі лишок коштів з електронного ПДВ-рахунку можна повернути живими грошима на поточний рахунок, подавши з ПДВ-декларацією додаток Д4 (детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2021, № 24, с. 25). Утім, гроші можна залишити й на електронному ПДВ-рахунку — для погашення поточних ПЗ за деклараціями.

Проте, врахуйте, що переплата, повернена:

— з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, не збільшить платникові ліміт для реєстрації ПН і ніяк не змінить значення ∑ПопРах, а

— з електронного ПДВ-рахунку на поточний рахунок і зовсім зменшить платникові ліміт через значення ∑ПопРах. Тобто обернеться втратою ліміту (БЗ 101.17, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 58, с. 22).

висновки

  • Якщо перевірка виявить завищення податку в ряд. 18 декларації, який був сплачений, то в ІКП виникне переплата.
  • Переплачений податок можна повернути з бюджету на електронний ПДВ-рахунок, а потім при дотриманні для цього умов — на поточний рахунок (але зі зменшенням ліміту). А можна залишити на сплату штрафів і донарахувань при перевірках.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі