15.07.2021

Коли помилка… допомагає?

Помилки можуть приносити єдиноподатникам не лише неприємності. Їх виправлення іноді може зіграти на руку спрощенцям і прийти на допомогу. Коли це можливо? Розбираємося.

ЄП-обмеження

Граничний ЄП-дохід. Для перебування на спрощеній системі оподаткування передусім важливо вписуватися в річний обсяг доходу.

Нагадаємо, що у 2021 році граничні розміри ЄП-доходу такі (п. 291.4 ПКУ):

— для групи 1 — 1002000 грн (167 МЗП*);

* Мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня податкового звітного року: на 01.01.2021 р. — 6000 грн (згідно зі ст. 8 Закону України «Про держбюджет на 2021 рік» від 15.12.2020 р. № 1082-IX).

— для групи 2 — 5004000 грн (834 МЗП);

— для групи 3 — 7002000 грн (1167 МЗП).

РРО. До того ж у підприємців-єдиноподатників від величини доходу за рік залежить необхідність застосування РРО.

Нагадаємо, що у 2021-му не застосовувати РРО можуть ФОП на ЄП груп 2 — 4, обсяг доходу в яких протягом 2021-го не перевищує 220 МЗП (тобто не перевищує 1320000 грн) (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але за умови, що ФОП при цьому не реалізує:

— ТСПТ, що підлягають гарантійному ремонту;

— ліки та медвироби і не надає платних послуг у сфері охорони здоров’я;

— ювелірні вироби та побутові вироби з дорогоцінних металів тощо.

А ось підприємці-єдиноподатники групи 1 звільнені від РРО (п. 296.10 ПКУ). Тому

якщо не хочемо злітати з ЄП / обзаводитися РРО, то важливо не порушувати прибуткових критеріїв

Проте якщо дохід наближається до граничного, то з’являється запитання: як його мінімізувати? Тоді на допомогу можуть прийти деякі операції, що дозволяють скоригувати дохід, серед яких у тому числі й виправлення помилки. Розглянемо ситуації.

Повернення

Дохід можна скоригувати (зменшити) завдяки поверненням. Адже, як відомо, суми коштів, повернених покупцеві товарів (робіт, послуг) при поверненні товарів, розірванні договору або за листом-заявою про повернення коштів, не включаються до ЄП-доходу платника ЄП (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

І якщо кошти повертаються в періоді їх отримання, то жодного ЄП-доходу не виникне і в декларації платника ЄП такі операції ніяк не відобразяться.

Проте якщо отримання коштів та їх повернення припадають на різні періоди, то податківці пропонують юрособі-єдиноподатнику діяти таким чином (БЗ 108.01.05; лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.05.2018 р. № 1999/ІПК/10/26-15-12-04-18):

— у періоді отримання коштів включати їх до складу ЄП-доходу з відображенням у декларації, а

— у періоді повернення грошей покупцю — провести перерахунок і відкоригувати показаний ЄП-дохід через механізм виправлення помилки — шляхом подання УД до раніше поданої декларації, в якій був відображений дохід.

Хоча насправді про виправлення помилки при поверненні можна говорити з натяжкою. Адже п. 50.1 ПКУ пропонує подавати УР у разі виявлення помилок. А зменшення ЄП-доходу через повернення коштів помилкою не є (адже це операція поточного періоду). Тому повернення коштів не повинне запускати механізм самовиправлення. А сума повернених коштів за логікою повинна зменшувати ЄП-дохід того періоду, в якому ці кошти повертаються.

Зверніть увагу: на відміну від єдиноподатників-юросіб, саме так (тобто з перерахунком доходу в періоді повернення, без надання уточнюючої декларації) податківці пропонують обліковувати повернення грошей покупцям ФОП на ЄП (БЗ 107.01.07).

Утім, в окремих ІПК навіть стосовно єдиноподатників-юросіб фіскали говорили про облік операції з повернення коштів при визначенні оподатковуваного доходу в періоді повернення, без подання УД (листи ДПСУ від 11.10.2019 р. № 751/6/99-00-04-04-03-15/ІПК і від 07.10.2019 р. № 624/6/99-00-04-04-03-15/ІПК).

Тому поки в питанні обліку повернення коштів покупцям юрособою-єдиноподатником немає якоїсь однозначності, то, в принципі, можна обрати той варіант, який здається вам прийнятнішим. Проте слід зауважити, що

ситуація з поданням УД і виправленням помилки при поверненні може бути іноді навіть зручною для платника ЄП

Ну наприклад:

— якщо в поточному періоді доходу недостатньо (тобто сума повернених коштів більше поточного доходу і ЄП-дохід виходить від’ємним);

— якщо зі спрощенки перейшли на загальну систему (тоді УД допоможе збалансувати наслідки і відкоригувати ЄП-дохід, раніше відображений за авансом, адже покупець у результаті повернув товар).

Отже, коригування ЄП-доходу при поверненні коштів у будь-якому випадку (неважливо, за допомогою УД або в поточній декларації) допоможе врятувати від перевищення. І якщо відбулося перевищення, то в тому ж періоді слід подумати про повернення і повернути покупцеві аванс, щоб зменшити свій дохід (і перевищення уникнути). Наприклад, якщо в II кварталі намічається перевищення ЄП-доходу, то в II кварталі можемо повернути покупцеві аванс I кварталу (неважливо, через УД чи в поточній декларації), щоб зменшити за підсумками півріччя дохід і не допустити перевищення ЄП-доходу за підсумками півріччя.

Ось декілька основних шляхів зменшення доходу:

— розірвати договір і повернути покупцеві оплату, отриману за таким договором;

— повернення покупцем товару (його частини) за претензією, а покупцеві — оплати (якщо немає сенсу розривати договір і повертати все отримане за ним, а для неперевищення доходу достатньо повернути тільки частину коштів/товару);

— повернення авансу покупцеві на його прохання за листом.

Помилковий платіж

Уявимо, що єдиноподатник наближаються до граничної величини ЄП-доходу. Тоді якісь із коштів, включених до ЄП-доходу, можна розцінити як помилковий платіж. І усунути помилку — зменшити раніше показаний дохід за допомогою УД. Адже суми коштів, що помилково надійшли, жодним доходом не є.

Хоча податківці якраз у такій ситуації вважають, що можна обійтися і без УД, а просто перерахувати (зменшити) суму доходу в періоді повернення. Тобто фіскали прив’язуються до періоду повернення помилкових коштів і пояснюють (див. БЗ 107.01.03 і БЗ 108.01.02, що діяла до 01.01.2021 р.):

— якщо зарахування і повернення коштів відбуваються в одному звітному періоді, то до ЄП-доходу такі суми не включаються і в декларації не відображаються;

— якщо ж повернення здійснюється в наступному звітному періоді, то в періоді помилкового отримання коштів їх потрібно включити до ЄП-доходу. А в періоді, в якому здійснено повернення, здійснити перерахунок і дохід відкоригувати. Причому відкоригувати дохід можна тільки за наявності письмового пояснення банку або суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

У будь-якому випадку (через УД або в періоді повернення) дохід зрештою буде скоригований (зменшений). Детальніше про помилкові кошти див. «Податки & бухоблік», 2019, № 42, с. 15.

Поворотна фіндопомога

Припустимо, що грошові кошти, які надійшли, помилково визнали оплатою за товар і включили до ЄП-доходу. Проте пізніше виявили помилку — це була поворотна фіндопомога. А як відомо, сума поворотної фінансової допомоги, отриманої і поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, до ЄП-доходу не включається (п. 292.11 ПКУ). Тоді помилку слід виправити і суму ЄП-доходу відкоригувати (зменшити). Тому єдиноподатники групи 3 можуть подати УД до кварталу, коли такий ЄП-дохід був відображений.

Ще, наприклад, можна говорити, що жодного договору постачання не було (перераховувалася поворотна фіндопомога), проте була допущена помилка в реквізиті «Призначення платежу» платіжки. Адже питання уточнення інформації, зазначеної в реквізиті «Призначення платежу» виконаного платіжного доручення, сторони вирішують у порядку, погодженому між ними, без участі банку (детальніше про виправлення такого реквізиту див. «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 16).

Зауважте, що за поворотною фіндопомогою дохід може виникати тільки в разі її неповернення після закінчення 12 календарних місяців із дня отримання. Тоді сума неповерненої фіндопомоги включається до ЄП-доходу:

— у підприємців-єдиноподатників груп 1, 2 — за підсумками податкового (звітного) року, на який припадає строк неповернення допомоги (БЗ 107.01.03), а

— у єдиноподатників групи 3 — наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня її отримання (БЗ 108.01.02).

Щоправда, податківці ще кажуть про включення до цивільних доходів фіндопомоги, не повернутої до закінчення 12 місяців ліквідованим ФОП на ЄП (БЗ 107.01.03). Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 55, с. 26.

Посередництво

Нагадаємо: при посередництві доходом єдиноподатника-посередника є лише винагорода (п. 292.4 ПКУ). А ось транзитні суми — не дохід.

Тому якщо єдиноподатник виступить не звичайним продавцем, а як посередник, ЄП-дохід вийде мінімізувати. А якщо помилково в дохід поставили всю суму з урахуванням транзитних коштів, що проходять крізь посередника, то можна виправити помилку й уточнитися за допомогою УД. Про те, яким єдиноподатникам дозволено займатися посередництвом, див. «Податки & бухоблік», 2019, № 51, с. 23.

Якщо дохід наближається до граничного, то можна підключити дружнього посередника- комісіонера. Він потримає в себе виручку за товар або її критичну частину на визначений у договорі строк (чим допоможе уникнути перевищення доходу).

Тож для неперевищення ЄП-доходу договір купівлі-продажу по можливості варто трансформувати в посередницький.

Прострочена кредиторка

Як відомо, в єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ до складу ЄП-доходу включається сума кредиторської (грошової) заборгованості, за якою минув строк позовної давності (п. 292.3 ПКУ, а, на думку податківців, і у спрощенців, які не є платниками ПДВ, лист ДПСУ від 01.06.2021 р. № 3878/К/99-00-18-04-03-09). Дохід визнають на дату списання заборгованості (п. 292.6 ПКУ). Проте слід врахувати, що через карантин строки позовної давності на період карантину продовжено (п. 12 Прикінцевих та перехідних положень ЦКУ). А отже, таке їх продовження відстрочить момент визнання заборгованості простроченою і дату виникнення доходу. Детальніше див. «Податки & бухоблік», 2020, № 38-39, с. 22.

Тому якщо продовження строку списання через карантин не врахували і показали ЄП-дохід достроково, таку помилку слід виправити і ЄП-дохід відкоригувати (зменшити).

До того ж не забувайте, що сторони за домовленістю можуть збільшити строк позовної давності, встановлений законом (ч. 1 ст. 259 ЦКУ). Або позовна давність може перериватися, якщо боржник, наприклад, визнає борг (претензію) і попросить відстрочити погашення заборгованості. Тому якщо помилково заздалегідь поставили дохід, його можна відкласти на майбутнє. Детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2018, № 44, с. 38; 2020, № 77, с. 62.