Теми статей
Обрати теми

Верховний Суд проти дисконтування

Солошенко Людмила, податковий експерт
Про те, як податківці останніми роками активно просували тему дисконтування, донараховуючи податок на прибуток при перевірках (див. лист ДФСУ від 18.06.2018 р. № 18311/7/99-99-14-03-03-17), напевно відомо усім.

Особливо обстановка загострилася під завісу 2019 року, коли дисконтування торкнулося абсолютно усіх довгострокових боргів, навіть безвідсоткових (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 90, с. 2, № 102, с. 20; 2020, № 23, с. 11, № 62, с. 23). Стривожені платники шукали захисту у судах. Тому дізнатися, яку позицію зайняв Верховний Суд*, безумовно, цікаво.

* Див. постанову ВС від 28.04.2021 р. у справі № 640/13685/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/96706645).

Суть спору. Підприємство отримало банківський кредит. Податківці при перевірці донарахували податок на прибуток, оскільки підприємство не відобразило заборгованість за кредитом за дисконтованою вартістю і не визнало фінансовий дохід. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати ППР податківців.

Позиція сторін. Підприємство веде облік за НП(С)БО, тому вважає вимоги податківців про дисконтування протиправними і такими, що не відповідають законодавству України. Оскільки, на думку підприємства, НП(С)БО 11 жодних вимог про визнання доходу за довгостроковою заборгованістю не містить.

Податківці: платник не врахував отриманий кредит за справедливою вартістю, не відобразив дохід від дисконтування заборгованості і не здійснив амортизацію дисконту протягом строку користування кредитом, чим порушив приписи НП(С)БО 11 і НП(С)БО 13 — у результаті, не визнавши дохід, занизив об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Вирішення справи судом. Розглядаючи спір, суд першої інстанції виступив на боці податківців, а апеляційний суд — на боці платника.

Верховний Суд підтримав платника, а вимоги податківців про дисконтування заборгованості визнав протиправними.

Верховний Суд звернув увагу на те, що:

— застосована податківцями формула розрахунку дисконту (з МСФЗ) жодним з нацстандартів не визначена. Тому розрахунок дисконту з її використанням є неправомірним, що, у свою чергу, свідчить про недоведеність здійснення підприємством порушення;

— оскільки нацстандартами не визначена методологія визначення справедливої та амортизованої собівартості фінзобов’язань, то підприємство, що веде облік не за МСФЗ, а за нацстандартами, не зобов’язане визначати методологію оцінки фінзобов’язань самостійно. І застосування податківцями правил МСФЗ до підприємства, що веде облік за нацстандартами, є безпідставним.

Думка редакції. Те, що Верховний Суд захистив платника, звісно, приємно. Озвучена позиція суду — додатковий аргумент, який може стати у пригоді в дискусіях із податківцями тим платникам, які не дисконтували (або, на думку перевіряючих, недодисконтували) борги.

Адже в нацстандартах порядок дисконтування, дійсно, до кінця не врегульований. НП(С)БО 10 і НП(С)БО 11 не багатослівні і говорять показувати довгострокову заборгованість у балансі за теперішньою вартістю (тобто дисконтованою вартістю майбутніх платежів). Але як її розраховувати, не пояснюють і жодної формули для розрахунку не містять. До того ж у нацстандартах не прописаний порядок визначення ставки дисконтування.

Проте, поклавши руку на серце, НП(С)БО все-таки говорять про дисконтування боргів. Хай і небагатослівно. Тобто мається на увазі, що довгострокові борги все-таки треба дисконтувати. Тому якщо немає бажання зв’язуватися з дисконтуванням, то уникнути його можна за допомогою наших традиційних рекомендацій (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 90, с. 7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі