Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався травень

Складаємо розрахунок коригування

Розрахунок коригування є незамінним інструментом для більшості випадків коригування ПДВ. І хоча складаємо його достатньо давно, запитань менше не стає. Розібратися в усіх тонкощах допоможе наш тематичний номер.

Ви дізнаєтеся, в яких випадках складається РК, а коли без нього можна обійтися; на яку дату складати РК і в які строки реєструвати; яка відповідальність за порушення порядку реєстрації РК і коли РК відображають у декларації. Допоможе зорієнтуватися з кожним реквізитом — шпаргалка щодо заповнення РК. Також поговоримо про блокування РК, коригування підсумкових ПН, виправлення за допомогою РК помилок, допущених у ПН.

«Податки & бухоблік», 2021, № 35-36

Об’єднаний звіт: «Звітний» як «Довідковий»

На жаль, об’єднання Звіту з ЄСВ і форми № 1ДФ не лише не полегшило «звітне» життя бухгалтера, а й істотно ускладнило його. Одна з причин — необхідність подання об’єднаної звітності з типами «Звітний» як «Довідковий». Таку довідкову звітність формують і подають протягом звітного кварталу, якщо працівник претендує на соцвиплати з фондів соцстрахування або призначення (перерахунок) пенсійних виплат.

Довідковий звіт потрібно формувати окремо на кожну застраховану особу, інформацію про яку зазначаєте. Так, якщо в роботодавця в травні хворіло 50 осіб, то для отримання фінансування з ФСС доведеться скласти 50 довідкових звітів. Зауважимо, що приймати довідкову звітність почали тільки наприкінці травня.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 37, с. 2

Судова практика

Традиційний тематичний номер, присвячений аналізу судової практики, яка мала місце в податкових спорах між платниками та податківцями протягом останнього року. Охоплює практично всі ключові теми, як-от ПДВ, податок на прибуток, єдиний податок, діяльність ФОП на загальній системі, податкове адміністрування тощо. Основну увагу приділено позиції Верховного Суду, але номер містить також аналіз деяких знакових рішень судів апеляційної інстанції.

«Податки & бухоблік», 2021, № 38

Курсові різниці за авансами від нерезидента

Уявимо, що нерезидент перерахував передоплату (перша подія), експорт товару (друга подія) буде пізніше. Коли можуть виникати курсові різниці (КР)? Тут усе залежить від подальшого перебігу подій. Заборгованість перед нерезидентом — немонетарна (товарна), тому КР за нею не виникають. Проте якщо вирішено повернути аванс нерезиденту, заборгованість стане монетарною і за нею потрібно розраховувати КР. Якщо ж нерезидент прощає борг і товарну заборгованість перед ним вирішено списати, вона залишиться немонетарною, тому КР за нею не визначають. Подробиці з прикладами — у статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 39, с. 9

РРО/ПРРО

Ох уже ці РРО… Люблять їх наші законотворці. І постійно намагаються підкинути чергову низку змін. А отже, за цією темою всім РРО-зобов’язаним потрібно тримати руку на пульсі. Поготів, що список тих, хто в обов’язковому порядку повинен використовувати РРО/ПРРО, незабаром знову розшириться. Та й тим, хто вирішив перейти на застосування програмних РРО, слід добре розібратися, що це за «звір» і як його «приборкати». Вивчити всі актуальні на сьогодні РРОшні питання вам допоможе спецвипуск. У ньому, зокрема, розповідається про те, як обрати ідеальний РРО/ПРРО, зареєструвати його, підготувати до використання і застосовувати далі в роботі. Також свою порцію корисної інформації тут знайдуть ті, хто використовує КОРО і РК.

«Податки & бухоблік», 2021, № 40

Нульова декларація та амністія капіталів

Стаття присвячена аналізу основних положень законопроєкту № 5153. У ній розглянуто загальну концепцію та механізми «податкової амністії» капіталів фізичних осіб. Зокрема, визначається, які активи фізичних осіб підлягають безумовній амністії, а для амністування яких доведеться подати спеціальну «нульову» декларацію та сплатити одноразовий збір.

«Податки & бухоблік», 2021, № 41, с. 2

Витрати на страхування

Вважаємо, кожен суб’єкт господарювання розуміє необхідність у послугах різного виду страхування. Безумовно, наявність страховки не виключає ризик настання, власне, самого страхового (нещасного) випадку, натомість може мінімізувати отриману від нього шкоду. У цьому тематичному номері ми розповімо про основні особливості обліку витрат на страхування. Упевнені: ця інформація знадобиться всім, адже, крім добровільного страхування, є страхування обов’язкове.

А ось що стосується подій, пов’язаних із настанням страхового випадку, то тут ви знайдете всю корисну інформацію. Наприклад, дізнаєтеся про те, які дії потрібно здійснювати передусім, щоб не втратити страхові виплати. А також дізнаєтеся, як усі ці страхові виплати правильно відобразити в обліку. Загалом сподіваємося на краще, але «соломку» стелити не забуваємо.

«Податки & бухоблік», 2021, № 42

Нове у військовому обліку та гарантіях для резервістів

У веденні військового обліку відбулися важливі зміни. Тепер у КЗпП прямо закріплено, що при укладенні трудового договору особа зобов’язана надати відповідний військово-обліковий документ.

З 23 квітня поточного року запроваджено новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб з числа резервістів в особливий період. За працівниками, призваними на військову службу за призовом із числа резервістів в особливий період, роботодавці зобов’язані зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Підвищено адмінвідповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Ціна порушення в особливий період — від 5100 до 8500 грн.

О. Марченко, «Податки & бухоблік», № 43, с. 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі